Arhiva - 10.12.2009.
Dell Vostro ultraportabl
Kompanija Dell je predstavila svoj novi proizvod u okviru linije ultraportabl računara koji su namenjeni malim firmama. Novi model nosi oznaku Vostro V13 i već se može pronaći na tržištu. Ono što karakteriše Vostro V13 jeste 13.3’’ ekran i samo 16.5mm debljina, međutim, uz početnu cenu od £359, novi model je pristupačnija opcija za male firme nego što su to bili ultraportabl računari u prošlosti. I pored toga što ga karakteriše veoma niska cena, V13 poseduje kućište od brušenog aluminijuma i ojačane šarke izrađene od ojačanog cinka a koje su dizajnirane tako da izdrže i grublje rukovanje, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije Dell.
10.12.2009. u 16h @ v3.com >
27082
Pretraga u realnom vremenu
Google je načinila dostupnim pretragu u relanom vremenu. Kompanija je pre nekoliko dana zvanično najavila da je ova karakteristika postala dostupna na događaju koji je upriličen u muzeju računarske istorije, tvrdeći da i ova najava u sebi nosi potencijal da postane istorijska. U narednih nekoliko dana korisnici će primetiti kućicu nazvanu „Latests Results“ među glavnim rezultatima pretrage. Google je na demonstraciji karakteristiku prikazao tako što su inženjeri kompanije u polje za pretragu uneli Obama a među najnovijim rezultatima pretrage vezanim za američkog predsednika su i teme koje vode poreklo od izvora kao što su Twitter, FriendFeed i Google News.
10.12.2009. u 15h @ cnet.com >
27081
Dead Space 2
Visceral Games je najavila sledeći nastavak svoje Dead Space franšize. Prema navodima kompanije Electronic Arts, Dead Space 2 se očekuje da će karakterisati ponovo osnaženog Isaac Clarke koji je stradao u prvom delu u smrtonosnoj bici sa Necromorph-ima. Novi alati koji su dostupni u igri su omogućili da Isaac bude ponovo u formi i sreće nove karaktere, istražuje epsko Zero-G okruženje i bori protiv novih neprijatelja, objašnjava EA u zvaničnoj izjavi. Infekcija nastavlja da se širi svemirom i naš heroj Isaac Clarke je jedina osoba koja može da ga spreči, navodi izvršni producent Dead Space 2, Steve Papoutsis. Dead Space 2 će biti dostupna na PS3, Xbox 360 i PC platformama.
10.12.2009. u 15h @ tgdaily.com >
27080
Nova Microsoft Labs karakteristika
Microsoft Labs testira različite proizvode koje kreira sa ciljem da korisnicima interneta načini život lakšim. Poslednji takav pokušaj nosi naziv EntityCube koji skuplja biografske informacije o svakome ko se može pronaći na Web-u. Na taj način ovaj projekat pokušava da kreira svojevrsni dosije o svakome ko vam od ličnosti koje su dostupne na Webu može pasti na pamet. Od interesantnih karakteristika koje donosi EntityCube tu su društveni grafikon kao i pokušaj automatskog sortiranja informacija o različitim ljudima sa istim imenom. Iako se do ovih informacija može stići putem svakog engine-a za pretragu u pitanju je interesantan projekat.
10.12.2009. u 14h @ cnet.com >
27079
Asus HD 5970 Voltage tweek
Asus je predstavila svoju verziju HD 5970 grafičke kartice. U pitanju je specijalna verzija kod koje je omogućeno podešavanje napona sa ciljem povećanja radnih taktova i performansi. DirectX 11 testovi i igre su pokazali da je u pitanju jedna od najboljih kartica na tržištu. Prednosti kartice su relativno pristojna potrošnja energije, značajno poboljšane performanse u odnosu na modele iste generacije, EyeFiniti Multimonitor tehnologija, i ugrađeni Display Port. Sa druge strane, nedostatak ovog modela je izuzetno visoka cena od oko $600, dužina od oko 30cm koja neće omogućiti da se koristi u Mid-Tower kućištima kao i velika buka pri višim brzinama ventilatora.
10.12.2009. u 14h @ bjorn3d.com >
27089
Raste HP Connect grupa
U proleće 2008 godine je formirana nezavisna grupa korisnika Hewlett-Packard tehnologija koja je nastala spajanjem tri manje grupe. Ova grupa je nazvana Connect i od momenta stvaranja je dodala novih 1000 članova tako da je ukupan broj članova ove grupe porastao na 50000 širom sveta. Ova grupa sada deluje na šest kontinenata a najveći deo njenog rasta ostvaren je popularnošću društvenog umrežavanja koji su pravi bum doživeli za poslednjih godinu dana ali isto tako i ekonomskom krizom. Ljudi vide korisničke grupe kao jeftiniji način da reše svoje probleme ili unaprede tehnologije koje koriste, navodi Nina Buik, predsednik Connect grupe.
10.12.2009. u 14h @ computerworld.com >
27078
JVC ultralaki 1080p kamkorder
JVC je odlučila da doda još jedan kamkorder svom opsegu na samom kraju kalendarske godine. U pitanju je model Everio GZ-HD620 koji ova kompanija najavljuje kao najmanji i najtanji kamkorder na tržištu koji poseduje hard drive. Ovaj model poseduje hard drive kapaciteta 120GB pri čemu će moći da snima widescreen sadržaje maksimalne rezolucije 192x1080 piksela u AVCHD (H.264) formatu. Takođe, ovaj kamkorder karakterišu i novi nivoi osvetljenja do 4 luksa. Kamkorder obećava 30X f1.8-4.7 sočiva, mogućnost snimanja fotografija rezolucije i video sadržaja kao i slotove za SDHC i microSDHC kartice kao dodatak skladištenom prostoru.
10.12.2009. u 13h @ electronista.com >
27077
Facebook korisnici neoprezni
Facebook korisnici još uvek nisu naučili da drže svoje lične informacije privatnim, upozoravaju sigurnosni istraživači kompanije Sophos koje je Facebook angažovao da istraže sigurnosne navike njegovih korisnika. Test je bio jednostavan i uključivao je procenu spremnosti Facebook korisnika da prihvate prijateljstvo nepoznatih korisnika za koje apsolutno nisu sigurni da li su lažni ili pravi profili. Da stvar bude još nezgodnija po Facebook korisnike jedan od test profila je umesto fotografije vlasnika imao malu žutu gumenu patkicu dok je na drugom bila slika para mačaka. Od kontaktiranih korisnika njih 46% je prihvatilo prijateljstvo izmišljenog korisnika.
10.12.2009. u 13h @ computerworld.com >
27076
Stiže nova Legend of Zelda
Kompanija Link nam se vraća ove nedelje sa novim Legend of Zelda naslovom: Spirit Tracks. Nastavak igre zadržava grafiku koja je već postala sinonim za Zelda igre na Nintendo DS sistemima. Igra bi u prvo vreme trebala da se pojavi u Australiji ali je uskoro treba očekivati i na drugim tržištima. Takođe, ova nedelja bi trebala da nam donese još neke interesantne naslove: Codemasters bi trebala da izda PC verziju naslova DiRT 2, nastavak Colin McRae serije koju karakteriše DirectX 11 grafika dok bi na PSP platformi trebalo da se pojavi naslov James Camern’s Avatar: The Game bazirana na popularnom filmu.
10.12.2009. u 12h @ gamespot.com >
27075
Canon EOS 5D Mark II firmware
Nezvanični izvori ukazuju da bi kompanija Canon mogla da izda update firmware-a za svoj EOS 5D Mark II DSLR foto-aparat koji će omogućiti ovom modelu da snima video sadržaje sa 60fps. Kao i model 7D i 5D će u ovom reižmu snimati video niže rezolucije pa će korisnicima na raspolaganju biti 720p umesto 1080p ali će svakako slika da se kreće glatkije i prikazivaće više detalja u odnosu na 30fps koji su maksimalni sa trenutnim firmware-om za ovaj model. Update firmware-a bi trebalo da dostupan postane na proleće naredne godine. Prema ovim informacijama slična unapređenja bi bila dostupna i za još neke od skupih modela digitalnih foto-aparata ove kompanije.
10.12.2009. u 12h @ electronista.com >
27074
Sandra Lite 2010a
SiSoftware Sandra jeste alat za dijagnostiku koji korisnicima obezbeđuje osnovne informacije koje su im potrebne a vezane su za hardver i softver uređaja. Ono što je u okviru nove verzije koja nosi oznaku Sandra Lite 2010a (16.11) obezbeđeno jeste dodavanje najnovijih jezika kao i CUDA 3.0 a tu je i nekoliko novih OpenCL/OpenGL/DirectX 11 zakrpa za slabe tačke koje su pronađene u okviru originalne verzije. U proteklom periodu gotovo je bilo nemoguće ne primetiti izdavanje novog Windows 7 operativnog sistema za koje je SiSoftware prilagođen da bi se obezbedila kompatibilnost i sa beta i sa release candidate verzijama ali i za predstavljanje Windows 7 i Server 2008 R2.
10.12.2009. u 11h @ filehippo.com >
27073
Arm i Qualcomm sarađuju
Arm i Qualcomm nalaze se na čelu grupe investitora koji su investirali skoro $10 miliona u startup kompaniju Arteries koja se bavi izradom čipova. Njihov glavni proizvod jeste Network on Chip koji se koristi za povezivanje komponenti kompleksnih čipova koji se nazivaju Systems on Chips. Ova startup kompanija je preuzela $9.7 miliona od grupe na čijem čelu se nalaze Qualcomm i Arm koje su se pridružile grupi investitora među kojima su deo kapitala obezbedile i Synopsys i DoCoMo Capital. Arteries planira da iskoristi ovaj najnoviji finansijski priliv da proširi svoju prodaju i proširi aktivnosti i mogućnosti podrške za korisnike.
10.12.2009. u 11h @ infoworld.com >
27072
Google Search dobija oči i uši
Google pretraga dobija oči i uši, udaljavajući se od reči koje su unete preko tastature time što će omogu’iti korisnicima da vrše internet pretragu tako što će skenirati sadržaje koje su snimili kamerama mobilnih telefona ili na osnovu reči koje korisnici izgovaraju na višestrukim jezicima. Google je početkom nedelje predstavio softver pod nazivom „Goggles“ koji omogućava ljudima da vrše online pretragu na dva pomenuta načina. Eksperimentalna verzija ovog softvera će biti dostupna za ljude na Google Labs web sajtu. Goggles već preporznaje knjige, oznake vina, CD omote i još mnogo toga.
10.12.2009. u 10h @ yahoo.com >
27071
PeaZip 2.8.1
PeaZip je open source fajl i menadžer za arhive koji je potpuno besplatan za korišćenje. PeaZip nudi mogućnost ekstraktovanja većine formata za arhiviranje kako o okviru Windows tako i u okviru Unix sveta. Nova verzija ovog programa donosi veliki broj poboljšanja među kojima su popravke nekoliko bug-ova primećenih u Linux verziji koje su ponekad dovodile do kraha aplikacije, tu su nove ikone za baze podataka, unapređeni način rada sa lozinkama, novi navigacioni meni za Public Documents za Windows Vista/7, dodat je „Recent Archive“ panel status baru, dodat je i taster za resetovanje za pretragu filtera i osvežavanje pretraživača, a od izmena je dostupno još mnogo toga.
10.12.2009. u 10h @ filehippo.com >
27070
Novi Super Mario Bros
Novi Super Mario Bros Wii prodat je u 936.734 komada tokom prve nedelje kako se našao u prodaji na teritoriji Japana, što ga čini najprodavanijim Wii naslovom u ovom regionu. Na osnovu objavljenih informacija može se zaključiti da je ovaj naslov po prodaji ispred prošlonedeljnog šampiona Super Smash Bros Brawl (816.198) i naslova Mario Kart Wii (600.147) i Monster Hunter 3 (582.548). Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je samo u toku prvog dana prodato više od 422.000 kopija. Ova igra postiže odlične rezultate i na teritoriji Velike Britanije budući da je ušla u tri najprodavanija naslova nakon Assassin’s Creed 2 i Call of Duty: Modern Warfare 2.
10.12.2009. u 09h @ gamesindustry.com >
27069
Novell alati za upravljanje
Izgleda da veći deo IT industrije pokušava da pronađe način kako da zaradi novac tako što će vertikalno integrisati neke aspekte centara podataka i prodavati kompletno rešenje koje omogućava upravljanje celom grupom.Kompanija Novell koja je najpoznatija po NetWare i SUSE Linux operativnom sistemu nije izuzetak. Kompanija za narednu godinu najavljuje kreiranje paketa alata koji bi trebali da donesu „inteligentno upravljanje radnim normama“. Prvi će se pojaviti SUSE appliance online softverski alat čija beta verzija se očekuje u februaru a konačna u julu. Ostali alati bi trebalo da uključe upravljanje virtuelnim serverima kao i za ManagedObjects poslovne usluge.
10.12.2009. u 09h @ theregister.com >
27068
MGS: Peace Walker
Kompanija Konami je najavila da će nam sledeća godina doneti još jedan nastavak popularne Metal Gear Solid igre i to pod naslovom Peace Walker. Ova igra će biti objavljena u severnoj Americi 25. maja 2010 dok će igrači u Velikoj Britaniji morati da sačekaju još tri dana. I ovaj naslov smešta igrača u ulogu NakedSnake/Big Boss likova i daje mu uvid u najranije dane Outer Heaven plaćeničke grupe. Kreator serije Hideo Kojima i Konami naglašavaju da je Peace Walker kompletna igra u okviru Metal Gear solid serije odnosno da nije nikakav dodatak odnosno sporedni projekat. Dodatak u okviru nove igre je kooperativna multiplayer akcija za do četiri igrača.
10.12.2009. u 08h @ gamespot.com >
27067
Hakovani NASA sajtovi
Tokom prethodnog vikenda hakeri nisu mirovali već su žrtve postala dva Web sajta koje pokreće NASA. Web sajtovi NASA-e za sisteme instrumenata i tehnološke jedinice kao i odeljenja za softversko inženjerstvo su hakovani, a screenshot-ovi koji pokazuju hakovanje su postovani online. Hakeri su da bi uspeli da hakuju ove sajtove iskoristili SQL Injection slabu tačku kao i lošu kontrolu pristupa. Motivi i izvršioci ovih hakovanja za sada nisu poznati, ali je činjenica da hakeri koji petljaju sa sajtovima i upadom u računare svemirske agencije u najvećem broju slučajeva bivaju otkriveni.
10.12.2009. u 08h @ theregister.com >
27066
Facebook formira sigurnosni odbor
Facebook je formirao sigurnosni savetodavni odbor koji je sastavljen od predstavnika pet internet sigurnosnih organizacija koje će se konsultovati sa ovim društveno mrežnim sajtom, navodi kompanija. Facebook navodi da njegovi predstavnici planiraju da se redovno susreću sa predstavnicima sigurnosnog odbora sa ciljem procene postojećih sigurnosnih resursa koje ovaj servis obezbeđuje za svoje korisnike, razvijanja novih materijala i traženja saveta vezano za najbolje prakse za bezbednost uopšte. Facebook navodi da je formiranje ovog odbora deo pokušaja koji uključuje saradnju sa državnim vlastima u cilju smanjenja potencijalnih opasnosti za njegove korisnike.
10.12.2009. u 07h @ cnet.com >
27065
Igre igra 82 procenata dece
NPD Group, organizacija koja se bavi istraživanjima je objavila rezultate najnovijeg istraživanja koje je nazvano Kids and Gaming 2009 i koje ukazuje da 82% dece od 2 do 17 godina u SAD sebe klasifikuje kao igrača računarskih igara. Međutim, u starijem delu opsega, među ženskom populacijom rezultati ukazuju na smanjenje vremena provedenog u igranju igara u odnosu na prošlu godinu. Brojke ukazuju da su ukupno u SAD 55.7 miliona dece igrači, a od ove brojke 9.7 miliona je uzrasta od dve do pet godina, dok je 12.4 miliona ovakvih igrača uzrasta između devet i jedanaest godina. Opseg igrača od 10 do 12 godina provodi najviše vremena nedeljno igrajući igre – 10.6 sati.
10.12.2009. u 07h @ gamesindustry.com >
27064
AMD 3D Blu ray reprodukcija
Blu ray diskovi bazirani na novom formatu za 3D video će biti prikazani na januarskom Consumer Electronic Show događaju. Proizvođač čipova AMD planira da demonstrira novi Blu Ray standard koji bi na komercijalnim diskovima trebao da se pojavi u drugoj polovini naredne godine. 3D format se trenutno finalizuje od strane Blu ray Disc asocijacije, grupe za standarde koja stoji iza Blu ray formata a čiji član je i AMD. Sledeća godina bi trebala da bude značajna za 3D prikaz sadržaja obzirom da je Sony najavio 3D kompatibilne televizore za narednu godinu zajedno sa 3D igračkim sadržajima na PS3 konzolama.
10.12.2009. u 06h @ yahoo.com >
27063
Modern Warfare 2 najbolja u UK
Igra Call of Duty: Modern Warfare 2 kompanija Activision i Infinity Ward je i dalje najbolje prodavana igra u Velikoj Britaniji uprkos tome što je prodaja ove igre opala za 7% u odnosu na prethodnu nedelju. EA FIFA 10 je uspela da nadmaši Ubisoft-ov Assassin’s Creed II na poziciji broj dva pri čemu se sva tri naslova bore ravnopravno za igru koja će biti najbolje prodavana u celokupnom periodu oko Božića. Jedini novi naslov na listi najbolje prodavanih igara je The Saboteur kompanije EA – poslednji naslov koji je Pandemic studio uradio pre zatvaranja. Među prvih deset najveći skok po prodaji je zabeležila Mario & Sonic at Winter Olympic Games (28% povećanja).
10.12.2009. u 06h @ gamesindustry.com >
27062
Nema informacija!
SilverStone Raven RV01B
Na prvi pogled • Beograd • 10.12.2009.
Do sada se nismo često sretali sa proizvodima kompanije SilverStone, ali posle Raven kućišta, nadamo se da će se to u najskorije vreme promeniti. Kućište je Full-Tower formata, odličnog kvaliteta izrade i izuzetno atraktivnog dizajna. Naravno, nije stvar samo u dizajnu, već u mogućnostima i performansama koje zaslužuju pohvalu.
QNAP TS-110 Turbo NAS
Na prvi pogled • Beograd • 10.12.2009.
Jedan od osnovnih modela NAS uređaja kompanije QNAP. TS-110 Turbo je namenjen manje zahtevnim korisnicima, ali i takav ima gotovo sve mogućnosti i daleko naprednijih i skupljih modela. Karakteriše ga izuzetno brz Web interfejs, tih rad i veoma niska potrošnja. Performanase su odlične kao i kod ostalih NAS-ova ovog proizvođača.
ROCCAT Kova
Na prvi pogled • Beograd • 10.12.2009.
Najnoviji model miša kompanije ROCCAT. Nemci su izgleda rešili da pokažu svima kako se pravi dobar igrački miš, a Kova iako nije top model ove kompanije ima sve preduslove da bude veoma uspešan. Simetrični dizajn koji podseća na trkački auto i optički senzor visoke rezolucije su dovoljni da miš dobije visoke ocene i preporuku.