Arhiva - 10.08.2009.
nVidia licencirana za Intel Core I7
nVidia korporacija je danas objavila da su Intel korporacija i vodeći svetski proizvođači matičnih ploča uključujući ASUS, EVGA, Gigabyte i MSI licencirali NVIDIA® SLI tehnologiju koja će se naći na njihovim Intel P55 Express Chipset-baziranim matičnim pločama napravljene za nadolazeće Intel Core i7 i i5 procesore predviđene za LGA1156 socket. Konačni rezultat je da kupci, koji su kupili odgovarajuće P55 matične ploče, Core i7 i i5 procesore, mogu da nadograde svoj PC sa bilo kojom kombinacijom NVIDIA® GeForce GPU-a, uključujući Quad SLI koji obezbeđuje neverovatno vizuelno iskustvo. Kao rezultat današnje objave, nVidia SLI tehnologija je sada dostupna za sve potrošačke PC platforme, uključujući Intel Core i7, Core i5, Core 2 Quad i Core 2 Duo procesore, kao i platforme bazirane na AMD Phenom II procesoru.
10.08.2009. u 16h @ slizone.com >
24556
Batman Arkham Asylum demo
Za korisnike Xbox 360 konzole odnedavno je dostupan Batman Arkham Asylum demo. Veličina ovog demoa je 1.54GB, ali suština je da on ne nudi mnogo toga igraču za igranje. Ipak, osnovne naznake šta će igra doneti su tu. Radnja se dešava u nekoliko soba u ludnici u kojima se Batman bori sa svojim protivnicima. Demo donosi veliki broj uvodnih audio i video sadržaja koji vas uvode u igru. Nakon nekog vremena ovladaćete osnovnim komandama, naučićete kako da zadajete udarac, izvodite nekoliko različitih manevara. Kompletna verzija ove igre će postati dostupna 25. avgusta za Xbox 360 i PS 3 konzole dok će Windows korisnici morati da sačekaju 15. septembar.
10.08.2009. u 16h @ yahoo.com >
24550
AntiVir Personal 9.0.0.407
Avira Antivir Pesonal je besplatni i pouzdani antivirus alat koji konstantno i brzo skenira vaš računar tražeći zlonamerne programe kao što su virusi, trojanci, backdoor programi, crvi, dialer-i i drugi. Softver nadgleda svaku radnju izvršenu od strane korisnika ili operativnog sistema i reaguje kada je detektovan zlonamerni program. Osnovne karakteristike uključuju detektovanje i uklanjanje preko 150.000 poznatih virusa, skeniranje i popravku makro virusa, zaštitu od prethodno nepoznatih makro virusa. Softver je posebno pogodan i za netbook računare male rezolucije, a prisutan je i internet update čarobnjak za lako ažuriranje.
10.08.2009. u 15h @ filehippo.com >
24549
Browser bazirana Voice aplikacija
Google je odlučio da ne ostane bez reakcije na odluku Apple-a da odbije distribuciju Google Voice servisa preko svoje App Store online prodavnice. Naime, Google je najavio da radi na browser baziranoj verziji glasovne aplikacije koja će specifično biti namenjena iPhone uređajima. Prema navodima predstavnika za štampu Google-a, Apple nije dozvolio pre šest nedelja pojavljivanje pomenute aplikacije u okviru prodavnice aplikacija, ali Google će nastaviti da radi na aplikaciji namenjenoj iPhone korisnicima. Ostaje da se vidi reakcija kompanije Apple, ali jedini način da zaustavi ovu browser aplikaciju je blokiranje web stranica na svim iPhone uređajima.
10.08.2009. u 15h @ i4u.com >
24548
Sony IPT-DS1
Sony je predstavio novi interesantan dodatni pribor za nove Sony TX1 i Sony WX1 foto-aparate. U pitanju je IPT-DS1 Party-shot docking stanica. Ovaj komad dodatne opreme pomera i naginje foto-aparate dok podešava zum podešavanja. Karakteristike detektovanae lica i snimanja osmeha prepoznaju i prati lica tražeći način da aparat kreira srećnu, prirodno ukomponovanu sliku svih osoba koje se nalaze u prostoriji. Prema tome ako organizujete zabavu, dovoljno je da postavite TX1 na IPT-DS1 i on će odraditi sve ostalo. Nakon zabave imaćete foto-aparat prepun snimaka zadovoljnih i nasmejanih gostiju. Sony IPT-DS1 bi trebalo da postane dostupan sledećeg meseca, ali cena još nije poznata.
10.08.2009. u 14h @ i4u.com >
24547
Apple najbolji među korisnicima
Dobra korisnička podrška je jedna od bitnih stavki za korisnike kada se odlučuju da kupe računar. Prema nedavnom istraživanju korisnici kompanije Apple su najzadovoljniji korisničkom podrškom koju ova kompanija obezbeđuje svojim korisnicima i kada je u pitanju telefonska i Web korisnička podrška. Apple je dobio najbolje ocene i tako ponovio uspeh koji je ostvario i u prethodne dve godine na istom polju. Od ostalih poznatijih kompanija relativno dobre ocene su dobili Sony, Lenovo i Toshiba, nešto slabije Gateway, Fujitsu i Asus dok su korisnike po ovom pitanju razočarali Acer, Dell, odnosno Hewlett Packard.
10.08.2009. u 14h @ cnet.com >
24546
Dobri rezultati za JBoss
Red Hat je najavio svoje 2009 Innovation nagrade. Ono što je ipak najinteresantnije kada su u pitanju ove nagrade je to koliko je novca Red Hat više zaradio zahvaljujući poslovnim potezima koji uključuju JBoss projekte u odnosu na one koji su sklopljeni kao predmetom usluge Red Hat Enterprise Linux-om. Nešto ranije ove godine pojavile su se informacije da je Red Hat-ovo JBoss poslovanje poraslo duplo u odnosu na RHEL poslovanje. Ovo nije nikakvo iznenađenje. JBoss još uvek poseduje malu osnovu u odnosu na RHEL pa nije nikavo čudo što je udvostručen broj korisnika koji ga koriste. JBoss donosi $10 prihoda u uslugama na svaki $1 prihoda od pretplate na usluge.
10.08.2009. u 13h @ cnet.com >
24545
Savez za Kindle
Jedan od velikih problema sa kojima se susreću studenti jeste nošenje ne retko veoma teških knjiga. Međutim, čini se da je i tom problemu došao kraj ukoliko se studenti opredele za Kindle i korišćenje McGraw-Hill udžbenika. Dve kompanije su postigle sporazum o saradnji i osnivanju saveza koji će za cilj imati predstavljanje i uvođenje novih i boljih udžbenika na Kindle tržište. U okviru nedavno postignutog sporazuma biće predstavljeno više od 100 novih udžbenika kojima će biti pokrivene oblasti poslovanja, ekonomije, nauke, matematike ali i velikog broja drugih grana. Očekuje se da će u toku jeseni biti pokrenut probni period.
10.08.2009. u 13h @ i4u.com >
24544
Dell Mini 9 ponovo na sajtu
Iako je kompanija Dell objavila zvanično saopštenje u kojem je navela da je njen Mini 9 netbook računar završio svoj životni ciklus, svi su izgledi da je ipak došlo do promene u kompaniji. Naime, na zvaničnom Web sajtu kompanije Dell ovaj model je pre nekoliko dana ponovo osvanuo u ponudi. Ovaj model se može naručiti po ceni od $229, što svakako nije najjeftinija ponuda kada je u pitanju netbook računar dijagonale ekrana 9“ ali je prilično pristojna imajući u vidu da kompanija nudi nekoliko opcija konfigurisanja hardvera u okviru ovog modela. Zvanični rok za dostavu ovog modela za korisnike koji ga naruče je 24. avgust.
10.08.2009. u 12h @ engadget.com >
24540
Opcije za upgrade na Win 7
Microsoft je izdao dijagram koji pokazuje opcije za korisnike koji žele da preko postojeće verzije operativnog sistema (Vista ili XP) upgrade-uju svoj operativni sistem na Windows 7. Kada su u pitanju korisnici koji koriste Windows Vista-u, oni će moći odgovarajuću verziju Vista-e da upgrade-uju na istu tu verziju Windows-a 7. Ultimate verzija Windows-a 7 može da se primeni na sve verzije Vista-e. Problem postoji za korisnike XP-a. Naime, najveći broj opcija upgrade-a od njih zahteva da izvrše backup svojih sistema, formatiranje hard drive-a i onda instaliranje potpuno nove verzije Windows 7 operativnog sistema, što je prilično nezgodno za poslovne korisnike.
10.08.2009. u 12h @ engadget.com >
24543
SuperAntiSpyware 4.27.1002
SuperAntiSpyware Professional karakteriše visoko napredna Real Time zaštita koja osigurava zaštitu od instaliranja ili reinstaliranja potencijalnih pretnji dok surfujete internetom. Korišćen u konjukciji sa First Chance Prevention i Registry Protection, vaš računar je zaštićen od hiljada pretnji koje pokušavaju da inficiraju i infiltriraju se u vaš sistem prilikom pokretanja operativnog sistema ili njegovog isključivanja. SuperAntiSpyware detektuje i uklanja spyware, adware, malware, trojance, dialere, crve, keylogger-e i druge vrste pretnji. Veoma je nezahtevan po pitanju sistemskih resursa i neće usporiti vaš računar.
10.08.2009. u 11h @ filehippo.com >
24542
BenQ ažurira E seriju monitora
Nakon što je nedavno ažurirala svoju G seriju monitora, kompanija BenQ je isto učinila i sa modelima E serije. Ukupno dva nova modela su dostupna u okviru ove serije, a zajedničko im je da poseduju SensEye 3, autokalibracioni senzor, koji ispravlja kontrast, boju i jasnoću prema režimu koji odaberete. U okviru ponude su dostupni modeli E2220HD dužine dijagonale ekrana 21.5“, kao i E2420HD dužine dijagonale 24“. Oba modela karakteriše matična rezolucija od 1920x1080 piksela, odnos stranica 16:9, 300 nita osvetljenja kao i odnos kontrasta 1000:1, uz čak 11 portova, uključujući četiri USB, dva HDMI, DVI i VGA ulaz.
10.08.2009. u 11h @ engadget.com >
24541
Tri nova Dell LCD monitora
Kompanija Dell je bez velike pompe predstavila tri nova LCD monitora. Prvi model je 23“ ST2310 koji karakteriše widescreen panel Full HD rezolucije 1920x1080 piksela, zakrivljene zadnje strane, sa DVI/VGA/HDMI ulazima, 250 nita osvetljenja kao i 50.000:1 opsegom dinamičkog kontrasta, uz vreme odziva od 5ms. Drugi model je 22“ E2210H dok je treći 20“ E2010H koji su oba namenjeni poslovnim korisnicima. Prvi model poseduje Full HD rezoluciju dok drugi karakteriše rezolucija 1600x900 piksela. Sva tri modela bi trebala da postanu dostupna vrlo uskoro, po cenama $229, $199 i $139 respektivno.
10.08.2009. u 10h @ engadget.com >
24539
Logitech predstavlja lepe rutere
Kompanija Logitech je pre nekoliko dana predstavila LAN-W300N/R, kompanijin najtanji do sada 802.11n ruter. Ovaj model bi se lako mogao pomešati sa PS2 konzolom ili Aspire Revo računarom, obzirom na veoma dopadljiv dizajn kao i debljinu koja je svega 7 mm na najtanjem odnosno 24mm na najdebljem delu. Ovaj ruter u sebi uključuje par ugrađenih antena, četiri LAN porta, WAN utičnicu kao i AC ulaz. Ovaj ruter bi trebao da postane dostupan od kraja avgusta i to prvo na japanskom tržištu po ceni od oko $95, nakon čega bi trebalo da postane dostupan i širom sveta.
10.08.2009. u 10h @ engadget.com >
24538
Open Chord gitara za Guitar Hero
Open Chord, tim talentovanih ljudi koji žele da stvari načini interesantnijim je kreirala Open Chord V1, gitaru koja je nalik na pravu električnu gitaru, koja ima žice i pragove i kada nije povezana sa Wiimote kontrolerom zvuči potpuno isto kao i svaka gitara. Ipak, kada se poveže sa Wiimote kontrolerom ovom gitarom možete da se služite dok igrate Guitar Hero igru. Igranje je ipak nešto teže obzirom da morate da pogađate akorde na pravoj gitari i zvuk nije baš najbolje podešen, ali u pitanju je samo prvi korak ideje koja bi mogla da se pokaže vrlo interesantna. Za sve zainteresovane dostupan je i video koji pokazuje V1 na delu.
10.08.2009. u 09h @ engadget.com >
24537
Open Source Eee PC u oktobru
Odlična vest kada je u pitanju budućnost open source-a u Eee PC modelima kompanije Asus. Naime, pojavile su se informacije da će prvi Eee PC netbook računari na kojima će se nalaziti Moblin operativni sistem u prodaji da se nađu od oktobra. Asus razmatra omogućavanje opcije za korisnike kojima će biti na raspolaganju da sve kompanijine netbook računare naruče sa open source operativnim sistemom. Ovo će korisnicima koji ne preferiraju Windows OS uštedeti značajne sume novca. Takođe, iz istog tabora je stigla i informacija da Asus radi sa kompanijom Google na implementaciji Chrome OS na Eee PC modele u relativno bliskoj budućnosti.
10.08.2009. u 09h @ engadget.com >
24536
Buffalo microSD USB čitač kartica
Kompanija Buffalo je predstavila interesantan čitač microSD kartica koji karakteriše USB 2.0 interfejs za povezivanje sa računarom. Ovaj model podržava microSD kartice maksimalnog kapaciteta 2GB, odnosno microSDHC kartice klase 2/4/6 i maksimalnog kapaciteta 16GB. Ono što ovaj čitač čini jedinstvenim je i 16GB internog kapaciteta. Čitač ne zahteva instaliranje nikakvih specijalnih drivera, a podržava personalne računare sa instaliranim Windows Vista/XP/2000 operativnim sistemima odnosno Mac računare sa Mac OS X 10.2 do 10.5 verzijama. Ovaj čitač je dostupan za naručivanje preko sajta kompanije Buffalo po ceni od oko $160 i u dve boje: crnoj i beloj.
10.08.2009. u 08h @ engadget.com >
24535
Lenovo IdeaPad U350
Iz Lenova nam stiže novi notebook računar IdeaPad U350. Ovaj model se može naručiti preko sajta kompanije po ceni od $749. Osnovne karakteristike ovog modela su izgled koji je sličan izgledu MacBook Air modela ali bez korišćenja luksuznih materijala, impresivne performanse i prilično visoka cena. Osnovne hardverske specifikacije ovog modela uključuju Intel Pentium SU2700 procesor radnog takta 1.3GHz, 3GB sistemske memorije kao i 320GB skladištenog prostora na hard drive-u. Ekran je dužine dijagonale 13.3“ i može da prikaže sliku rezolucije 1366x768 piksela. Grafika je obezbeđena preko Intel GMA X450 grafičkog čipseta. Nedostatak ovog modela je nepostojanje optičkog drive-a.
10.08.2009. u 08h @ engadget.com >
24534
Engine za pretragu na havajskom
Google korisnici od nedavno imaju mogućnost korišćenja popularnog internet engine-a za pretragu na havajskom jeziku. Sada je dostupna opcija „Huli ia Google“ ili „search Google“ na Apple Safari pretraživaču zahvaljujući projektu koji je odrađen od strane univerziteta na Havajima. Keola Donaghy iz Ke Haka Ula O Keelikolani koledža već je preveo nekoliko stvari koristeći Google-ov engine za pretragu a on je postao poznat po tome što je 1997 godine preveo Netscape Web pretraživač. Havajska verzija Google-a obezbeđuje instrukcije za pretragu na navedenom jeziku ali svi rezultati koji se pojavljuju jesu na engleskom jeziku.
10.08.2009. u 07h @ tech.yahoo.com >
24533
Dell Mini 12 povučen iz ponude
Nakon što je Dell Mini 9 netbook računar kompanije Dell ponovo dostupan za naručivanje preko sajta kompanije Dell utvrdili smo da je jedan drugi model povučen iz prodaje. Reč je o starijem bratu ovog modela Mini 12. Podsetićemo da je u pitanju jedan od popularnijih modela ove kompanije koji je baziran na Intel Atom procesoru radnog takta 1.6GHz, a još ga po pitanju specifikacija karakteriše 1GB sistemske memorije, 12.1“ dužina dijagonale ekrana odnosno 40/60/8GB skladištenog prostora. Ostale specifikacije ovog modela su uključivale tro ili šestoćelijsku bateriju kao i 1.3MP Web kameru.
10.08.2009. u 07h @ engadget.com >
24532
Activision Blizzard finansije
Activision Blizzard je nedavno objavio finansijski izveštaj za drugi kvartal ove godine u okviru kojeg su cifre koje su prikazane premašile sva očekivanja. Ipak, bilo bi veoma teško i zamisliti da kompanija neće ostvariti impresivne rezultate sa njihovom World of Warcraft igrom i svojom masivnom popularnosti širom sveta. Ova kompanija je drugi kvartal završila 30. juna nakon čega je prijavljen prihod od $1.038 miliona. Pored ovako dobrih finansijskih rezultata Activision Blizzard je bio i najbolji prodavac Xbox 360 i PS2 konzola u toku drugog kvartala. Karakteristike za World of Warcraft, kada je reč o ovom kvartalu, za sada nisu objavljene.
10.08.2009. u 06h @ i4u.com >
24531
Windows 7 bug
Microsoft je izdao RTM verziju Windows-a 7 za Microsoft tehničku zajednicu. Inicijalno uzbuđenje brzo je splasnulo u senzacionalne informacije da u okviru ove verzije Windows-a 7 postoji kritična slaba tačka koja bi mogla potencijalne korisnike Windows-a 7 da odvrati od ovog operativnog sistema na sličan način kao što je to bilo sa Windows Vista-om. „Kritična“ slaba tačka se odnosi na problem curenja memorije sa CHKDSK alatom mada se sa sigurnoću ne može reći da li je uopšte u pitanju bug. Suština je da nakon što korisnik pokrene CHKDSK alat za proveru integriteta diska i eventualne popravke pojavljuje se plavi ekran koji ukazuje da je došlo do kraha sistema.
10.08.2009. u 06h @ tech.yahoo.com >
24530
Nema informacija!
Atraktivni MSI X340
Na prvi pogled • Beograd • 10.08.2009.
Novi model kojim se MSI uključio u trku u kojoj su do sada bila samo ona najveća imena. Ovaj laptop je po performansama između štedljivih ali slabašnih Atom-a i mnogo moćnijih Core 2 modela. Fantastičan LED ekran i veoma atraktivan dizajn definitivno daju dovoljno razloga da se isproba. Cena je definitivno opravdana.
Gigabyte GA-M85M-US2H (rev 1.0)
Na prvi pogled • Beograd • 10.08.2009.
Ovo je matična ploča Micro-ATX formata sa NVIDIA 8100 čipsetom i podrškom za aktuelne AMD procesore uključujući 45nm AM3 modele. Kvalitet ugrađenih komponenti i izrade je odličan, u pitanju je Ultra Durable 3 ploča. Kako dolazi sa integrisanom grafičkom i zvučnom karticom, ovakva ploča je odličan izbor za HTPC konfiguracije.
Vax Barcelona Balmes
Na prvi pogled • Beograd • 10.08.2009.
Ova torba je napravljena za 15.4" laptopove ali se bez problema može koristiti i za manje dijagonale. Izuzetno je kvalitetna i atraktivnog dizajna zbog čega će i biti interesantna. Cena je u rangu ostalih, mnogo običnijih torbi, ali je činjenica da štiti od kiše ali i eventualnih oštećenja od padova sigurno dovoljna da je izdvoji iz konkurencije.