Arhiva - 20.05.2009.
Resonance of Fate: nova SEGA RPG
Krajem prošle nedelje SEGA i tri-Ace Inc. su najavili da su formirali partnerstvo čiji je cilj kreiranje nove RPG igre Resonance of Fate. Tokijska kompanija tri-Ace Inc. najavljuje da ona u potpunosti razvija novi naslov koji će biti namenjen PS3 i Xbox sistemima i da je u pitanju naslov od kojeg će igračima zastati dah. Prvi screenshotovi koji su se pojavli u potpunosti opravdavaju ove tvrdnje. Divno urađeno okruženje podseća u izvesnoj meri na Final Fantasy seriju. SEGA obezbeđuje realističnu pucačinu i scenario koji će vas u potpunosti zaokupiti. Tri-Ace je kompanija koja stoji iza naslova kao što su Star Ocean i Valkyre franšize.
20.05.2009. u 15h @ i4u.com >
22887
Microsoft Virtual WiFi
Prošlo je dosta vremena od kako je Microsoft Research odeljenje ove kompanije prvi put najavilo svoja dostignuća u oblasti Virtuelnog WiFi povezivanja odnosno VWiFi. Pomenuta tehnologija bi pomogla pojedinačnom bežičnom mrežnom adapteru da igra ulogu dva ili više NIC-a odjednom. Sada je ova inovacija konačno spremna da bude prikazana obzirom da bi trebala da se nađe u okviru Windows 7 operativnog sistema. Tehnologija će omogućiti da jedan deo WiFi hardvera bude predstavljen u Windows-u kao dva zasebna adaptera, što znači da možete povezati dva hotspota istovremeno ukoliko želite ili pretvoriti svoj uređaj u pristupnu tačku na koju se drugi povezuju.
20.05.2009. u 15h @ engadget.com >
22886
MSI GX723 notebook
MSI je predstavila novi notebook računar nazvan GX723. Ovaj model poseduje MSI Eco Engine za štednju energije sa pet različitih režima za različite zadatke za koje se računar može koristiti. Ovaj model karakteriše 17“ ekran koji omogućava savršeno igranje igara i gledanje filmova. Grafika je obezbeđena preko nVidia GT 130M rešenja koje poseduje 512MB posvećene video memorije. GX723 pokreće Intel Core 2 Duo procesor uparen sa Intel PM45-ICH9M čipsetom. Maksimalna rezolucija slike koju ovaj ekran omogućava je 1680x1050 piksela dok se korisnici mogu odlučiti za opciju sa do 4GB RAM-a i Bluetooth-om. WiFi je ugrađen kao i pet zvučnika te gigabitni LAN.
20.05.2009. u 14h @ i4u.com >
22885
Logitech Harmony Adapter
Pre nekoliko dana je konačno predstavljen dugoočekivani Logitech Harmony adapter za PS3. Ovaj adapter omogućava da Harmony univerzalnim adapterom kompanije Logitech u potpunosti kontrolišete Sony PS3. Za mnoge home theather i igračke entuzijaste adapter znači da konačno mogu da dodaju još jedan daljinski upravljač svojim sistemima kućnog bioskopa. Adapter pretvara IR signal sa Harmony kontrolera u Bluetooth koji se dalje prenosi na PS3. Adapter se postavlja na vaš centar za zabavu i povezuje sa PS3 preko Bluetooth konekcije. Instalacija i podešavanje su vrlo jednostavni i mogu se uraditi u vrlo kratkom vremenskom periodu.
20.05.2009. u 14h @ i4u.com >
22884
Jeftiniji TiVO i Samsung HDTV
Amazon je nedavno najavio promotivnu ponudu preko koje možete uštedeti oko $300 ukoliko naručite odgovarajući Samsung televizor visoke definicije zajedno sa TiVo TCD652160 HD digitalnim video rikorderom. Lista Samsung TV uređaja visoke definicije koji su dostupni u okviru ove ponude takođe uključuje novi 240Hz HDTV ove kompanije kao i 52“ Samsung LN52B750. TiVo omogućava snimanje do 20 časova TV programa visoke definicije odnosno čak 160 sati programa u standardnoj definiciji zahvaljujući ugrađenom hard drive-u kapaciteta 160GB. Samsung promotivna akcija traje do kraja ovog meseca, a više informacija je dostupno na Amazon.com sajtu.
20.05.2009. u 13h @ i4u.com >
22883
Pentax K-7
Pre nekoliko dana je najavljeno da bi najnovija Pentax K serija DSLR aparata trebala i zvanično da bude objavljena ali imajući u vidu da je do najavljenog datuma, 21. maja, ostalo samo nekoliko dana, pojavljuje se sve više informacija. U okviru jedne od najava nove serije naglašava se da će K-7 (ili K7D) biti 14.6MP DSLR te da će ga karakterisati novi Prime II Imaging engine zajedno sa poboljšanim standardom HD video snimanja o kojem je ranije bilo reči. Pored toga tu je i 3’’ VGA LCD, mogućnost kontinuiranog snimanja JPEG fotografija brzinom od 5.2 fps, vizir čija je pokrivenost 100%, ugrađeno AF pomoćno svetlo kao i integrisani HDR režim pored svih ostalih karakteristika.
20.05.2009. u 13h @ engadget.com >
22882
OCZ Z-drive
Iz kompanije OCZ bi u skoroj budućnosti trebali da nas obraduju novom verzijom solid state drive-a. U pitanju je Z-Drive SSD RAID PCI Express kartica. U suštini Z-Drive predstavlja četiri OCZ SSD Vertex drive-a u RAID konfiguraciji uparen sa PCI Express RAID kontrolerom, a sve tako upakovano da može da se smesti u pojedinačni PCIe slot. Z-Drive zahteva pojedinačni četvoropinski molex naponski konektor za pokretanje solid state drive-ova. Ovaj naročit model koji smo imali prilike da vidimo je kapaciteta 512GB, odnosno četiri drive-a kapaciteta 128GB u RAID konferenciji. Prilikom testiranja Z-drive je postigao 500MB/s brzine čitanja odnosno 400MB/s pisanja.
20.05.2009. u 12h @ engadget.com >
22881
Iomega eGo USB hard disk
U proteklih nekoliko godina eGo linija USB hard drive-ova kompanije Iomega je doživela nekoliko iteracija ali izgleda da je kompanija ponovo pronašla način da svoju ponudu unapredi i poboljša pri čemu najnoviji modeli u seriji poseduju povećane kapacitete i mnoštvo kolor opcija. Trenutno je model najvišeg kapaciteta u ponudi onaj kapaciteta 500GB. Najnovija eGo linija drive-ova poseduje zaštitu u slučaju pada kao i povećanu otpornost na teže uslove rada. Pojedine kolor opcije su ograničene što se tiče kapaciteta. Iomega je za jun najavila 500GB BlackBelt eGo drive koji će posedovati PowerGrip kaiš za dodatnu sigurnost.
20.05.2009. u 12h @ engadget.com >
22880
Verizon HP Mini 1151NR
Nedavno je predstavljen novi uređaj koji nosi oznaku Verizon HP Mini 1000 koji je poznatiji po svojoj oznaci 1151NR. Verizon HP Mini odlikuju standardne karakteristike među kojima su 1.6GHz Intel Atom N270 procesor, 1GB RAM-a, 80GB HDD, dva USB 2.0 porta, 802.11b/g, SD slot i Windows XP dok se oznaka Verizon brenda ne može pronaći nigde na uređaju. Ono što je veoma važno a vezano je za ovaj uređaj jeste dodatak žičnog 3G. Mini se takođe isporučuje sa VZ Access Manager softverom koji je unapred instaliran i koji obezbeđuje povezanost za manje od 45 sekundi. Cena ovog modela je $199.99 dok dvogodišnja aktivacija Verizon Mobile Broadband iznosi $680 godišnje.
20.05.2009. u 11h @ engadget.com >
22879
SuperSpeed USB 3.0
Proizvođači se već pripremaju za SuperSpeed USB a NEC je jedna od prvih kompanija prva koja je objavila prvi USB 3.0 host kontroler koji je jedan od onih silikonskih proizvoda koji garantuje instant uspeh na ovom polju. NEC Electronic očekuje da će eksterni hard drive-ovi, SSD, flash drive-ovi i naravno sami računari biti prvi koji će imati priliku da dobiju SuperSpeed USB upgrade. Demo prikaz od strane kompanije Seagate koji je obezbeđen u toku CES 2009 već je pokazao da čak i prototip može dostići 165MB/s što je nekih pet puta brže nego najbrži USB hard drive ili flash drive.
20.05.2009. u 11h @ engadget.com >
22877
UMID mbook M1
Iako je UMID mbook M1 bio dostupan za kupovinu samo u beloj boji do sada, u jednom momentu su se na tržištu našle Atom bazirane varijante u crvenoj, pink i crnoj boji. Međutim, ono što je prilično kvarilo izgled ovih uređaja jeste bela tastatura koja je korišćena za sve modele bez obzira koje boje je samo kućište računara. Iako crvenih i onih u pink boji više nigde nema, ovih dana su se pojavile fotografije crnog M1 koji poseduje i crnu tastaturu. Za sada nema informacija o tome kada će se ovaj model naći na tržištu i kada će postati dostupan za kupovinu ali se pretpostavlja da će to biti uskoro imajući u vidu činjenicu da je već prošao rigorozno testiranje po pitanju kvaliteta.
20.05.2009. u 11h @ engadget.com >
22878
Push Notification servis
Kompanija Apple je započela sa pozivanjem registrovanih programera koji aktivno učestvuju u razvoju iPhone OS 3.0 Beta da, ukoliko žele, pomognu prilikom testiranja Apple Push Notification servisa. U pozivu se naglašava da je odabrana pred-verzija Associated Press aplikacije za iPhone OS 3.0 za kreiranje test okruženja visoke zapremine za njihove servere. Ovo zaista predstavlja odličan potez ove kompanije da obezbedi odlične uslove za testiranje njihovog iPhone 3.0 Push Notification sistema naročito kada se ima u vidu prošlogodišnje katastrofalno predsatvljanje MobileMe, pa Apple mora da se uveri da njihova infrastruktura bude što je moguće bolja.
20.05.2009. u 10h @ engadget.com >
22876
OpenID stiže na Facebook
Tokom proteklih nekoliko godina Facebook je flertovao sa mogućnošću podržavanja OpenID standarda logovanja, koji bi se mogao opisati kao „otvoren, decentralizovan, slobodan okvir za digitalni identitet korisnika“. Pre nekoliko dana je ova masivna društvena mreža najavila da postaje deo OpenID priče što u osnovi znači da je počela ako ništa drugo da razvija podršku za standard. Facebook je pristupio OpenID fondaciji u februaru iako mnogi smatraju Facebook Connect log-in standard konkurentskim. Tako sada možete registrovati svoj Facebook nalog sa Gmail nalogom ili povezati postojeći Facebook nalog sa Gmail-om ili nekim drugim OpenID servisom.
20.05.2009. u 10h @ news.cnet.com >
22875
Archos događaj
Kompanija Archos je najavila konferenciju za štampu koja će biti održana 11. juna u Parizu. Iako za sada nema dodatnih dostupnih informacija vezanih za taj događaj, PMP/MID uređaj koji je vidljiv na pozivnici i svetlo zelena kolor varijanta ukazuju na to da je sve vezano za Archos Android bazirani Internet Media Tablet (IMT) telefon. Kompanija je ranije najavila da će krenuti sa razvojem Android uređaja čija debljina neće prelaziti 10mm a posedovaće i 5’’ ekran visoke rezolucije osetljiv na dodir. Mogućnost povezivanja ne podrazumeva samo Wi-Fi kao postojeći sistemi već i 3.5G HSUPA/HSDPA sa do 7.2Mbps brzinom.
20.05.2009. u 09h @ engadget.com >
22874
DisplayLink za Linux
DisplayLink za Linux pretvara skromni bežični ruter u fantastičan računar, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju. Nedavno je objavljen DisplayLink driver izvorni kod za Linux koji je iznenadio veliki broj korisnika ali ni njegova implementacija nije prošla nezapaženo. Radi se o Linux baziranom OpenWRT ruteru (ASUS Wl-500g Premium) sa Samsung U70 USB ekranom i priključenom tastaturom a DisplayLink pretvara ono što bi trebalo da bude samo mrežni server u odličan računar. Naravno da ne treba očekivati čuda u okviru 300MHz ugrađenog procesora ali jedno je sigurno a to je da od sada bilo šta sa USB portom i procesorom može postati računar uz dovoljno znanja.
20.05.2009. u 09h @ engadget.com >
22873
Mogući PS3 update
Nedavno su se pojavile određene informacije praćene fotografijama na kojima se jasno vidi da se u najskorije vreme može očekivati novi dizajn PS3 hardvera. Nakon što su se ove informacije pojavile poslat je email Sony-ju u kojem se ova kompanija obaveštava o tome šta se dešava nakon čega je usledio odgovor u kome se navodi da su počeli sa istraživanjem ovog slučaja te da će povodom tog pitanja biti preduzete odgovarajuće pravne mere. Takođe se u email-u zahteva da sporne informacije budu uklonjene uz molbu da njihov zahtev ostane poverljiv. Imajte na umu da su ovo za sada neproverene informacije te jedino ostaje da se sačeka da se oglasi zvanični predstavnik kompanije.
20.05.2009. u 08h @ engadget.com >
22872
Linksys povlači extendere
Ukoliko se ne sećate šta su Media Center Extenderi onda ćemo reći da su u pitanju uređaji čiji je zadatak da prošire skladišteni kapacitet vašeg Media Center uređaja i da vam omoguće snimanje veće količine video sadržaja. Očigledno je da u vreme ekonomske krize ovi uređaji nisu imali prođu pa ne čudi informacija da je kompanija Linksys povukla dva modela svojih extendera – DMA2100 i DMA2200, dok je DSM-750 i dalje na listi proizvoda ali po sniženoj ceni. Slična situacija je i kod modela drugih proizvođača pa se HP Media Smart Connect može naći po sniženoj ceni. Sa druge strane Niveus Media je potpuno uklonila Media Center extendere sa svoje liste proizvoda.
20.05.2009. u 08h @ engadget.com >
22871
Linux netbook
Kada su u pitanju Linux operativni sistemi, nema nikakve sumnje da ovaj otvoreni OS ima ogroman potencijal i da igra veliku ulogu kod širokog spektra uređaja. Problem Linux-a je to što postoji veliki broj distribucija što samo po sebi teško omogućava da se stvori jedinstvena strategija nastupa. Mnogi analitičari smatraju da tržište mobilnih uređaja kao što su netbook računari, mobilni internet uređaji i tablet račuanri su idealno tlo za jačanje Linux-a i povećanje njegovog udela na tržištu. Sa druge strane klasični PC modeli su tržište na kojem je Windows neprikosnoven i tako će biti još jako dugo, što otvara Linux-u prostor za napredovanje na tržištu mobilnih uređaja.
20.05.2009. u 07h @ news.cnet.com >
22870
Opala prodaja Mac i iPod uređaja
Slično kao i februar, ni april nije bio naročito povoljan kada je u pitanju prodaja Mac i iPod uređaja najavljuje NPD grupa. U istraživanju ove kompanije utvrđeno je da je prodaja Mac računara u mesecu aprilu bila za 1.8% niža u odnosu na isti period od pre godinu dana. Predviđajući sličan trend za maj i jun analitičari ocenjuju da bi kvartalna prodaja mogla da iznosi između 2.1 i 2.3 miliona jdinica. Ukoliko se ovo dogodi to bi bio drugi vezani kvartal u kojem bi broj isporuka Mac računara bio slabiji nego godinu dana ranije. Slično važi i za prodaju iPod uređaja. Analitičari su izračunali da je prodaja ovih uređaja u aprilu opala za nekih 9%.
20.05.2009. u 07h @ news.cnet.com >
22869
Acer Aspire One 11.6'' netbook
Acer je predstavio novi 11.6“ Aspire One AO751h netbook računar zajedno sa novim 10.1“ Aspire One AOD250 netbook-om. 11.6“ model nudi ekran visoke definicije i tastaturu potpune veličine. Aspire One AOD250D je 10.1“ model koji je lakši i tanji u odnosu na prethodne verzije. Oba modela nude slične specifikacije koje uključuju 802.11b/g WiFi. 11.6“ model nudi šestoćelijsku bateriju sa produženim trajanjem do 8 časova, odnosno standardnu bateriju koja nudi do 2 sata autonomije. AO250 poseduje troćelijsku bateriju koja obezbeđuje tri sata rada. AO751h nudi Intel atom Z250 procesor, 1GB sistemske memorije kao i HDD kapaciteta 160GB.
20.05.2009. u 06h @ i4u.com >
22868
AMD na Computex 2009
Kompanija AMD planira da predstavi svoju novu notebook platformu koja nosi naziv Tigris u toku održavanja Computex-a 2009. Nova platforma sastoji se od 45nm dual-core Caspian procesora, RS880M čipsetova, kao i grafičkog procesora izrađenog u 55nm ili 40nm tehnologiji. AMD-ova notebook platforma za 2010 će najverovatnije biti predstavljena a ona podrazumeva 45nm quad-core Champlain procesor i SB8xxM seriju čipsetova. DDR3 memorija i USB 3.0 će biti podržani dok će GPU biti update-ovan AMD-ovom sledećom generacijom Manhattan serije. AMD će takođe objaviti i njihove Yukon i Congo platforme za 13’’ i manje notebook računare dok je Tigris namenjen 14’’ i većim.
20.05.2009. u 06h @ engadget.com >
22867
Nema informacija!
Asus F50Sv
Na prvi pogled • Beograd • 20.05.2009.
Veoma atraktivan laptop dijagonale ekrana 16" koji je dizajniran za multimediju. Konfiguracija je izuzetno moćna i predstavlja dovoljno snage za praktično bilo kakav rad, ali i za poneku igru. Jedina stvar koju zameramo je to što ekran nije veće rezolucije, pogotovo što se dobija Blu-Ray optika.
Canyon CNG-GW2
Na prvi pogled • Beograd • 20.05.2009.
Vrlo kvalitetan komplet sa volanom, pedelama i menjačem i ručnom kočnicom. Sam volan ima ugrađene motore za vibracije što radi odlično i daje igrama novu dimenziju realnosti. Pedale su možda i najkvalitetnije koje smo do sada videli, ali menjač i ručna malo kvare utisak.
Cooler Master Hyper N520
Na prvi pogled • Beograd • 20.05.2009.
Odličan novi Cooler Master kuler koji je univerzalnog dizajna i pasuje na praktično sve aktuelne procesore. Asimetričan oblik dozvoljava da se na njega montiraju dva 92mm ventilatora koja rade dosta tiho i pružaju sjajne performanse hlađenja. Kao i mnogi Cooler Master modeli pre njega, i N520 zaslužuje pohvalu.