Arhiva - 17.02.2009.
Sega najavljuje Virtual Tennis 2009
Pre dve godine kompanija Sega je predstavila igru Virtua Tennis 3 za Xbox 360, PlayStation 3 i PSP igračke platforme. Tada je bio upadljiv nedostatak ove igre namenjene Nintendo Wii konzoli. Kompanija Sega će u bliskoj budućnosti ispraviti ovu grešku obzirom da je najavila Virtua Tennis 2009 koja će se pored pomenute Nintendo Wii konzole moći naći i na PS3, Xbox 360 i PC platformama. Sve verzije ove igre će nuditi opcije online igranja kao i prave teniske veličine kao što su Roger Federer i Venus Williams. Tenis se pokazao kao zahvalna tema za mini igre obzirom da je od 2006 značajan broj naslova postao dostupan za različite platforme.
17.02.2009. u 17h @ gamespot.com >
21070
IdeaPad Y650 linija
Mnogo pre nego što je to prvobitno bilo najavljeno kompanija Lenovo je predstavila tri nova modela uokviru njihove IdeaPad Y650 linije koji su već dostupni na tržištu. Ovi 16’’ notebook računari poseduju LCD ekran 1366x768 rezolucije a osnovni model pokreće 2.4GHz Intel Core 2 Duo procesor sa GMA x4500 integrisanim grafičkim čipsetom i 3GB RAM-a. Windows Vista Home Preimum operativni sistem je unapred instaliran na 320GB, 5400rpm hard drive a tu je i ugrađeni DVD snimač. Pored svega navedenog 6-ćelijska baterija je standard odavno a prisutni su i Wi-Fi i Bluetooh. Cene se kreću od $1300 za osnovni, $1350 za srednji i $1400 za najbolji model.
17.02.2009. u 16h @ electronista.com >
21069
Cowon L3 plejer
Koreanska kompanija Cowon konačno je predstavila svoj novi L3 multimedijalni plejer koji se prvobitno pojavio u augustu mesecu. Model L3 karakteriše 7’’ ekran, 800 x 400 rezolucije a pokreće ga Windows CE 5.0. Jedini detalji koji su obelodanjeni vezano za procesor jeste to da poseduje dual jezgra. Uređaj ima 128MB SDRAM memorije a isporučuje se sa 4GB flash skladišnim prostorom, međutim, postoji i mogućnost proširenja preko slota za SD memorijsku karticu. Uređaj poseduje i ugrađenu GPS funkcionalnost dok je Eco Drive funkija zadužena da prati potrošnju energije. Tu je ugrađeni FM tjuner, podrška za AVI, ASF i WMV video fajlove kao i za ASF, MP3, OGG, WAV i WMA audio fajlove.
17.02.2009. u 16h @ electronista.com >
21068
Unapređenje razvoja softvera
Virtuelizacija je stekla veliku popularnost kada se pojavio VMware Workstation, proizvod koji je individualnim korisnicima omogućavao da pokrenu veliki broj operativnih sistema (slično prozorima sa višestrukim aplikacijama). Međutim, u velikom broju kompanija virtuelizacija je od strane programera viđena kao tehnologija za testiranje i razvoj a tek nakon toga su virtuelizacioni alati podignuti na jedan novi IT nivo. Danas virtuelizacija pokreće veliki broj proizvodnih orkuženja, na primer, serverske i desktop infrastrukture ali i rad na obezbeđivanju alata. Virtuelizacije se koristi i od strane sve većeg broja proizvođača softvera u svrhu olakšavanja razvoja.
17.02.2009. u 15h @ computerworld.com >
21067
OASIS enkripcioni ključ
Grupa vodećih industrijskih igrača predvođena kompanijama IBM, Hewlett-Packard i EMC, predložile su novi standard na osnovu kojeg će njihovi softveri za upravljanje enkripcijom raditi zajedno. Novi standard nosi naziv Key Management Interoperatibility Protocol (KMIP) a predložen je preko OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), konzorcijuma onih koji su najpoznatiji po svom razvoju standarda Web servisa. Uskoro se očekuje da OASIS objavi da je oformio KMIP tehnologiju za kreiranje finalnih specifikacija za ovaj standard. Komitet će se prvi put okupiti krajem aprila meseca ali je ovaj projekat u razvoju poslednjih godinu dana.
17.02.2009. u 15h @ computerworld.com >
21066
Novi BlackBerry poslovni server
Istraživanja koja su nedavno završena od strane Reseach In Motion za rezultat su dala Argon što je radni naziv za RIM BlackBerry Enterprise Server čija bi finalna verzija trebalo na tržištu da se pojavi u toku drugog kvartala. Predstavljanje pred predstavnicima sedme sile obezbedilo je mogućnost uvida u novi interfejs koji će biti korišćen od strane IT rukovodilaca koji koriste 5.0 ali za sada su dati samo opšti detalji a ono što će Argon obezbediti prvenstveno jeste lakše upravljanje BlackBerry uređajima za IT rukovodioce, potvrdili su zvanični predstavnici kompanije RIM.
17.02.2009. u 14h @ computerworld.com >
21065
Linksys Media Hub
Linksys je najavio dostupnost nove generacije svog kućnog media servera koji nosi naziv Media Hub. Novi proizvod ima za cilj da pojednostavi upravljanje i distribuciju digitalnog sadržaja u kućama ali i manjim preduzećima. Za Linksys Media Hub se tvrdi da je više od običnog SOHO NAS uređaja zahvaljujući integrisanom softveru koji može locirati i konsolidovati digitalne sadržaje – od fotografija preko muzike i video sadržaja – automatski bez potrebe da korisnik zna gde se fajlovi nalaze na mreži. Osim toga, Media Hub takođe omogućava ljudima da se uloguju na specijalno kreirani Web portal i pristupe svojim sadržajima sa bilo kog računara.
17.02.2009. u 14h @ computerworld.com >
21064
FreeAgent Theater
Ukoliko ste jedan od onih korisnika koji traži načina da pregleda gomile sadržaja na TV aparatu a koji se nalaze na računaru, ali želite nešto drugo osim media streamer-a, onda je hard drive-bazirani media plejer kao što je FreeAgent Theater prava stvar za vas. Međutim, ukoliko je za vas kućna zabava ozbiljna stvar, onda bi možda mogli da razmislite o drugoj opciji. FreeAgent Theater je veoma lak za podešavanje, dovoljno je samo povezivanje dva uređaja i sve je spremno. Sam plejer je kompaktan i odlično dizajniran, USB port se nalazi sa prednje strane kao i dock gde možete ubaciti FreeAgent Go drive. Tu je podrška za HD video i Dolby Digital 5.1 audio.
17.02.2009. u 13h @ computerworld.com >
21063
Malwarebytes Anti-Malware 1.34
Malwarebytes Anti-Malware je laka za korišćenje, jednostavna i efektivna anti-malware aplikacija. Znali ili ne vaš je računar stalno izložen rizicima od virusa i drugih zlonamernih pretnji. Samo najsofisticiranije anti-malware tehnike mogu da detektuju i uklone ove zlonamerne programe sa vašeg računara. Malwarebytes-ov Anti-Malware se smatra sledećim korakom u detektovanju i uklanjanju malware-a. Ovaj anti-malware alat detektuje i uklanja zlonamerne programe koje čak ni najpoznatiji anti-virus programi nisu uspeli da detektuju. On nadgleda svaki proces koji se izvršava u računaru i zaustavlja zlonamerne procese pre nego što i budu pokrenuti.
17.02.2009. u 13h @ filehippo.com >
21062
Prekinut razvoj Aliens RPG
Pre nekoliko dana kompanija Sega je obelodanila da je prekinula razvoj na pucačini pod nazivom Aliens: Colonial Marines sa ciljem da napravi prostora za novu Alien vs. Predator igru. Naslov Aliens je bio u procesu razvoja pod dirigentskom palicom Obsidian studija. Uprkos informacijama o tome da je Sega potpuno odustala od naslova Aliens, ova igra je i dalje na spisku dolazećih igara ove kompanije. Aliens RPG projekat je uz veliku pompu najavljen još u decembru 2006 godine, ali očigledno da za ove gotovo dve ipo godine igra nije mogla da bude završena. Detalji ove igre nikada nisu prikazani predstavnicina seme sile.
17.02.2009. u 12h @ gamespot.com >
21061
Novi SSD sistem napajanja
Univerzitet u Tokiju i njegovi partneri su otkrili novi sistem napajanja za Solid state Drive-ove koji obećava ne samo manju potrošnju energije NAND Flash memorije u okviru SSD-a već i značajno manje troškove. Prema informacijama koje su dostupne ovaj sistem bi trebao da zahteve za električnom energijom snizi za nekih 33%, iako je za sada namenjen samo za upotrebu u tzv. trodimenzionalnim SSD-ovima u kojima su komponente kao što su memorijski čipovi postavljenji tako da formiraju trodimenzionalni oblik. Novi sistem se sastoji od kontrolne jedinice napajanja, prekidača visokog napona i kalema i karakteriše ga velika izlazna struja.
17.02.2009. u 12h @ hothardware.com >
21060
Mozilla Bespin Web bazirani editor koda
Mozilla Developer Tools Lab je predstavila svoj prvi novi proizvod - Web bazirani editor koda pod nazivom Bespin. Iza Mozilla Developer Tools Lab stoje Dion Almaer i Ben Galbraith. Bespin je proširiv editor koda koji je izrađen iznad vodećih tehnologija pretraživača uključujući Canvas. Bespin karakterišu sledeće osobine koje bi prema navodima pomentog dvojca mogle da ga načine omiljenim rešenjem. To su lakoća korišćenja, saradnja u realnom vremenu, integrisana kompandna linija kao i mmogućnost pristupa sa praktično sa svakog mesta na kojem postoji internet konekcija.
17.02.2009. u 11h @ eweek.com >
21059
Intel uveren u WiMax ulaganja
Kompanija Intel i dalje smatra da je njena prošlogodišnja odluka da se odluči za podržavanje WiMax tehnologije bila ispravna i nada se da uprkos trenutno lošim ekonomskim uslovima ova tehnologija ima budućnost koja će Intel-u obezbediti prihode. Intel se pri podržavanju ove tehnologije oslanja na kompaniju Clearwire - provajdera WiMax internet usluga. Ipak ova kompanija je svoje usluge uspela da obezbedi samo u nekoliko gradova, uključujući Portland i Baltimore. Ipak, naredne nedelje počinje World Mobile kongres koji bi možda trebao da donese neke odgovore na pitanja budućnosti WiMax tehnologije i njenom usvajanju.
17.02.2009. u 10h @ hothardware.com >
21058
Cisco i rastuća konkurencija
Cisco, HP i Juniper su kompanije koje imaju najveće udele na tržištu kada je u pitanju poslovni mrežni prostora koji se otvara zahvaljujući povećanom korišćenju i novim trendovima kao što su virtuelizacija i Cloud računarstvo. Efikasnost je oblast u kojoj će se u tekućoj godini voditi najveće bitke, ako je suditi po najavama nadležnih u kompaniji Cisco. Prethodno konfigurisani sistemi su efikansiji jer se ovi sistemi zajedno sklapaju a softver im se prilagođava hardveru. Sa druge strane uprkos lošoj ekonomskoj situaciji Cisco planira da uđe u toku ove godine i na neka nova tržišta kao što su centri podataka.
17.02.2009. u 10h @ eweek.com >
21057
Windows Upgrade problem
IT menadžeri se već neko vreme suočavaju sa pravom zabunom po pitanju Windows Upgrade opcija. Iako je Windows 7 beta dobio neke od najboljih komentara kada govorimo o operativnom sistemu, veliki broj IT menadžera je sasvim zadovoljno sa Windows XP i ne žele da izvrše upgrade, naročito ne u ovo doba globalne ekonomske krize. XP poseduje više od 71% poslovnih računara, navodi se u izveštaju firme Forrester koja se bavi istraživanje tržišta. Međutim, celokupni tržišni udeo za Windows XP opao je za 10% u toku prošle godine dok je Vista dobila dodatne poene, navodi Net Applications.
17.02.2009. u 09h @ computerworld.com >
21056
S3 predstavlja Chrome 540GTX
S3 Graphics je najavila najnoviji dodatak svojoj energetski efikasnoj Chrome 500 seriji grafičkih procesora. Ova kartica nosi naziv Chrome 540GTX i sadrži GDDR3 memoriju radnog takta 850MHz. Zahvaljujući ovoj kartici korisnici imaju mogućnost reprodukcije filmova visoke definicije, ali i da uživaju u dodatnim sadržajima kao što su slika u slici, te da uživaju i u zvuku visoke defincije koji je omogućen postojanjem HDMI konekcije. Korišćenjem ove kartice, mogu se efikasno pokretati Microsoft DirectX 10.1 i OpenGL 3.0 aplikacije na Microsoft Windows i Linux operativnim sistemima, ali se mogu koristiti i druge vizuelne obradne funkcije korišćenjem GPGPU engine-a.
17.02.2009. u 09h @ hothardware.com >
21055
Microsoft opet na sudu
Kompanija Microsoft je ponovo završila na sudu a razlog za to ovaj put je to što je zahtevala da se plati njihov Vista-to-XP downgrade program a na taj način se zloupotrebljava Windows monopol. Tužbu je podneta u okružnom sudu u Seattle-u a tužbu je oformio Seattle Times optužujući Microsoft da je prekršio zakon države Vašington za zaštitu običnih i poslovnih korisnika objavljivanjem nefer licence na osnovu koje je tužilac, Emma Alvarado, morala da plati $59.25 da se sa Windows Vista Business operativnog sistema vrati na XP Professional nakon kupovine Lenovo notebook računara u toku juna meseca prošle godine.
17.02.2009. u 08h @ electronista.com >
21054
Manji broj Eee računara
Asustek Computer planira da ponudi manji broj verzija svojih Eee PC netbook računara u toku ove godine da bi se izbegla konfuzija ali i smanjili troškovi proizvodnje, navodi se u izveštaju čelnika ove kompanije. Kompanija Asus, koja je pionir kada je reč o netbook računarima, u toku prošle godine je predstavila više od 20 različitih verzija ovog uređaja sa različitim nazivima među kojima su Eee PC S101, Eee PC 1000H, Eee PC Surf i mnogi drugi. Ove godine će se proizvodnja pojednostaviti a na ta tržištu će biti predstavljen manji broj Eee PC, potvrdio je izvršni direktor ove kompanije, Jerry Shen.
17.02.2009. u 08h @ computerworld.com >
21053
Novi YouTube
Ovih dana počinje novo doba kada je u pitanju YouTube. Naime, ovaj popularni sajt za streaming videa trenutno testira video sadržaje koje je moguće preuzeti a koji podrazumeva besplatnu varijantu ali i onu za koju je potrebno platiti određeni iznos. Thai Tran, menadžer proizvodnje pri YouTube, najavio je u toku jučerašnjeg dana da će od sada korisnici imati opciju da svoje video sadržaje načine takvima da se mogu preuzeti u okviru Creative Commons Licence. Pored toga, trenutno se testira i mogućnost da se video sadržaji načine dostupnim preko Google Checkout kupovine.
17.02.2009. u 07h @ betanews.com >
21052
Opera Turbo
Opera Software će u toku naredne nedelje predstaviti Turbo, novu server-omogućenu tehnologiju kompresije za ubrzavanje Web pretraživanja na računarima, mobilnim telefonima, uređajima za igranje igara i drugim uređajma. Zvaničnici Opera-e naglašavaju da će Turbo značajno povećati brzinu Web pretraživanja kompresovanjem saobraćaja na bežičnim i drugim mrežama u proseku za 80% za mobilne telefona i 71% za laptop računare, na primer. Opera će svoj novi proizvod Turbo predstaviti i kao alat koji će značajno pomoći operaterima bežičnih i druigh mreža da bolje razumeju ponašanje korisnika prilikom pretraživanja Web-a.
17.02.2009. u 07h @ betanews.com >
21051
Novi HP upgrade
Kompanija Hewlett-Packard predstavila je krajem protekle nedelje četvrtu generaciju svojih blade baziranih računara, budući da se ova kompanija nada da će ovi sistemi moći da utiču na poboljšanje njihove pozicije po pitanju poslovnih desktop računara. Poboljšani blade-ovi se isporučuju sa licencom za Citrix Systems XenDesktop virtuelizacioni softver. Novi sistemi će se isporučivati u dve blade konfiguracije: bc2200 sa jednim AMD Athlon procesorom kao i bc2800 model boljih performansi sa dual-core AMD Turion procesorom. HP za sada nije objavio cenu za opcionu Citrix licencu.
17.02.2009. u 06h @ computerworld.com >
21050
Red Hat Migration program
U pokušaju da oduzme deo korisnika svog starog rivala kompanije Oracle, Red Hat je izdao program za migraciju namenjen zajednici koji je dizajniran da namami korisnike ka kompanijinim open source baziranim proizvodima namenjenim serverima. U tandemu sa programom za migraciju, Red Hat je takođe predstavio open source projekat koji je fokusiran na kreiranje alata koji treba da pomognu korporativnim korissnicima da napuste Oracle platforme kao i BEA WebLogic ali i da se umesto za IBM-ov WebSphere odluče za Red Hat-ov JBoss. Cilj ovih paketa je isporučivanje alata koji će omogućiti lak prelazak na pakete ove kompanije.
17.02.2009. u 06h @ informationweek.com >
21049
Nema informacija!
Acer TravelMate 7530
Na prvi pogled • Beograd • 17.02.2009.
Veoma povoljan biznis model ekrana dijagonale 17". Ovo je AMD platforma sa dobrom konfiguracijom i odličnim performansama koja može biti veoma dobra ponuda za poslovne ljude. Ono što se dobija je veoma kvalitetan laptop koji će zadovoljiti potrebe poslovnih ljudi.
Wacom Cintiq 12WX
Na prvi pogled • Beograd • 17.02.2009.
Fantastična grafička tabla kompanije Wacom koja kombinuje sve osobine napredne table i LCD ekran. Ovakav uređaj omogućava fantastičan osećaj u radu i preciznost koja će profesionalcima itekako dobro doći. Jedina zamerka se odnosi na cenu koja je u rangu boljeg novog računara.
Canyon Photo Frame
Na prvi pogled • Beograd • 17.02.2009.
Prilično jednostavan digitalni ram za slike kompanije Canyon je odličnog prikaza i sa onim najosnovnijim funkcijama. Kvalitet izrade je prilično dobar i verujemo da će zbog dosta povoljne cene i biti popularan. Od dodatnih funkcija su tu kalendar, sat i alarm.