Arhiva - 30.01.2009.
Assassin’s Creed 2
U novembru mesecu prošle godine francuski izdavač Ubisoft je izdala zvanični finansijski izveštaj za proteklih šest meseci završno sa 30. septembrom 2008. Kao deo tog zvaničnog izveštaja kompanija je potvrdila da je u toku rad na nastavku Assassin’s Creed, igre koja je prodata u više od 5 miliona primeraka širom sveta. Nakon toga izdat je još jedan finansijski izveštaj u okviru kojeg zvanični predstavnik kompanije navodi da je pojavljivanje Assassin’s Creed nastavka odloženo te da će se najverovatnije pojaviti do 31. marta 2010. godine dok će u toku ove godine biti objavljen nastavak Ghost Recon Advanced Warfighter 2.
30.01.2009. u 15h @ gamespot.com >
20727
Mega Man Star Force 3
U toku jučerašnjeg dana Capcom je predstavio Mega Man Star Force 3, najnoviji nastavak svoje ekskluzivne igre. Prema zvaničnom izveštaju kompanije igra bi na tržištu trebalo da se pojavi početkom leta. Odstupanjem od tradicionalne priče Mega Man protiv Doctor Wiley-a, Star Force prati težnje Geo Stelar-a. Iako postoji u fizičkom svetu, Stelar ima mogućnost da uđe u digitalni svet i postane Mega Man pomoću specijalnog alata. Na žalost, ovo povezivanje sa digitalnim svetom je preteće i dovodi to potrebe da se svet spasi. Kao što je to bio slučaj i ranije Star Force 3 će biti dostupan u dve varijante: Black Ace i Red Joker.
30.01.2009. u 14h @ gamespot.com >
20726
Burnout Paradise za PC
Proizvod kompanije Criterion Games, Burnout Paradise održao se tokom protekle godine zahvaljujući obavezi kreatora da obezbedi suštinski sadržaj igre po najboljoj mogućoj ceni a to je naravno besplatno. Iako je velikodušne prirode sve manje, naročito kada govorimo o ovoj godini, Criterion ima veliki broj dodatnih sadržaja. Prvi od ovakvih update-ova jeste Burnout Paradise Party Pack kojeg karakteriše offline režim igre za do osam igrača. Pored toga Criterion je najavio da će se dodatak zajedno sa Burnout Paradise: The Ultimate Box za PC pojaviti početkom februara meseca.
30.01.2009. u 14h @ gamespot.com >
20725
Sans redizajnirao RAID sistem
Sans Digital je najavila da je redizajnirala svoj 5-bay eksterni TowerRaid TR5M1 skladišteni sistem u TR5M-B i TR5M. Oba modela su bazirana na istim karakteirstikama kao i njihovi prethodnici, nudeći do 7.5TB skaldištenog kapaciteta. Oba sistema su potpuno kompatiiblna sa najnovijim hard drive-ovima kapaciteta 1.5TB. Svaki od sistema karakteriše dizajn ravni sa zadnje strane koja je potpuno bez kablova i poseduje ventilacioni zaštitni ekran sa prednje strane. Svaka od hard drive polica je tako dizanirana da omogućava jednostavno umetanje i uklanjanje hard drive-ova. TR5M-B skaldišteni sistem karakteriše crna boja dok model TR5M se ispručuje u srebrnoj boji.
30.01.2009. u 13h @ electronista.com >
20724
Dell Latitude XT2 tablet PC
Kompanija Dell je nedavno objavila specifikacije za svoj najnoviji konvertibilni notebook računar. Glavne promene uključuju prelazak na integrisano Intel GMA X4500 grafičko rešenje umesto ATI-jevog video hardvera koji je bio implementiran u originalni model. Takođe, nova verzija notebook-a će posedovati hard drive 1.8’’ forme. Takođe, umesto originalnog ExpressCard slota u koji su išle kartice dimenzija 54mm sada će se implementirati slot koji omogućava kartice dimenzija 34mm. XT2 će podržavati do 5GB sistemske memorije u odnosu na originalni model koji je imao podršku za do 3GB. I dalje će srce ovog modela predstavljati Core 2 Duo procesori ultra niskog napona.
30.01.2009. u 13h @ electronista.com >
20718
Izmene Panasonic Lumix modela
Panasonic je početkom ove nedelje predstavio izmene za svoje Lumix foto-aparate. Lumix ZS3 je prvi kompaktni foto-aparat koji poseduje 12x optička zum sočiva a takođe ga karakteriše i opseg koji se može uporediti sa ultra zumom u manjoj varijanti. Tu je i tehnlogija za detektovanje lica dok 10MP model poseduje 25mm sočiva koja pružaju mogućnost detaljnog fotografisanja. Mogućnost snimanja video sadržaja je takođe unapređena ali za stepen lošije nego što je to kod modela ZS1. Aparat ZS3 je jedinstven budući da poseduje automatsko fokusiranje u režimu snimanja videa i enkoduje video u AVCHD Lite.
30.01.2009. u 13h @ electronista.com >
20723
PPS integrisan u SharePoint
Microsoft je pre nekoliko dana objavio da je uklopio svoj softver za poslovno upravljanje procesima, PerformancePoint Server u svoj popularni SharePoint server. Prvi put izdat u septembru 2007 godine, PerformancePoint Server 2007 karakteristike će biti dostupne preko klijent licence za pristup verzije za preduzeća SharePoint Server proizvoda. PerformancePoint pomaže u upravljanju budžetom, prognozama i pri merenju profita i efikasnosti. Ovaj proizvod je konkurentan sa sličnim proizvodima kompanija IBM, Onfor, Oracle, SAP AG i SAS Institute. Očekuje se da tržište za poslovno upravljanje beleži rast od 13% godišnje do 2012.
30.01.2009. u 12h @ computerworld.com >
20722
Cisco pokreće ekološku inicijativu
Cisco Systems je predstavio veliku ekološku inicijativu koja uključuje besplatan softver kao pomoć svojim korisnicima koji koriste kompanijine mreže a koji omogućava automatsko isključivanje računara i mreže noću, odnosno kada nisu u upotrebi. Do sledeće godine, Cisco planira da proširi svoju novu tehnologiju, EnergyWise sa ciljem da omogući menadžerima zgrada da kontrolišu osvetljenje, zagrevanje i druge sisteme preko mrežnih uređaja. Softver je u procesu razvoja već neke tri godine i radiće na Cisco Catalyst switching liniji. Softver je dostupan besplatno za postojeće Catalyst korisnike.
30.01.2009. u 12h @ computerworld.com >
20721
Citrix investira u desktop virtuelizaciju
Citrix je prethodnih godinu ipo dana iskoristio za redefinisanje sebe kao virtuelizacione kompanije, prvo kupujući proizvođača desktop i server virtuelizacionih tehnologija XenSource a zatim smeštanjem naziva „Xen“ na svoj glavni softver sa ciljem da se naglasi fokus na virtuelizaciji. Sada je Citrix odlučio da se okrene i desktop virtuelizaciji kupovinom firme Virtual Computer koja je osnovana novembra 2007 godine, pri čemu planira da se fokusira na obezbeđivanje, objavljivanje i zakrpljivanje desktop i laptop operativnih sistema. NxTop softver koji je kreirala Virtual Computer je trenutno u beta fazi i baziran na open source Xen softveru.
30.01.2009. u 11h @ computerworld.com >
20720
Novi DFI CPU cooler
Čini se da matične ploče u ova krizna vremena nisu dovoljne pa je na osnovu toga kompanija DFI odlučila da pokuca na nova tržišta, a ovaj put svoju sreću u industriji će okušati proizvodnjom kulera. Prema objavljenim planovima ova kompanija planira da predstavi kuler za procesor koji će karakterisati kućište sa dva aluminijumska perca, šest heatpipe-ova a prodavaće se u okviru LANParty brenda. Na žalost, zvanični predstavnik ove kompanije za sada nije obelodanio više informacija o nastupajućem proizvodu osim što je naglasio da će, kada dođe vreme za to, kompanija DFI održati konferenciju za štampu na kojoj će tom prilikom biti obezbeđene dodatne informacije.
30.01.2009. u 11h @ hardspell.com >
20719
HP ProCurve ONE proširuje delatnost
HP ProCurve Open Network Ecosystem je integrisala nove proizvođače i rešenja za centre podataka koja mogu da pomognu HP-u da proširi svoju viziju adaptivnih mreža na američkom tržištu servera koje se procenjuje da vredi $50 miliajrdi, ali isto tako ima ulogu i da poveća udeo na tržištu ove kompanije u odnosu na glavnog konkurenta Cisco Systems. HP-ova najava od pre nekoliko dana uključuje proizvode različitih kompanija koji će biti integrisani u ovu inicijativu. Lista partnera je dugačka i uključuje Aastra, AirTight Networks, Avaya, Erkhau, F5, InMon, Microsoft, McAfee i Riverbed.
30.01.2009. u 10h @ eweek.com >
20717
Cisco najavljuje SMB sigurnost
Kompanija Cisco je najavila čitav niz novih proizvoda namenjenih tržištu malih i srednjih komapnija. Ovaj niz proizvoda bazira se na obećanju kompanije da će uložiti $100 miliona na obezbeđivanju proizvoda i podrške za kompanije srednjeg opsega. Među proizvodima koji su najavljeni su i Cisco Spam i Virus Blocker, sigurnosni uređaji koji obezbeđuju zaštitu za poslovnu mrežu i kritične podatke od virusa i zlonamenrih email napada. Takođe, kompanija je najavila i NSS2000 i NSS3000 mrežne skladištene sisteme kao i kolaboratvni i komunikacioni sistem Smart Business Communications System (SBCS) izdanje 1.4.
30.01.2009. u 09h @ eweek.com >
20716
Prestanak proizvodnje
Kompanija Fujitsu je početkom nedelje najavila da će zatvoriti svoje pogone za proizvodnju hard disk drive-ova za čitanje i pisanje do kraja marta meseca. Ovaj potez usledio je kao promena kompanijine strategije kada je u pitanju celokupna proizvodnja hard drive-ova a svoje zaposlene će prebaciti da rade u japansku kompaniju Nagano ali i druge fabrike. Samo postrojenje će nastaviti sa postojanjem u okviru kojeg će nastaviti sa proizvodnjom ploča za servere i opreme za telekomunikacije. Fujitsu je trenutno u pregovorima sa Toshiba-om ali i drugim kompanijama po pitanju moguće prodaje svog poslovanja.
30.01.2009. u 09h @ electronista.com >
20715
Palit smanjuje porudžbine
Kompanija koja se bavi proizvodnjom grafičkih karti, Palit Microsystems, nedavno je smanjila svoje narudžbe za približno 400.000 nVidia grafičkih procesora za prvi kvartal 2009 godine a kao razlog za ovakav potez navodi se činjenica da imaju suviše zaliha. Ono na šta većina analitičara upozorava jeste nagomilavanje uskladištenih proizvoda dok se očekuje da će najveći udar osetiti kompanija nVidia i to u prvom kvartalu ove godine. Pre nego što je Palit smanjio svoje narudžbine to isto su uradile i kompanije Asustek Computers, Micro-Star International (MSI), Gigabyte Technology i PC Partner, navodi se u izveštaju analitičara.
30.01.2009. u 08h @ hardspell.com >
20714
Rockstar GTA V
Kompanija Rockstar konačno je prekinula sve glasine vezane za GTA V koje su se u poslednje vreme širile internetom. Zvaničnik ove kompanije navodi da se u ovoj godini sigurno neće pojaviti novi nastavak igre a jedino čemu se svi zaljubljenici u ovu igru mogu nadati jeste nekoliko novih epizoda za GTA IV koje će se, najverovatnije, pojaviti. Za sada je pojavljivanje dve epizode potvrđeno a potpredsednik odeljenja za razvoj proizvoda pri kompaniji Rockstar, Jeronimo Barrera, opisao ih je kao eksperiment. Prema njegovim rečima, ukoliko se ovaj eksperiment pokaže uspešnim Rockstar će u budućnosti objaviti veći broj ovih epizoda za preuzimanje.
30.01.2009. u 08h @ hardspell.com >
20713
Windows 7 prati Vistu
Build Windows 7 operativnog sistema koji je nedavno procureo na internet sugeriše da Microsoft planira da blisko prati pristup koji je implemetirao sa Vista-om kada su u pitanju verzije operativnog sistema. Iako su verzije koje su se pojavljivale sugerisale da je u pitanju Windows 7 Ultimate, build 7025 koji se nedavno pojavio nudi korisnciima opciju da odaberu verziju a na raspolaganju su Starter, Home Basic, Home Premium i Business Edition. Šta će razlikovati verzije među sobom nije poznato ali Starter verzija je ranije bila namenjena zemljama u razvoju i donosila je minimalnu hardversku zahtevnost kao i nemogućnost pokretanja više od 3 aplikacije odjednom.
30.01.2009. u 07h @ electronista.com >
20712
Microsoft upozorava korisnike XP SP3
Microsoft je ponovo upozorio korisnike Windows XP SP3 da možda neće moći da deinstaliraju Service Pack 3 ili Internet Explorer 8 ukoliko na svojim računarima instaliraju obe aplikacije. Microsoft je prvi put upozorio korisnike na ovaj problem prošlog avigsta kada je izdao drugu beta verziju pretraživača. U IE blogu, Jane Maliouta, Microsoft-ov program menadžer je preporučila da korisnici koji su instalirali IE8 beta 1 ili beta 2 pre upgrade-ovanja Windows-a XP sa SP3 manuelno deinstaliraju starije verzije iE8. Korisnici koji ne poslušaju ovaj savet mogu imati problema jer je moguće da neće biti u mogućnosti da deinstaliraju IE8 RC1 ili SP3.
30.01.2009. u 07h @ computerworld.com >
20711
Intel 3.5GHz Core 2 Duo CPU
Intel je nedavno pružio uvid u svoj nastupajući Core 2 Duo procesor koji nosi oznaku E8700 sa 3.5GHz brzinom radnog takta. Iako je generalno malo informacija dostupno po pitanju novog proizvoda ono što se zna jeste da novi procesor poseduje 6MB cache-a, 1333MHz front-side magistralu kao i 65W termalno okruženje. Čip karakteriše isti Wolfdale dizajn koji je prisutan kod postojećeg E8600 procesora što je dovelo do toga da mnogi misle da bi to mogla biti brža verzija pomenutog procesora. Za sada nema nikakvih indikacija kada će novi 3.5GHz Core 2 Duo čip da se pojavi na tržištu kao niti o ceni koja se može očekivati.
30.01.2009. u 06h @ electronista.com >
20710
Fallout 3 DLC
Kao što je i bilo očekivano prva grupa sadržaja za Fallout 3 koji se može preuzeti postala je dostupna za Xbox 360 i PC. Ovaj update je dostupan preko Xbox Live i Games For Windows Live za 800 Microsoft poena ili $10 ako govorimo o stvarnim valutama. Za razliku od prethodne igre ove kompanije, The Elder Scrolls IV: Oblivion i ranijih Fallout 3 zakrpa, ovaj dodatak neće biti moguće preuzeti direktno preko Bethesda prodavnice. Međutim, na nekim zvaničnim Fallout forumima se već mogu pronaći žalbe određenog broja korisnika o greškama do kojih dolazi pri pokušaju preuzimanja novog sadržaja sa GFWL Marketplace ali se kompanija još nije oglasila po tom pitanju.
30.01.2009. u 06h @ gamespot.com >
20709
Nema informacija!
Logitech Harmony 1100
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2009.
Najnapredniji daljinski upravljač iz Logitech ponude donosi 3.5" kolor LCD ekran osetljiv na dodir i mogućnost kontrole do 15 različitih uređaja. Podešavanje je dosta lako, a mogućnost custom-izacije menije će se sigurno svakome svideti. Jedina stvar koja nam se nije dopala je cena koja, sa druge strane, potpuno odgovara ovakvom daljincu.
D-Link PowerLine HD Network
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2009.
D-Link je ponudio veoma interesantno rešenje za umrežavanje računara i to korišćenjem postojećih strujnih instalacija. Ovakvo rešenje je izuzetno zgodno ako nije moguće izvršiti umrežavanje na drugi način, klasično ili putem Wifi-a, a jedina zamerka se odnosi na brzinu transfera podataka koja nije ni blizu one deklarisane.
Microlab A-6201
Na prvi pogled • Beograd • 30.01.2009.
Microlab 2.0 sistem zvučnika koji je izuzetno dobrog odnosa cene i perfomansi. Za ispod 40€ se dobijaju zvučnici u drvenim kutijama, dosta glasni za svojih 29W i odličan bas. Teško je zaista naći neku zamerku, a Microlab opet daje domaći konkurenciji.