Arhiva - 29.01.2009.
Novi 60GHz Wireless čip
Georgia Electronics Design Center je nedavno kreirala čip za bežični prenos podataka koji funkcioniše i koji prenosi podatke pri signalima frekvencije 60GHz. Naučnici ovog centra su uspeli da ostvare brzine prenosa od 150Gbps na rastojanju od 1m, 10Gbps na dva metra odnosno 5Gbps na rastojanju od 5 metara. Primene ovakvih čipova bi bile praktično beskonačne kako za korisničko tako i IT tržišta i predstavljale bi još jedan dodatak načinu života u kojem bežični prenos uzima primat u odnosu na onaj u kojem su provodnici bili na sve strane. ISO standard će biti objavljen kasnije ove godine a predviđa se da će nova tehnologija na tržište stići u narednih pet godina.
29.01.2009. u 17h @ osnews.com >
20707
Nema zamene za Geode čip
U poslednje vreme pojavile su se špekulacije da će kompanija AMD predstaviti novo rešenje koje bi bilo zamena za sada već vremešni Geode čip male snage. Ovaj čip se trenutno ugrađuje u XO laptopove koji se prave za One Laptop per Children fondaciju koja ima za cilj da približi računarske tehnike deci u zemljama u razvoju. Ipak, pre nekoliko dana zvaničnici komapnije AMD su okončali ove špekulacije time što su jasno stavili do znanja da AMD ne radi niti planira da radi na čipu koji bi zamenio Geode. Prema tome, ovaj čip ostaje u XO laptopovima ali i svim ostalim uređajima kompanije AMD u kojima se i do sada koristio.
29.01.2009. u 16h @ osnews.com >
20706
Virtuelizacija i Cloud računarstvo
Istraživanje koje je sprovela korisnička grupa pri IBM-u je utvrdilo da su poslovni korisnici i dalje zainteresovani za ulaganje u virtuelizaciju, uprkos recesiji u SAD. Uprkos napretku virtuelizacije, kompanije i dalje imaju problema oko načina koji je najbolji da se koristi tehnologija. SHARE, nezavisna IBM korisnička zajednica je na osnovu rezultata istraživanja koje je sprovedeno među IT profesionalcima ustanovila da virtuelizacija i dalje ostaje tehnologija koja se uči i koju tek treba razumeti u potpnosti iako je mnogi vide kao stratešku neophodnost. Sa druge strane, cloud račuanrstvo većina ispitanika vidi kao „sledeću veliku stvar“.
29.01.2009. u 16h @ eweek.com >
20705
Google Ajax Playground
Kada je programiranje u pitanju veoma je teško napraviti vodič tipa „Kako da...“.Kompanija Google je ipak uspela da napravi jedan veoma dobar vodič za programiranje pa je objavila AJAX API Playground koji omogućava JavaScript programerima ne samo da imaju primere svih glavnih API-ja u Google toolbox-u u kontekstu njihovih funkcija već i priliku da isprobavaju ove primere i vide njihove rezultate uživo. U blogu koji je postovan od strane Google inženjera Ben Lisbakken-a, on navodi da je veoma ponosan na pokretanje AJAX API Playground opcije i da je to zvaničan način na koji će Google prikazivati JavaScript primere.
29.01.2009. u 15h @ betanews.com >
20704
Multitouch tehnologija
Apple je nedavno prijavio patent za zaštitu multitouch tehnika a naziv koji patent nosi jeste „Touch screen device, method, and graphical user interface for determining commands by applying heuristics“. Heuristika je uobičajen naziv koji se koristi u računarstvu a ovde se odnosi na set grubo određenih parametara koji se mogu primeniti na veliki broj situacija. Važno je pomenuti ovde da nisu komande te koje će biti obuhvaćene patentom već uređaji i povezane GUI i metode za prepoznavanje tih komandi. Apple je naveo veliki broj postojećih patenata u okviru navedene prijave uključujući i nekoliko patenata za skrolovanje i zumiranje preko touchscreen interfejsa.
29.01.2009. u 15h @ betanews.com >
20703
Povratak registracionog sajta
Predstavnik kompanije Microsoft izjavio je da ova kompanija namerava da pokrene sajt preko kojeg će biti omogućeno primaocima promotivnih kopija Windows Vista Ultimate da registruju i aktiviraju svoje kopije. Svi oni koji su preuzeli kopije Vista-e mogu da ih instaliraju, ali bez važnih šifara, a nakon 30 dana probni period će biti prekinut. Promotivne kopije se isporučuju sa promotivnim kodovima koje primaoci treba da unesu preko promotivnog Web sajta. Ipak, ono što je čudno jeste činjenica da je prema prvobitnom planu ovaj sajt trebalo da bude ugašen još krajem decembra meseca iako je veliki broj njih svoje kopije preuzeo posle toga.
29.01.2009. u 14h @ betanews.com >
20702
Nova zakrpa za 7200.11
Zvanični predstavnik kompanije Seagate Technologies, Michael L. Hall, nedavno je dao izjavu vezano za situaciju ove kompanije kada je reč o njihovim Barracude 7200.11 hard drive-ovima koji otkazuju u velikom broju. Hall je priznao da neki modeli koji su proizvedeni pre mesec dana imaju problem do kojeg dolazi nakon pokretanja a koji se ogleda tako što su podaci nedostupni naglašavajući da je kompanija sa željom da se postojeći problem ukloni, obezbedila zakrpu koja je, nažalost, situaciju učinila još gorom. Hall navodi da većina korisnika neće imati problema zbog toga ali da je njihov osnovni cilj zadovoljstvo njihovih korisnika i predanost tome.
29.01.2009. u 14h @ betanews.com >
20701
Panasonic unapređuje Toughbook liniju
Panasonic je pre nekoliko dana obelodnio update koji je izvršio na svojim Toughbook 19 i 30 modelima mobilnih računara koji su namenjeni teškim uslovima rada. Oba modela (Toughbook 30 na preklop i Toughbook 19 tablet) inkorporišu LCD ekrane jačine osveltjenja 1000 nita, tehnologiju kružne polarizacije i anti-glare i anti reflektivne ekrane za poboljšanje vidljivosti kao i višu unapređenost za rad na terenu. Takođe, dodatna poboljšanja uključuju unapređenu sigurnost i daljinsko upravljanje zahvaljujući Intel Centrino 2 sa vPro tehnologijom, proširene memorijske mogućnosti, za 40% duže trajanje baterije kao i hard drive-ove višeg kapaciteta.
29.01.2009. u 13h @ engadget.com >
20700
Kodak EasyShare C180
Kodak je najavio novi EasyShare digitalni foto-aparat namenjen nezahtevnim korisnicima. Ovaj model će se u prodaji naći od meseca avgusta po ceni od oko $200. Novi Kodak digitalni foto-aparat inkorporiše 10MP senzor slike i Kodak AF 3x optička zum sočiva. Ova kombinacija omogućava da snimite kristalno jasne fotografije prepune detalja i da snimate fotografije približivši se subjektu više bez ugrožavanja kvaliteta snimka. 5x digitalni zum koji je na raspolaganju ove karakteristike još više unapređuje. Prema navodima kompanije maksimalna rezolucija fotografija od 10.2MP omogućava korisnicima da kreiraju velike fotografije (76x102cm) sa dovoljno detalja.
29.01.2009. u 13h @ engadget.com >
20694
Sun JavaFX
Sun Microsystems je predstavio JavaFX sa ciljem da izazove Adobe AIR i Flex, kao i Microsoft Silverlight na tržištu kompetitivnih bogatih internet aplikacija. Java je uvek imala mnogo aspekata bogatih internet aplikacija a JavaFX nudi i nekoliko dodatnih koristi, uključujući upotrebu Java run-time i Java koda. Međutim, iako je Java snažno prisutna razvoju aplikacija za mobilne uređaje JavaFX 1.0 trenutno ne podržava mobilne platforme. Kako su bogate internet aplikacije postale ključni trend u razvoju Weba i aplikacija, nije iznenađenje da proizvođači mnogih razvojnih platformi traže svoje mesto u ovom obećavajućem opsegu.
29.01.2009. u 13h @ eweek.com >
20699
Apple popravlja probleme
Apple je početkom nedelje izdao nVidia Graphocs Update 2009, koji prema informacijama koje idu uz ovaj update dizajniran da unapredi kretanje kursora (smanjujući poskakivanje) kada se koristi Apple-ov MiniDisplayPort to Dual-Link DVI adapter kompanije Apple sa najnovijim MacBook Air, Mac Book ili MacBook Pro modelima. Ovaj update bi takođe mogao da unapredi reprodukciju HD video sadržaja na sistmeima sa nVidia GeForce 7300 GT (PCI-x grafička kartica koja je dostupna za originalne Mac Pro modele) ili GeForce 9600M GT (posvećeni grafički čip u najnovijim MacBook Pro modelima). Update je dostupan preko OS X Software Update karakteristike.
29.01.2009. u 12h @ betanews.com >
20698
Canon paleta porodičnih DVD kamera
Canon je predstavio novu DC400 seriju digitalnih kamera. Svaki model iz serije je idealan za porodice koje žele da zabeleže svoje uspomene, kao i druge korisnike sa manjim budžetom, poput manjih kompanija i obrazovnih institucija. U ovoj seriji postoji čitav niz novih naprednih mogućnosti. Sa opcijom „Quick Start“ kamera prelazi u režim za snimanje za samo jedan sekund od stanja pripravnosti. Top-model nove serije, DC420, pruža sliku bogatu detaljima zahvaljujući CCD senzoru čija se „osetljivost“ meri megapikselima i može da snima čak i dosta udaljene objekte/subjekte zahvaljujući naprednom zumu (Advanced Zoom) uvećenja do 45x.
29.01.2009. u 12h @ canon.com >
20729
Smanjenje besplatnih aplikacija
Zvanični predstavnik kompanije Google navodi da se većina od 1 miliona poslovnih korisnika koji koriste Google Apps odlučilo za upotrebu besplatnih verzija u okviru kojih su implementirane reklame. Da bi besplatnu opciju načinili manje privlačnom ova kompanija je smanjila broj korisničkih naloga koji mogu biti povezani sa besplatnim nalogom. Sada kako posao raste primorani su da pređu na verzije koje se plaćaju mnogo brže nego što je to ranije bio slučaj. Google Apps je paket online aplikacija kao što je Gmail, Google Calendar, Google Docs i slične prilagođene za poslovnu upotrebu, a svakodnevno se prijavljuje oko tri hiljade korisnika.
29.01.2009. u 12h @ techcrunch.com >
20697
Canon PowerShot A480
Canon zamenjuje svoj popularni digitalni fotoaparat PowerShot A470 novim modelom rezolucije 10.0 megapiksela. PowerShot A480 nudi potpuno novu konstrukciju i dizajn zahvaljujući čemu je 25% manji od svog prethodnika i dostupan je u srebrnoj, crvenoj, plavoj i crnoj boji. Tehnološko srce fotoaparata PowerShot A480 je Canon-ov DIGIC III procesor slike. Aparat koristi senzor od 10.0 megapiksela za snimke izraženih i živih detalja, spremne za štampu čak i u A3+ formatu. Među opcijama su i namenski režimi „Deca i ljubimci“, „Zalazak sunca“ i „Zatvoren prostor“.
29.01.2009. u 11h @ canon.com >
20728
Problemi za proizvođače memorije
Nemački proizvođač memorije Qimonda i južnokorejski gigant Samsung su pre par dana izložili finansijske rezultate svog poslovanja u poslednjem kvartalu prethodne godine. Obe kompanije su zabeležile gubitke koj isu prouzrokovani recesijom kojaje zahvatila i ovu granu industrije ali i veoma niskim cenama DRAM-a. Stvar je otišla toliko daleko da je Qimonda popunila prijavu sa zahtevom da se proglasi insolventnost kompanije. Ova kompanija planira da reorganizuje svoje operacije kao deo programa restruktiranja. Sličan potez je pre samo desetak dana povukla i kanadska kompanija Nortel Networks.
29.01.2009. u 11h @ eweek.com >
20696
Uskoro RC1 IE8
Prema tvrdnjama čelnika kompanije Microsoft, oni se trude da nastupajući IE8 naprave prema generalno prihvaćenim standardima, što znači da će veliki broj sajtova morati da se ponaša potpuno drugačije nego što je to do sada bio slučaj. Za sada veliki broj sajtova je odabrao da svoj kod zasnuje na podrazumevanom ponašanju IE6, poslednje verzije koja je dizajnirana da po osnovnom podešavanju bude nekompatibilna. Tehnička zajednica očekuje da bi finalno IE8 izdanje trebalo da se ponaša kao i Release Candidat a navodi se i da je rad na IE8 proizvod u suštini završen te da je sam proizvod spreman.
29.01.2009. u 11h @ betanews.com >
20695
Nova slaba tačka
Nedavno se pojavila informacija o postojanju slabe tačke u okviru Google Apps ali ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da to nije jedina. Veliki broj korisnika se žali na do da se vlasništvo nad Google dokumentima dodeljuje pogrešnim ljudima, na to da ne postoji mogućnost brisanja slika na Google dokumentima kao i na nedostatak SSL enkripcije za dokumente koji su objavljeni u Standard Edition-u. Zvanični predstavnici kompanije Google za sada se nisu oglasili po pitanju velikog broja slabih tačaka koje se prijavljuju od strane korisnika pa tako da nema informacija o tome kada će biti obezbeđene zakrpe.
29.01.2009. u 10h @ betanews.com >
20693
VMware poslovao dobro
Dani kada je rast profita iznosio i po 80% na tromesečnom niovu su izgleda prošli, ali kompanija VMware, jedan od pionira virtuelizacije nastavlja da stvara odličan profit i ispunjava očekivanja analitičara uprkos nepovoljnim ekonomskim prilikama. VMware, kao jedan od lidera na polju virtuelizacije je obelodanila da je na nivou 2008 godine zabeležila profit od $1.9 milijardi što je za 42% više u odnosu na rezultate koji su ostvareni godinu dana ranije. Prihodi kompanije za četvrti kvartal su bili $515 miliona što je za 25% bolje u odnosu na isti period prethodne godine. Analitičari su procenjivali da će kvartalni prihodi kompanije inzositi $512 miliona.
29.01.2009. u 09h @ eweek.com >
20692
IBM ažurira Lotus Foundations
Na IBM Lotussphere konferenciji kompanija IBM je najavila update za svoju Lotus Foundations liniju Linux baziranog softvera za kompanije srednjeg opsega kao i nove Web 2.0 alate. IBM želi da male i srednje kompanije znaju da IBM ulaže sa ciljem da kompanijama srednjeg opsega obezbedi troškovno efikasna rešenja nudeći svoj rastući portfolio jeftinog ili besplatnog softvera. Lotus Fundations hardverski i softverski sistemi su namenjeni poslovnim kompanijama koji broje od pet do 500 zaposlenih. Paketi alata ukljčuju alate za saradnju kao što su email alati, office aplikacije, alati za razmenu, backup i povraćaj fajlova.
29.01.2009. u 09h @ eweek.com >
20691
Nova Adobe izdanja
Adobe Labs je Release Candidate verzije za Photoshop Lightroom 2.3 i Photoshop Camera Raw 5.3 načinio dostupnim za preuzimanje. Oba izdanja karakteriše dodatna podrška za neobrađene fajlove za Nikon D3X i Olympus E-30 aparate. Lightroom 2.3 takođe donosi i rešenje problema koji je postojao sa curenjem memorije a koji je otkriven u 2.2 izdanju. Svi oni koji su zainteresovani da isprobaju nove verzije mogu to učiniti bez ikakve nadoknade a kompanija Adobe još uvek nije pružila nikakve informacije o tome kada se mogu očekivati finalne verzije.
29.01.2009. u 08h @ betanews.com >
20690
Symantec GoEverywhere beta
Symantec je nedavno pokrenuo svoj prvi GoEverywhere servis u beta verziji. Naime, radi se o radnom prostoru kojem se pristupa preko pretraživača a njegov glavni cilj je da izvrši centralizaciju podataka sa velikog broja cloud servisa te da ih načini dostupnim preko jednog interfejsa i jednog korisničkog ID naloga i lozinke. GoEverywhere karakteriše više od 100 popularnih komunikacionih i proizvodnih aplikacija koje se danas prisutne na Web-u a najbolji način da se opiše bilo bi nešto poput cloud baziranog virtuelnog računara. Svi oni korisnici koji su zainteresovani za ovako nešto mogu se prijaviti na goeverywhere.com za korišćenje besplatne beta verzije.
29.01.2009. u 08h @ betanews.com >
20689
Update za Firefox plugin
Zoho je nedavno update-ovao svoj Firefox plug-in za Zoho Notebook da bi pojednostavila importovanje Google Notebook-a u Zoho Cloud računarsko okruženje. Ovaj potez usledio je nakon što je zvanični predstavnik kompanije Google obelodanio da je prekinut rad na njihovoj Google Notebook aplikaciji za skladištenje sadržaja. Tada je konkurentska kompanija dodala opciju koja njihovim korisnicima omogućava da importuju svoj Google Notebook sadržaj na Zoho Notebook. Kao što mu samo ime govori, Zoho Notebook je Zoho-va SAAS aplikacija koja korisnicima omogućava kreiranje teksta, slike, zvuka i video sadržaja, skladištenje na Zoho serverima i razmenu sa prijateljima.
29.01.2009. u 07h @ eweek.com >
20688
Windows 7 brži od prethodnika
Jedan od razloga zašto Windows 7 radi brže (brže pokretanje sistema, gašenje) je taj što su programeri Microsofta preradili način na koji Windows održava i aktivira servise koji rade u pozadini. Microsoft-ov Channel 9 je nedavno objavio interesantan klip u kojem jedan od vodećih progrmera ove kompanije objašnjava kako su on i njegov tim dizajnirali novi kontroler servisa koji omogućava programerima da označe servise koji treba da rade samo u određenim situacijama. Ovo znači da Windows 7 inteligentnije upravlja resursima i potrebama operativnog sistema, što nama običnim korisnicima se pokaže kada operativni sistem brže izvršava zadatke koje mu postavimo.
29.01.2009. u 07h @ osnews.com >
20687
Torwalds Linus o fajl sistemima
Tvorac Linux-a Linus Torwalds je dao intervju u kojem pokrio razne aspekte open source i Linux operativnih sistema, pri čemu se posebno osvrnuo na fajl sisteme koji se primenjuju u Linux operativnim sistemima što je jedna interesantna tema u poslednje vreme. Prema Torwaldsu postoje dve struje u open source zajednici kada je u pitanju fajl sistem: jedna se zalaže da on bude što stabilniji dok druga smatra da treba češće izdavati nove verzije bez obzira na stabilnost. Jedan od fajl sistema koji je trenutno u žiži je btfrs koji je u beta stadijumu. Uprkos njegovom beta statusu on je integrisan u glavno Linux jezgro sa ciljem da ljudi mogu da ga testiraju.
29.01.2009. u 06h @ osnews.com >
20686
Western Digital 2TB hard drive
Tržište uređaja za skladištenje sve više se razvija a u prilog tome ide i činjenica da je kompanija Western Digital najavila svoj novi WD Caviar Green Drive, 3.5’’ SATA drive koji nudi maksimalni kapacitet od 2TB. Novi Caviar koristi WD 500GB/ploči tehnologiju sa 400GB gustine po kvadratnom inču ali i 32MB bufferom. Glavne karakteristike novog hard drive-a su povećani kapacitet kao i činjenica da je WD smanjio potrošnju energije za do 40% u poređenju sa standardnim desktop drive-ovima uz kombinaciju WD IntelliSeek, NoTouch i IntelliPower tehnologija. Sve GreenPower tehnologije imaju za cilj da smanje radne temperature radi povećanja pouzdanosti ali i tišeg rada.
29.01.2009. u 06h @ betanews.com >
20685
Nema informacija!
Toshiba Camileo Pro HD
Na prvi pogled • Beograd • 29.01.2009.
Veoma simpatična kompaktna kamera namenjena amaterima koji najčešće video uploaduju na internet. Veoma jednostavna za upotrebu i bez viška manuelnih podešavanja, ovo je prava point and shoot kamera. Kvalitet snimljenog videa je dosta dobar i sasvim upotrebljiv, a cena dovoljno povoljna za svačiji džep.
OCZ ModXStream PRO Mod. i Fatal1ty
Na prvi pogled • Beograd • 29.01.2009.
Iz kompanije OCZ nam stižu sjajna napajanja, serija ModXStream PRO Modular i Fatal1ty. Modular serija donosi kablove koji se mogu skidati, ali i SLI i 80+ sertifikat kao i velike 140mm ventilatore. Fatal1ty sa druge strane ima fiksne kablove i veoma je atraktivnog izgleda. Sva testirana napajanja su pokazala sjajne performanse.
Philips HTS6515
Na prvi pogled • Beograd • 29.01.2009.
Veoma kvalitetan DVD plejer sa 2.1 sistemom zvučnika. Osim emulacije 5.1 surround zvuka, nudi i upscale DVD slike na HD rezoluciju. Dizajn je prilično atraktivan, pa sve i da ne zvuči dobro koliko zvuči, opet bi imao svoje kupce. Ovako, zaista zaslužuje preporuke.