Arhiva - 26.12.2008.
Nove Playfish kampanje
Kompanija Playfish nedavno je pokrenula novu kampanju u saradnji sa Procter & Gamble i Herbal Essences preko Geo Challenge Facebook igre na teritoriji Velike Britanije. U aprilu mesecu ove godine Playfish je pokrenuo reklamiranje sa Google-om a u toku jula pokrenuta je i transakcija sa Paypal-om u okviru igre. Predstavljanje ove nove premium igre prikazuje neke od opcija reklamiranja koje su moguće tokom čitave ove globalne ekonomske krize. Ovaj potez kompanije Playfish ima svojih dobrih i svojih loših strana a kako će se sve ovo pokazati u velikoj meri zavisi od reakcije korisnika.
26.12.2008. u 16h @ news.cnet.com >
20282
Micron prijavio gubitke
Američki proizvođač memorije Micron Technology je prijavio gubitak u svom poslednjem finansijskom kvartalu koji je izazvan niskim cenama DRAM čipova širom sveta. Istovremeno, glavni rival ove kompanije, korejski Hynix Semoconductor je dobio pozajmicu u vrednosti od oko $600 miliona od svojih kreditora sa ciljem da ovoj kompaniji pomogne da lakše prebrodi globalnu finansijsku krizu i malu potražnju za DRAM čipovima. Micron je prijavio neto gubitak u vrednosti od $706 miliona za tromesečni period koji je okončan 4. decembra. Kompanija je doduše u nešto blažoj formi zabeležila i isti period prošle godine kada je napravila gubitak manji za $262 miliona od ovogodišnjeg.
26.12.2008. u 15h @ pcworld.com >
20281
Planovi za brzopunjive baterije
Toshiba ima velike planove kada je u pitanju proizvodnja novog tipa Li-Ion-skih baterija koje se mogu napuniti do kapaciteta od 90% za nekoliko minuta i koje su visoko otporne na kratke spojeve. Super Charge Ion Battery (SCIB) je Li-Ion-ska baterija koja je bazirana na tehnologiji razvijenoj od strane same kompanije i namenjena je industirjskoj i primeni u električnim vozilima i laptop računarima. Proizvodnja ove baterije koja je u procesu razvoja već nekoliko godina je već počela za industrijsko tržište u relativno malim količinama od 150.000 ćelija mesečno, a Toshiba planira da u skorije vreme ovu broju drastično uveća na nekoliko desetina miliona mesečno.
26.12.2008. u 15h @ pcworld.com >
20280
Povratak evropske online biblioteke
Evropska online bilbioteka se vratila u normalno funkcionisanje nakon kraha sistema koji je usledio istog dana kada je i servis pokrenut. Jedina razlika se odnosi na to što se sada na početnoj strani servisa nalazi oznaka da je u pitanju beta verzija. Europeana.eu je pokrenuta 20. novembra i nekoliko časova nakon pokretanja ovog servisa usled preopterećenja servera došlo je do pada kompletnog sistema. Tom prilikom je zabeleženo oko 10 miliona pristupa servisu što je mnogo više nego što je bio kapacitet servera. U periodu od 20. novembra je urađen veliki broj testova kao poboljšan kapacitet servera koji će moći da izdrže pristup velikog broja posetilaca.
26.12.2008. u 14h @ pcworld.com >
20279
Izdat Mike OS 3.0
Nova verzija MikeOS-a je izdata. MikeOS je namenjen da bude najbolji operativni sistem koji je nastao iz hobija. Dostupne su tri svesčice koje pokazuju kako radi ovaj operativni sistem, kako se piše softver za njega i modifikuju interne veličine, obezbeđujući laku polaznu tačku za one koji su zainteresovani za razvoj operativnog sistema. Karakteristike MikeOS-a vas sasvim sigurno neće oduvati ali to nije ni suština. U pitanju je pre svega alat za učenje sličan MINIX-u koji onima koji žele da se okušaju kao pisci operativnih sistema i programeri jezgra obezbeđuje dobro dokumentovan način da nauče kako relativno jednostavan operativni sistem radi.
26.12.2008. u 14h @ osnews.com >
20278
Novi CyberPower uređaj
CyberPOwer je krajem protekle nedelje predstavio novu Power Video seriju računara koja podrazumeva XE, XT i XI modele. Namenjena za studente i profesionalce koji rade sa HD video sadržajima, računari nude nVidia ili AMD grafičke karte kao i ugrađene RAM kapacitete 4GB, 8GB ili 16GB. Svaki računar u seriji tada može dalje biti prilagođivan sa velikim opsegom SATA II hard drive-ova ili hard drive nizova kao i Blu-ray rezačima. Svi podrazumevaju FireWire port, USB portove, višestruki čitač kartica kao i dual-layer DVD rezače za čitanje ili distribuciju medija fajlova. CyberPower je svaku radnu stanicu opremio tečnim rashladnim sistemom kompanije Asetek.
26.12.2008. u 13h @ electronista.com >
20277
Program Geniusa za CES 2009
Kompanija Genius je najavila neke uređaje koje će predstaviti na sledećem CES događaju koji se održava nedugo nakon novogodišnjih praznika. Prvi od proizvoda koji će biti prikazan je 2.4GHz bežični stereo zvučni sistem. On se sastoji od dva satelita i subwoofer-a. Bežični opseg omogućava da zvučnici prenose zvuk na udaljenost od 100 stopa. Drugi uređaj koji Genius najavljuje je IP Cam 350TR koja je dizajnirana sa najnaprednijom night vision tehnologijom sa ciljem efikasog osiguravanja kuće ili kancelarije. Svetlosni senzor automatski uključuje šest infracrvenih LED dioda kada je kamera u tamnom okruženju čime ona postaje vaš 24-časovni telohranitelj.
26.12.2008. u 13h @ engadget.com >
20276
Google Docs gadget
Kompanija Google je nedavno obezbedila novu karakteristiku koja će korisnicima omogućiti da pronađu i pristupe svojim Google dokumentima direktno preko njihovih desktop računara. Pod nazivom Google Docs Gadget for the Desktop, novi alat je u suštini stariji brat Docs gadget-u u Gmail-u, navode Ronald Ho, menadžer odeljenja za proizvodnju i James Yum, desktop inžinjer. Google Docs je besplatni Web bazirani paket koji uključuje obradu teksta, spreadsheet-ove i prezentacione aplikacije. Gadget radi sa Linux i Windows verzijama Google Desktop Gadgets, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju. Nova karakteristika će Google Docs omogućiti povećanje popularnosti.
26.12.2008. u 12h @ computerworld.com >
20275
Razer Lycosa Mirror
Kompanija Razer je pre nekoliko dana predstavila specijalno izdanje svojih Razer Lycosa Mirror tastatura. Nove tastature pored velikog broja već poznatih opcija karakteriše i anti-ghosting mogućnost koja eliminiše bilo koji neuspeh odgovaranja na višestruko, istovremeno pritiskanje tastera. Razer Lycosa Mirror Special Edition namenjena je zaljubljenicima u igre za koje je obezbeđen veliki broj različitih mogućnosti za ovako, naizgled, standardni izgled tastature. Ono što joj nedostaje jesu makro specifični tasteri. Ovo je jedna od najboljih tastatura koja se trenutno može pronaći na tržištu po ceni od $80.
26.12.2008. u 12h @ extremetech.com >
20274
MorphOS 2.2 izdat
MorphOS razvojni tim sa ponosom najavljuje javno izdavanje MorphOS 2.2 verzije, besplatnog update-a za korisnike MorphOS 2.1 i 2.0. Pored popravke brojnih bug-ova, MorphOS 2.2 uključuje i dodatne optimizacije i nove karakteristike kao što su Krypos, paket za enkriptovanje diska. MorphOS 2.2 nastavlja trend koji je postavljen verzijom 2.1 i donosi veliki broj popravki. Kada je u pitanju Kryptos on omogućava da enkriptujete fajlove u hodu korišćenjem AES-256 Serpent ili Twofish tehnologija. Na žalost, uz ovako podrobne informacije i dalje nema one kada bi MorphOS 2.2 mogao da postane dostupan za vlasnike Mac računara.
26.12.2008. u 11h @ osnews.com >
20273
Intel blokira Ion
Intel namerno blokira upotrebu nVidia Ion platforme od strane proizvođača računara. Ovaj američki proizvođač čipova odgovorio je na pokušaje kompanije nVidia da ponudi podršku za Ion slanjem nove poruke u kojoj insistira da će prodavati samo Atom čipove ugrađene samo sa Intel dizajniranim čipsetovima, blokirajući na taj način nVidia-u ili bilo koju drugu konkurentsku kompaniju da ponudi sopstveno rešenje. Zvanični predstavnik kompanije Intel navodi da za sada „nema planova“ da se odobri upotreba nVidia MCP79, koja je poznata i pod nazivom GeForce 9400M sa njihovim ultra mobilnim procesorima.
26.12.2008. u 11h @ electronista.com >
20272
FSC Amilo Sa 3650
Kompanija Fujitsu Siemens je nedavno predstavila svoj novi proizvod za koji se navodi da će izazvati veliko interesovanje od strane korisnika. Naime, radi se o modelu AMILO Sa 3650 laptop računara i koji je poboljšan GraphicBooster uređajem koji ima veliki broj aduta. Novi Amilo Sa 3650 laptop računar poseduje dva USB 2.0 porta, kombinovani USB eSATA port, DVI-I port (uključujući i HDCP) za povezivanje eksternog monitora sa odličnim kvalitetom slike kao i XGP port za Graphic booster kompanije FSC. Firewire port, LAN konekcije i audio portovi nalaze se sa prednje strane računara. Novi model poseduje veliki broj mogućnost za notebook računar ove kategorije.
26.12.2008. u 10h @ engadget.com >
20271
Lažni antivirus
Samo nekoliko nedelja nakon što je američka trgovinska komisija zatvorila dve kompanije koje su optužene za prodaju lažnog antivirus softvera, novi igrač se pojavio na tržištu koristeći neispravnosti u Microsoft i U.S Internal Revenue Service Web sajtovima. U proteklih nekoliko dana prevaranti su koristili tzv. redirektujuće linkove na Web sajtovima koji pripadaju magazinima, univerzitetima ali i Microsoft.com i IRS.gov domenima za svoje aktivnosti, naveo je u svom saopštenju Gary Warner, direktor istraživanja na polju kompjuterske forenzike na univerzitetu Alabama koji je prvi i primetio ovakve aktivnosti na svom blogu.
26.12.2008. u 10h @ computerworld.com >
20270
Novi JavaFX planovi
Čelnici Sun Microsystems kompanije nedavno su obezbedili uvid u buduće planove ove kompanije koji se tiču toga da JavaFX nedavno objavljena tehnologiju za kreiranje bogatih internet aplikacija za desktop, mobilne uređaje ali i druge platforme postane open source,. Sun-ova poslovna slika zasnovana je na obuhvatanju open-source softvera a neke od komponenti među kojima je JavaFX, uključujući JavaFX kompajler i elemente grafičke biblioteke, sada su dostupni u okviru GPLv2 open source licence, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju. Međutim, ostale ključne komponente i dalje će ostati isključivo u njihovom vlasništvu.
26.12.2008. u 09h @ computerworld.com >
20269
SQL Server ima kritični bug
Kompanija Microsoft je u toku jučerašnjeg dana upozorila korisnike da je nedavno objavljen kod za napad koji je usmeren na kritičnu slabu tačku u starijim verzijama njihovog široko rasprostranjenog softvera za SQL Server Database te su pozvali korisnike da primene za sada jedini način da se ova slaba tačka zaobiđe. Ova slaba tačka prvobitno je prijavljena od strane kompanije Microsoft prošlog aprila od strane austrijske kompanije na polju bezbednosti SEC Consult koja je, umorna od čekanja da Microsoft obezbedi odgovarajuću zakrpu, odlučila da sama zakrpi ovu slabu tačku i objavi je. Microsoft je kreirao zakrpu nakon tri meseca ali je odlučio da je ne objavi.
26.12.2008. u 09h @ computerworld.com >
20268
Notebook nadmašio desktop
Po prvi put isporuke notebook računara širom sveta nadmašile su isporuke desktop računara, navodi se u saopštenju istraživačke grupe iSuppli. Isporuke notebook računara popele su se na skoro 40% na 38.6 miliona jedinica dok su isporuke desktop računara opale za 1.3%, na 38.5 miliona jedinica. Sve u svemu, isporuka računara se povećala za 15.4% u trećem kvartalu i popela se na broj od 79 miliona jedinica. Acer je isporučio skoro 3 miliona više notebook računara u trećem nego u prethodnom kvartalu, navodi se u saopštenju firme iSuppli. Ova firma u narednoj godini očekuje povećanje isporuka za 4.3%.
26.12.2008. u 08h @ tech.yahoo.com >
20267
MSI predstavio novi BIOS
Kompanija MSI je predstavila novu generaciju matičnih ploča koje poseduju tzv. „Click BIOS“. Za razliku od ostalih matičnih ploča koje karakterišu najnovije komponente ove su specijalne po tome što poseduju Unified Extensible Firmware Interface i karakteriše ih grafički BIOS korisnički interfejs. Novi „Click BIOS“ će obezbediti korisnike sa jednostavnijim i pogodnijim načinom podešavanja računarskih sistema. On će takođe ponuditi bolji grafički doživljaj i karakteriše ga više korisnički orjentisano BIOS okruženje. Aplikacija takođe nudi višejezički interfejs koji može značajno da smanji jezičke barijere koje mogu da stvore teškoće pri podešavanjma konfiguracija.
26.12.2008. u 08h @ reghardware.co.uk >
20266
Perl 5 prešao na Git
Git sistem za upravljanje distrubuiranim izvornim kodovima je odneo još jednu pobedu i pridobio još jedan važan projekat - Perl 5. Perl Foundation je najavila da u potpunosti premešta izvorni kod Perl 5 sa Perforce (vlasnički SCM koji koriste i drugi projekti kao što je FreeBSD) na Git i da sada otvara sistem za upotrebu od strane programera. Git je open source kontrolni sistem izvornog koda kreiran od strane Linusa Torwalds-a za upravljanje Linux okruženjem. Prelazak na Git daje programerima jednak ili lakši pristup Perl izvornom kodu a kreatorima će se omogućiti da rade na eksperimentalnim promenama u jeziku mnogo lakše.
26.12.2008. u 07h @ osnews.com >
20265
OpenSolaris za Atom
Kompanija Intel je nedavno predstavila OpenSolaris varijantu Unix-a koja sada ima bolju podršku na kompanijinim Atom procesorima. Atom podrška bi trebalo da obezbedi novo iskustvo kada govorimo o korišćenju x64 računarstva kod netbook računara ali i drugih računarskih uređaja male snage a obezbediće i do sada najbolji odnos performanse/snaga koji je trenutno dostupan. Atom podrška je veoma važna za Sun, čak iako ona ne znači mnogo kompaniji Intel, koja je odradila veliki posao budući da je pobornik Linux-a ali i pomaganjem x64 partnera po pitanju prodaje.
26.12.2008. u 07h @ theregister.co.uk >
20264
WoW dobio još pola miliona igrača
Blizzard Entertainment je saopštila da je baza korisnika World of Warcraft igre dostigla 11.5 miliona, nastavjajući da egzistira kao najpopularnija multiplayer online igra na svetu. The Wrath of the Lich King, Blizzard-ov nedavno izdati expansion pack za igru je prodat u više od 4 miliona kopija od mometa kada je izdat 13. novembra. Od ove brojke 2.8 miliona kopija je prodato u prvih 24 časa dostupnosti. World of Warcraft je na tržištu za PC i Mac platforme od 2004 godine i do sada su za ovu igru izdata dva expansion pack-a. Igra se igra samo online a njena baza se brzo uvećava, obzirom da je Blizzard objavio da je 11 miliona članova dostignuto u oktobru.
26.12.2008. u 06h @ pcworld.com >
20263
Pogoršani odnosi Mozille i Googlea
Većina korisnika Firefox pretraživača ne zna da je trenutno postojanje i popularnost ovog pretraživača u velikoj meri ostvareno zahvaljujući partnerstvu korporacije Mozilla sa Google-om koji je svoj bar za pretragu uvrstio u ovaj pretraživač. Pojavom Chrome pretraživača, koji je kompanija Google sama kreirala stvari se veoma komplikuju po Mozilla-u pa i njen odnos sa Google-om. Logično je bilo za očekivati da će Google sada više forsirati svoj sopstveni pretraživač sa ciljem da mu obezbedi što je moguće veći udeo na tržištu, obzirom da je Firefox već postao brend za sebe koji čvrsto stoji kao drugi najpopularniji pretraživač na svetu.
26.12.2008. u 06h @ osnews.com >
20262
Nema informacija!
HTC Touch 3G Jade
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2008.
Novi model HTC Touch 3G kombinuje veoma dobre performanse sa sjajnom autonomijom, uz izuzetno kvalitetnu izradu. Navigacija pomoću velikog 2.8" ekrana osetljivog na dodir je vrlo laka, a telefon je opremljen apsolutno svim opcijama koje su aktuelne. Instaliran je dosta napredan Windows Mobile 6.1 operativni sistem.
Saitek Cyborg Rumble Pad
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2008.
Sjajan gamepad Cyborg serije koji je namenjen pravim igračima. Radi na PC računaru ili XBOX konzoli, a jedna od njegovih najbitnijih osobina je Cyborg modul koji se može vaditi i okretati, da bi se dobio kontroler koji najbolje odgovara navikama i željama igrača.
Gembird SPK810PB
Na prvi pogled • Beograd • 26.12.2008.
Dosta povoljni zvučnici jednostavnog dizajna i solidnog kvaliteta izrade. Ukupna snaga je svega 17W, pa iako za tu snagu zvuče dosta glasno, kada se pojača do kraja zvuk se osetno deformiše. Jedna od pozitivnih stvari je i daljinski upravljač koji je kablom povezan na subwoofer.