Arhiva - 06.12.2008.
nVidia 1.5GB Quadro FX 4800
U pokušaju da postigne što bolje pozicije na tržištu profesionalnih grafičkih rešenja kompanija nVidia je najavila novu profesionalnu grafičku karticu koja je bazirana na GT200 grafičkom čipu – Quadro FX 4800. Predstavljena mesec dana nakon modela FX 5800, novu Quadro karticu karakteriše 1.5GB GDDR3 memorije, PCI-Express x16 interfejs kao i 192 obradna jezgra. Takođe ovu karticu karakteriše grafički pipeline128-bitne preciznosti i 32x FSAA. Opcije povezivanja koje nudi ova kartica su DVI, HDMI kao i DisplayPort za povezivanje više od jednog monitora odjednom. Preporučena maloprodajna cena ove kartice je $1999.
06.12.2008. u 19h @ hardspell.com >
19878
Novi nastavak Final Fantasy
Ljubitelji igre Final Fantasy imaju razloga za zadovoljstvo obzirom da je najavljen još jedan nastavak popularne igre. Final Fantasy: Chrystal Chronicles: Echoes of Time je zvanično najavljena za tržišta severne Amerike i Japana. Japansko izdanje igre bi trebalo da se pojavi već januara sledeće godine, dok bi izdanje za američki kontinent trebalo da usledi sredinom godine. Tema koja se provlači kroz ovu igru nije nepoznata njenim ljubiteljima. Igra prati tinejdžera koji se upućuje u potragu da spasi devojku sličnih godina od bolesti koja je pretnja za njen život ali i vrlo misteriozna. Da bi je spasio on se mora suočiti sa tajnama davno izumrle civilizacije.
06.12.2008. u 18h @ gamespot.com >
19877
Ubisoft i EA žele da kupe SCi
Novinski izveštaji donose informaciju da kompanije Electronic Arts i Ubisoft žele da kupe SCi Entertainment, matičnu kompaniju izdavača Eidos. Citirajući izvore iz ove kompanije navodi se da su pregovori u ranom stadijumu a da će se ponude obe kompanije razmatrati u narednim nedeljama. SCi Entertainment je imala tešku godinu u kojoj je više direktora i članova višeg menadžmenta napustilo kompaniju. U ovoj kompaniji su takođe zatvoreni neki razovjni studiji zbog teške situacije uključujući Pivotal Games koji je radio na razvoju igre Conflict. O preuzimanju SCi se govori već duže vreme ali do sada nijedna od glasina nije potvrđena.
06.12.2008. u 17h @ gamesindustry.biz >
19876
Firefox 3.0 auto update
Mozilla korporacija je u toku jučerašnjeg dana najavila da će uskoro objaviti update za Firefox pretraživač. Prema trenutnim planovima Mozilla će objaviti Firefox 3.0.4 za korisnike Firefox-a 2.0.0.18, najnovije verzije kompanijinog pretraživača iz 2006 godine. Do će biti drugi takozvani veliki update koji će biti predstavljen korisnicima od kada je Mozilla predstavila Firefox 3.0 u junu. Prva ponuda bila je obezbeđena krajem augusta meseca i bila je prihvaćena od strane 50% ljudi koji su koristili stariji Firefox 2.0 u to vreme. Trenutno tri četvrtine Mozilla korisnika koristi Firefox 3.0, navodi se u saopštenju kompanije.
06.12.2008. u 16h @ computerworld.com >
19875
AMD optužuje Intel
Kompanija Advanced Micro Devices je optužila korporaciju Intel da namerno odugovlači antitrust istragu Evropske Unije. Intel je u oktobru podneo žalbu sudu prvog stepema u Luksemburgu da je evropska komisija, najviše antitrust telo Evropske unije bila diskriminišuća i pristrasna u suđenju koje je vođeno protiv najvećeg na svetu proizvođača čipova. Intel je zahtevao pristup Amd-ovim dokumentima koji su citirani u formalnoj optužnici od strane komisije i produženje krajnjeg roka koji je istekao sredinom oktobra za pisanje odgovora na te optužbe. Ovaj krajnji rok je prošao a Intel nije dostavio svoje odgovore na pomenute tužbe.
06.12.2008. u 15h @ computerworld.com >
19874
Oracle prilaže kod za Linux jezgro
Oracle je priložio kod za zaštitu integriteta podataka, delimično razvijen sa proizvođačem hardvera Emulex, Linux jezgru. Kod pomaže održavanje „sveobuhvatnog integriteta podataka“ kako se „informacije kreću od aplikacije ka bazi podataka i od Linux operativnog sistema ka disk skladištu“. Ova slaba tačka takođe smanjuje mogućnost da netačni podaci budu zapisani na disk. Pokušaj ove dve kompanije je namenjen da pomogne administratorima centara podataka praćenje i pronalaženje neodgovarajućih podataka brže uz smanjenje troškova i skraćenje vremena nefunkcionisanja, navodi se u izjavi potpredsednika za marketing proizvoda kompanije Emulex Scott McIntyre-a.
06.12.2008. u 14h @ computerworld.com >
19873
Nova Microsoft metoda
Microsoft je obezbedio novi, brži i jeftiniji način za izgradnju njihovih centara podataka za narednih pet godina a u kompanijinom saopštenju se takođe navodi da će i druge kompanije da koriste ove metode. Ovaj Microsoft-ov pristup koristi modularni dizajn u okviru kojeg se standardne jedinice računarstva, rashlađivanja i električne opreme isporučuju do postrojenja za izradu gde se sklapaju. Ovaj sistem nosi naziv „Generation 4“ dizajn i omogućava centrima podataka da postanu brži te da umanje troškove izgradnje poslovnih postrojenja.
06.12.2008. u 13h @ computerworld.com >
19872
Adobe otpušta 600 radnika
Pogođena globalnom ekonomskom krizom Adobe Systems Inc je sredinom nedelje objavila kako će svoju radnu snagu smanjiti za 600 radnih mesta i snizila predviđanja koja se odnose na profit kada je u pitanju četvrti kvartal ove godine. Smanjenje broja zaposlenih će se ravnomerno rasporediti širom sveta na sve poslovne jedinice kompanije Adobe i predstavljaće smanjenje radne snage za 8% u odnosu na ukupan broj radnika. Ekonomska kriza je takođe usporila očekivanu prodaju Adobe Creative Suite 4 paketa softvera koji je u prodaju ušao tokom četvrtog kvartala u severnoj Americi i Evropi. Creative Suite 4 paket uključuje alate kao što su Photoshop i Dreamviewer.
06.12.2008. u 12h @ computerworld.com >
19871
Novi Google gadget
Google kompanija je predstavila novi gadget koji omogućava korisnicima Google Desktop za Windows da vrše proveru svojih Gmail naloga bez potrebe da izlaze iz njihove desktop aplikacije za pretragu. Novi gadget će korisnicima omogućiti da čitaju, pretražuju i šalju Gmail poruke dok se nalaze u Google Desktop-u, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije Google. Pored toga, korisnici će takođe biti u mogućnosti da označe određene poruke ali i da koriste prečice na tastaturi. Novi gadget ne zauzima puno mesta na sidebar-u ili tastaturi a njegova veličina se može i umanjiti da prikazuje onoliko poruka koliko to vi želite.
06.12.2008. u 11h @ computerworld.com >
19870
nVidia ne odustaje od mini-laptopova
Zvaničnici kompanije nVidia su tokom prošle nedelje izjavili kako je ova kompanija i dalje zainteresovana za ulazak na tržište mini laptop računara ali da ne želi da preuranjeno ulazi na njega već želi da ono što više sazri pre nego što se odluči na takav korak. Ranije ove godine kompanija je vodile pregovore sa Via Technologies o pravljenju grafičkih čipsetova koji će raditi u paru sa Via Nano procesorima koji su dizajnirani za laptopove i mini laptopove. Mini laptop računari koje je kompanija Intel (koja je i glavni proizvođač komponenti na ovom tržištu) proizvela i netbook računari su jeftini laptop računari sa ekranima dužine dijagonale do 10’’.
06.12.2008. u 10h @ engadget.com >
19869
Yahoo offline neko vreme
Problem koji se pojavio u mreži kompanije Yahoo načinio je glavni sajt ove kompanije nedostupnim za mnoge korisnike u sredu. Problem je primarno obuhvatio korisnike istočne obale SAD i Kanade koju su pokušali da otvore domen www.yahoo.com. Problem se ogledao u tome što su svi zahtevi koji su bili uneti za pristup Yahoo sajtu bili redirektovani na druge domene koje Yahoo poseduje ali koji nisu povezani IP adresom. Problem je rešen oko sat i po kasnije, a kompanija Yahoo nije se mnogo obazirala na ovaj problem, već je samo kratko prokomentarisala da je došlo do problema sa servisom kojem su bili izloženi korisnici u određenim geografskim oblastima.
06.12.2008. u 09h @ computerworld.com >
19868
Vista SP2 beta
Microsoft je pre nekoliko dana objavio beta verziju Windows Vista Service Pack 2 za pretplatnike njihovog razvojnog servisa za koji se navodi da će javno biti dostupan uskoro. Microsoft je najavio dostupnost svog pojedinačnog Service Pack-a kojim će pored Vista-e biti update-ovan i Windows Server 2008. Ovo je prvi put da je Microsoft obezbedio download koji se primenjuje kako na klijent tako i na server izdanja operativnog sistema. Prema dostupnim informacijama Vista i Server 2008 SP2 beta verzije će biti dostupne krajem nedelje preko Windows Update karakteristike.
06.12.2008. u 08h @ computerworld.com >
19867
Malware napada Firefox korisnike
Istraživači BitDefender-a su otkrili novi tip štetnog softvera koji skuplja lozinke za bankarske sajtove i koji ugrožava Firefox korisnike. Ovaj malware koji BitDefender nazviva Trojan.PWS.Chromelnject.A ugrožava Firefox direktorijum sa dodacima, navodi Viorel Canja, direktor BitDefender Labs. Ovaj malware se pokreće zajedno sa pokretanjem Firefox-a i koristi JavaScript za identifikovanje više od 100 finansijskih i Web sajtova za prenos novca među kojima su Barclays, Wachovia, Bank of America i PayPal zajedno sa velikim brojem italijanskih i španskih banaka. Kada prepozna Web sajt malware skuplja korisničke naloge i lozike i prosleđuje ih na server u Rusiji.
06.12.2008. u 07h @ computerworld.com >
19866
AMD menja prognozu
Kompanija Advanced Micro Devices je u toku jučerašnjeg dana najavila da očekuje da će prihod za četvrti kvartal biti umanjen za 25% u odnosu na prihod koji je ostvaren u toku prethodnog kvartala. AMD navodi da je prihod u trećem kvartalu iznosio $1.6 milijardi ne uzimajući u obzir prihod od licenciranja proizvodne tehnologije. U novembru mesecu najavljeno je da se očekuje isti prihod kao i za prethodni kvartal međutim, ova prognoza je ipak umanjena usled slabije potražnje na svim poljima što se sve vezuje za globalnu ekonomsku krizu. AMD-ov četvrti kvartal se završava 27. decembra a finansijski izveštaj će biti objavljen krajem januara.
06.12.2008. u 06h @ computerworld.com >
19865
Nema informacija!
Windows 7 uvodi WARP
Na prvi pogled • Beograd • 06.12.2008.
Čini se da Intel nije jedina kompanija koja teži ka obezbeđivanju Direct3D u softveru; Microsoft je takođe pre nekoliko dana najavio da planira da uvede novu karakteristiku koja nosi naziv WARP u Windows 7 operativni sistem koja će korisnicima omogućiti da pokrenu Direct3D 10 i 10.1 na centralnom procesoru.
Ubuntu najbolja Linux distribucija
Na prvi pogled • Beograd • 06.12.2008.
Najnovija verzija Canonical Linux distribucije, Ubuntu 8.10 i dalje nadmašuje sve druge Linux desktop ponude koje stižu od strane Red Hat-a i Novell-a i ubedljivo je najbolja open-source alterantiva za Microsoft i Apple operativne sisteme.
Koncept Meta operativnih sistema
Na prvi pogled • Beograd • 06.12.2008.
Koncept tzv „Meta operativnih sistema“ za centre podataka i manje IT sisteme je privukao mnogo pažnje na ovonedeljnoj Gartner Data Center konferencji koja je održana u MGM Grand hotelu.