Arhiva - 21.10.2008.
Izdat TextSoap 6
Unmarked Software je izdala TextSoap 6, upgrade softvera za obradu teksta namenjenog Mac OS X operativnom sistemu. TextSoap 6 košta $39.95 dok upgrade sa prethodne verzije košta $24.95. TextSoap je alat za prečišćavanje teksta koji održava formate. On na primer pronalazi podebljani tekst i konvertuje ga u HTML tagove. Sa njim takođe možete ukloniti nepotreban prazan prostor, nepotrebne karaktere i slično. U sebi poseduje preko 100 ugrađenih čistača neodgovarajućih karaktera a možete i sami kreirati prilagodljive čistače teksta. Novo u verziji 6.0 je preview koji je dostupan jednim klikom, mogućnost isecanja, kopiranja i nalepljivanja jedne ili više radnji između čistača.
21.10.2008. u 16h @ macworld.com >
18970
Izdat DisplayLink 1.0 softver
Nakon produženog beta test perioda, DisplayLink je najavila izdavanje DisplayLink Windows 1.0 driver-a za Mac OS X. Driver koji nosi oznaku verzije 1.0 je dostupan za preuzimanje. DisplayLink tehnologija omogućava specijalno opremljenim ekranima i adapterima za ekrane da komuniciraju sa Windows ili Mac računarima korišćenjem USB porta umesto tradicionalnih interfejsa za monitore kao što su DVI ili VGA. Na ovaj način možete uspostaviti sistem koji se sastoji od više monitora na računaru sa ograničenim mogućnostima proširenja. DisplayLink svoju tehnologiju licencira proizvođačima kao što su Asus, LG, Samsung i drugi.
21.10.2008. u 16h @ macworld.com >
18969
Novi Google alat
Kompanija Google je sredinom protekle nedelje predstavila novi AdWords online alat. Novi alat svim korisnicima omogućava da kreiraju i prilagođavaju reklame sopstvenim tekstom, slikama i logom, navodi Trevor Clairbone, marketing menadžeri pri Google-u. Pored toga tu je i mogućnost izmene boja i pozadina. AdWords korisnicima takođe pruža mogućnost kreiranja reklama tako da se mogu postavljati na ona mesta koja odgovaraju korisnicima širom Google mreže, uključujući video sadržaje i igre. I pored činjenice da Google dominira u ovoj sferi poslovanja, Yahoo je godinama jači kada je reč o ovoj vrsti reklamiranja gde su uključeni reklamni baneri, video oglasi i slično.
21.10.2008. u 15h @ informationweek.com >
18968
Audio Technica slušalice
Firma Audio Technica je krajem protekle najavila skoro predstavljanje velikog broja novih slušalica, od onih najmanjih namenjenim nezahtevnim korisnicima do onih slušalica koje su namenjene ljudima koji traže kvalitetan zvuk. Na samom vrhu ponude nalaze se ATH-A2000X slušalice koje podrazumevaju driver-e prečnika 53mm i koje obezbeđuju frekventni opseg od 5Hz do 45kHz. Takođe ih karakteriše i 42 oma nivo impedanse kao i maksimalna jačina zvuka od 101dB. Pored ovih biće predstavljen i veliki broj drugih modela koji će se razlikovati kako po svojim mogućnostima tako i po svojim cenama. Opseg cena novih slušalica kretaće se od $779 do $40.
21.10.2008. u 15h @ ipodnn.com >
18967
LG 12'' notebook
LG će iskoristiti svoj KES 2008 sajam da bi predstavio liniju novih XNOTE notebook računara među kojima će biti i S210. Naime, radi se o malom i laganom sistemu koji poseduje brze i moćne komponente, uključujući 2.4GHz Core 2 Duo i do 4GB memorije. Pored toga, tu je i nVidia-ina grafika koja obezbeđuje HDMI izlaz za reprodukciju video sadržaja na HDTV uređajima. Kao i kod većine ultra prenosivih računara ni model S210 ne poseduje optički drive ali je tu zato ExpressCard slot. LG za sada nije objavio datum pojavljivanja ovih računara na tržištu kao i cenu po kojoj će se prodavati ali ono što se zna jeste da će se ovi računari prvo pojaviti na tržištu Kanade i Evrope.
21.10.2008. u 14h @ electronista.com >
18966
ATP microSD i miniSD kartice
Kompanija ATP je najavila predstavljanje Industrial Grade microSD i miniSD kartica, najnovijih dodataka sveobuhvatnoj liniji memorijskih skladištenih rešenja industrijskog opsega. ATP Industrial Grade microSD i miniSD kartice nude prošireni radni opseg kada su u pitanju radne temperature koji pokriva od -40 do 85°C zajedno sa proširenim vekom trajanja i pouzdanošću kartica. Katice su izrađene korišćenjem Single Level Cell (SLC) memorijskih čipova što ih čini idealnim za industrijske primene kao što su transport, industrijska automatizacija, zdravstvena zaštita, telekomunikacije, navigacija na moru i avijacija gde su integritet podataka i performanse ključni.
21.10.2008. u 14h @ fareastgizmos.com >
18965
Transcend 4GB USB Flash drive
Kompanija Transcend je nedavno predstavila novi, ultra tanki USB Flash drive, JetFlash T5 koji teži svega 2 grama. Za razliku od ostalih minijaturnih USB flash drive-ova, novi Transcend proizvod je izrađen od veoma tvrde plastike koja je otporna na teške uslove rada kao i potapanje u vodu. Ovaj drive karakteriše uvlačivi konektor kao i oku privlačna dvobojna kolor šema koje ne samo da omogućavaju lako rukovanje drive-om već mu daju i jedinstveni izgled modnog dodatnog računarskog pribora. Transcend T5 USB flash drive je potpuno u saglasnosti sa USB 2.0 standardima tako da korisnici mogu da prenose, skladište i razmenjuju fajlove lako i efikasno.
21.10.2008. u 13h @ fareastgizmos.com >
18964
MSI P7NGM Micro-ATX ploča
Kompanija MSI je predstavila visoko integrisanu P7NMG seriju matičnih ploča koje su izrađene korišćenjem najnovijih nVidia GeForce 9300/nForce 730i čipsetova. MSI P7NGM serija matičnih ploča nudi dva odabira za korisnike koji uključuju: P7NGM Digital i P7NGM koje podržavaju LGA755 Intel Core 2 Extreme/Quad/Duo, Pentium Dual-Core i Celeron procesore kao i dual channel DDR2-800 memoriju. Ugrađena nVidia GeForce 9300 serija grafičkih jezgara ne samo da podržava najnoviju nVidia CUDA tehnologiju, DirectX 10, nVidia Pure Video HD i DVI, HDMI i D-Sub izlaze već i Hybrid SLI tehnologiju. Matične ploče takođe podržavaju i visoko kvalitetni 7.1 surround zvuk.
21.10.2008. u 13h @ fareastgizmos.com >
18963
Oki sistem za video konferencije
Oki je poboljšala video funkcije u okviru sistema za video konferencije Visual Nexus i predstavila Visual Nexus 4.0. Oki je unapredio rezoluciju za četiri puta i omogućio da čak 16 ekrana mogu da učestvuju u konferenciji korišćenjem jednog servera za video konferencije. Oki Visual Nexus 4.0 ne samo da može da bude korišćena za obične sastanke već i za sastanke koji zahtevaju specifične vizuelne efekte, kao što su oni na kojima se procenjuju dizajni proverom komponenata proizvoda i rada. Visual Nexus se takođe može koristiti za svrhe daljinske obuke, intrevjua, konsultacija itd. Visual Nexus 4.0 uključuje samo konferencijski server ili u paketu sa PC klijentom.
21.10.2008. u 12h @ fareastgizmos.com >
18962
Migration i DVD/CD Sharing update
Apple je postovao migration update za vlasnike novih MacBook i MacBook Pro notebook računara izdatih protekle nedelje. Migration i DVD/CD Sharing update omogućava poboljšane mogućnosti prilagođavanja i unapređene performanse za prelazak preko FireWire, Ethernet i bežičnih mreža. Na ovaj način kompanija želi da pomogne onim korisnicima novih sistema koji imaju problema sa prebacivanjem dokumenata obzirom da nove verzije MacBook i MacBook Pro notebook računara nemaju FireWire port. Za Mac OS X 10.4.11 korisnike, update instalira Migration Assistant 1.0.6, Mac OS X Remote Install 1.1 i DVD ili CD Sharing. Update se može preuzeti preko Apple Web sajta.
21.10.2008. u 12h @ macworld.com >
18961
Rešen Apps Start problem
Google je rešio problem koji već nekoliko dana ugrožava izgled i funkcionalnost „Start“ strana njihovog Apps hostovanog kolaboracionog i paketa za komunikaciju. Iako je ova slaba tačka imala mogućnost da utiče na veliki broj korisnika, manifestovala se samo u onda kada su Apps administratori prilagođavali njihovu „Start“ stranu, navodi Rishi Chandra, menadžer proizvodnje pri Google Apps. Problem je primećen u četvrtak u popodnevnim satima a kvar je otklonjen u petak oko podneva. Međutim, problem je izazvan sistemskim bugom koji je izmenio izgled Start strana, uništio neke linkove i ugrozio neke gadget aplikacije među kojima je i Gmail.
21.10.2008. u 11h @ macworld.com >
18960
S3 Chrome 400 čipovi
Ponekad se zaboravi da postoji još kompanija na tržištu grafike pored ATI i nVidia u najvećem broju slučajeva zbog njihove neaktivnosti, ali kompanija koja nikako ne dozvoljava da bude zaboravljena je S3 koja ovih dana razvija sopstvenu GPGPU tehnologiju. Prema rečima zvaničnog predstavnika kompanije S3, nova istraživanja predstavljaju rezultat u potpunosti redizajnirane Chrome programabilne shader arhitekture u njihovim DirectX 10.1 Chrome 400 seriji čipova. Generalni direktor S3, Ken Weng navodi da tržišta mogu imati velike koristi od S3 Graphic GPGPU tehnologije uključujući HPC, HD video transkodovanje/enkodovanje ali i druge oblasti.
21.10.2008. u 11h @ engadget.com >
18959
Intel Classmate Tablet
Intel-ov Classmate Tablet Convertible će obeležiti prelazak na individualno dostupan model preko CTL, drugog proizvođača računara. CTL će kreirati 2go PC verziju više prilagođenu kućnim korisnicima nego studentima koji sačinjavaju veći deo korisnika a kompanija će najverovatnije koristiti Windows XP ili Vista operativni sistem umesto Linux-a na nekim modelima kao i kod direktnih online prodaja. Adaptirana verzija treba da bude niskobudžetna alternativa GigaByte M912 i karakterisaće je 1.6GHz Atom, 1GB memorije kao i 60GB hard drive sa 802.11n WiFi mrežom. CTL se nada da će se novi proizvod na tržištu naći od januara meseca a njegova očekivana cena će biti niža od $500.
21.10.2008. u 10h @ electronista.com >
18958
Adobe ažurira InDesign i InCopy
Adobe je izdao update za svoju aplikaciju za projektovanje stranica InDesign i InCopy CS3. Prema navodima kompanije InDesign CS3 5.0.4 je update vezan za kompatibilnost koji rešava probleme sa nedavno izdatim CS4. Update takođe obezbeđuje popravke za FileSize, Hyperhenation, Performance, Anchored Objects, Character Alignment, Step and Repeat, Indexing i Table of Contents i još mnogo toga. InCopy 5.0.4 obezbeđuje popravke za Notes, Tagging, Chracter Alignment, Undo and Redo, Text and Fonts, Dictionaries i Import/Export Graphics karakteristike. Oba update-a su dostupna kao besplatni download-i.
21.10.2008. u 10h @ macworld.com >
18957
Napadi na Microsoft Host Server 2006
Hakeri su izdali kod koji može da se iskoristi za preuzimanje kontrole nad serverom na kojem je instaliran Microsoft-ov Host Integration Server 2006 koji se koristi za povezivanje mainframe aplikacija sa Windows PC-jem. Softver je izdat u toku prethodne nedelje kao deo Metasploit alata za hakovanje. Microsoft je nedugo zatim izdao zakrpu za ovu slabu tačku kao deo svog mesečnog sigurnosnog update-a Bug leži u SNA proceduri za daljinske pozive koja se koristi od strane servera da bi komunicirao sa maniframe-om. Ova slaba tačka je jedna od 20 koja je zakrpljena Microsoft-ovim mesečnim paketom zakrpa.
21.10.2008. u 09h @ infoworld.com >
18956
FileMaker ažurira Bento
FileMaker je predstavio Bento 2 čija nova verzija nudi višestruka unapređenja u okviru svog popularnog personalnog softvera za baze podataka. Bento 2 vrši povezivanje sa Apple Mail-om, radi sa Excel, Numbers i AppleWork aplikacijama i dodaje brojne funkcije za rad sa tabelama. Softver takođe povezuje RSS feed-ove sa kontaktima, događajima, projektima i drugim informacijama koje su uskladištene u Bento. Korisnici mogu da export-uju podatke iz tabela u Excel i Numbers aplikacija direktno u Bento 2 forme ali je isto tako omogućen i suprotan pravac. Bento 2 se može kupiti za $58 za pojedinačnu licencu ili za $118 kada je u pitanju paket koji uključuje pet licenci.
21.10.2008. u 09h @ pcworld.com >
18955
World of Warcraft update
Blizzard Entertainment je izdala masivni update za svoju online igru World of Warcraft koji trenutnu verziju igre podiže na verziju 3.0.2. Novi Echoes of Doom patch će biti automatski primenjen sledeći put kada se ulogujete na World of Warcraft. Veličina ovog patch-a je 1.2GB i sa verzije 2.4.3 pomera ovu igru na pomenutu 3.0.2 verziju. World of Warcraft je izdata za PC i Mac platforme krajem 2004 godine i postala je jedna od najpopularnijih online igara, a njena armija igrača broji milione pretplatnika širom sveta. Uskoro se očekuje i novi expansion pack za ovu igru pod nazivom Wrath of the Lick King koji će biti izdat 13. novembra.
21.10.2008. u 08h @ macworld.com >
18954
Dvostrani LG LCD
LG Display je u toku International Meeting on Information Dislplay (IMID) 2008 sajma prikazala novi 15’’, dvostrani ekran. Novi reflektivni LCD (RLCD) karakteriše 512x384 rezolucija i 14:1 odnos kontrasta. Ovaj ekran koristi ambijentalno osvetljenje za osvetljavanje svoje slike što ga čini da bude idealan za upotrebu na otvorenom i pri dnevnom svetlu. I pored toga što LG nije obelodanio koje aplikacije će dvostrani reflektivni ekran koristiti, očekuje se njegova skora komercijalna upotreba u cilju reklamiranja ili za neku sličnu vrstu upotrebe, uz druge aplikacije koje zahtevaju prikaz iste količine sadržaja na obe strane ekrana.
21.10.2008. u 08h @ electronista.com >
18953
Unapređenje skladišnog sistema
Kompanije koje nisu isključivo fokusirane na skladištenje podataka objavile su neke od najvažnijih novosti na Storage Networking World sajmu koji je održan u Dalasu od 13. do 16. oktobra. Cisco Systems je potvrdio svoju vodeću poziciju kao svetskog dobavljača mrežne infrastrukture, predstavljajući neke od najnovijih i najsveobuhvatnijih kontrolnih softvera za centre podataka. Cisco je predstavio novu aplikaciju obezbeđujući mrežne mogućnosti za oporavak nakon kraha ali i regulatornu kompatibilnost za svoj Data Center 3.0 paket. Cisco-va Data Center 3.0 arhitektura obezbeđuje osnovu za IT osoblje za kreiranje sigurnih i ekološki bezbednih centara podataka.
21.10.2008. u 07h @ eweek.com >
18952
Yahoo testira OpenID
Nakon izvršenih testiranja od strane Yahoo-a, otkrivena je slaba tačka u OpenID koja bi mogla da ukaže na veliki propust. Ovaj servis koji je pokrenut još 2005 godine je sve više prihvatan u poslednjih nekoliko meseci. Pored Yahoo-a, pre nekoliko meseci i MySpace je u julu najavio da će takođe obezbediti OpenID usluge što predstavlja veliko povećanje potencijalnih korisnika single-sign-in sistema. OpenID korisnicima omogućava da broj korisničkih imena i lozinki koje moraju da zapamte bude samo jedna a sam korisnik bira provajdera identiteta kojem veruje, a među dostupnima su Yahoo, Google, AOL i LiveJournal, nakon čega sledi registrovanje i dobijanje URL identifikatora.
21.10.2008. u 07h @ betanews.com >
18951
QHS 802.11n čipsetovi
Pre skoro godinu dana kompanija čiji je naziv Quantenna najavila je da planira da obezbedi $25 miliona da bi omogućila razvoj veliki broj bežičnih tehnologija sledeće generacije a ovih dana Quantenna se sprema da konačno predstavi svoja dostignuća. Quantenna QHS 802.11n čipsetovi imaju 4x4 MIMO antenski sistem sa Transmit Beamforming a namenjeni su za usmeravanje HD multimedijalnih sadržaja ili u HD IPTV podešavanjima. Kompanija navodi da njihovi čipovi istovremeno koriste 5GHz i 2GHz opsege. Za sada su najavljena tri čipa i to QHS450 (450 Mbps/200 Mbps), QHS600 (600 Mbps/400 Mbps) i QHS1000 (1 Gbps/600 Mbps).
21.10.2008. u 06h @ betanews.com >
18950
Joost TV servis
Joost je pre nekoliko dana ponovo pokrenuo svoj besplatni servis za TV streaming baziran na Flash-u. Prethodno su korisnici morali da preuzimaju i instaliraju desktop klijent da bi mogli da uživaju u obezbeđenim sadržajima a budući da je interesovanje bilo veoma veliko, svi oni koji su učestvovali u beta testiranju izrazili su svoju razočaranost kada je reč o brzini i potrošnji propusnog opsega. U zvaničnom saopštenju Joost-a navodi se da nova Web bazirana verzija obezbeđuje temeljnije iskustvo nego što Joost softver to može da ponudi te da je uz nove društvene alate moguće prebroditi postojeći jaz i uvesti video sadržaje u online svet.
21.10.2008. u 06h @ betanews.com >
18949
Nema informacija!
Impresivni Asus N10
Na prvi pogled • Beograd • 21.10.2008.
Izuzetno interesantan netbook računar kompanije Asus donosi odlične performanse i još bolju autonomiju. Konfiguraciju čini posebno zanimljivom NVIDIA GeForce 9300M GS grafička kartica koja će vlasnicima omogućiti da pokrenu igre novije generacije.
MSI Hetis G31
Na prvi pogled • Beograd • 21.10.2008.
MSI Barebone sistem sa matičnom pločom baziranom na Intel G31 čipsetu. To znači integrisanu zvučnu i grafičku karticu, ali i dovoljno mesta za upgrade. Kućište je dosta jednostavno ali i praktično i može stajati vertikalno ili horizontalno.
Targus CNXS1
Na prvi pogled • Beograd • 21.10.2008.
Sjajna laptop torba za dimenzije ekrana do 12". Veoma kvalitetna crna koža daje ovoj torbi veoma elegantan i poslovan izgled. Dodatna ojačanja će zaštiti od pada ili udaraca. Torba se može nositi u ruci kao akten tašna, preko ramena kao messenger torba ili preko oba ramena kao ranac.