Arhiva - 16.10.2008.
Stiže Left 4 Dead
Left 4 Dead je dolazeća multiplayer kooperativna horor pucačina iz prvog lica u kojoj je cilj da preživite, a iza koje stoji Valve korporacija. Igra je izgrađena korišćenjem Valve source engine-a i biće dostupna na Windows i Xbox 360 platformama. Left 4 Dead smešta četiri igrača (bilo pokretani od strane igrača ili računara) u apokaliptičko okruženje u kojem je vladala pandemija. Preživeli treba da pomognu jedni drugima krećući se kroz različite senarije ne bi li došli do sigurnog okruženja ali su pod stalnom opasnošću inficiranih stanovnika koji su nalik zombijima. Ovim zombijima upravlja računar dinamički balansirajući težinu igre u zavisnosti od uspeha igrača.
16.10.2008. u 16h @ hardspell.com >
18874
Novi softverski paket za Syllable
Razvojni tim koji stoji iza Syllable operativnog sistema je izdao verzije novih softverskih paketa za Syllable Desktop i Syllable Server. Shell Essentials je paket koji uključuje alate za komandnu liniju. Takođe, u okviru novog softverskog paketa izdate su nove verzije za karakteristike ovog operativnog sistema kao što su Network Nesessities sa mrežnim programima, Developer’s Delight za razvojnim alatima i Perl Pit sa Perl i njegovim modulima. Sve u svemu Syllable je mali i efikasan operativni sistem kako za servere tako i desktop računare koji je zbog toga što ne zauzma previše resursa pogodan za svrhe virtuelizacije.
16.10.2008. u 16h @ osnews.com >
18873
Najavljeni planovi za Open VMS 8.4
HP je obelodanio planove koji daju konture budućeg razvoja OpenVMS-a, operativnog sistema koji komercijalizuje mnoge karakteristike koje su do sada smatrane standardnim zahtevima za bilo koji vrhunski operativni sistem namenjen serverima – kao što su integrisano mrežno okruženje, simetričnost, asimetričnost kao i NUMA multiprocesnost, uključujući cluster-ovanje, distribuiranje fajl sistema, integrisane karakteristike baza podataka i još mnogo toga. Sa preko 30 godina trajanja OpenVMS je izdržao test vremena i nastavlja da se razvija kao jedan od najsigurnijih operativnih sistema za kritične zadatke svih vremena.
16.10.2008. u 15h @ osnews.com >
18872
LG Privacy Protection LCD panel
Korišćenje laptop računara na javnom mestu može da bude nezgodno naročito ukoliko radite sa osetljivim podacima i svi koji se nalaze iza vaših leđa mogu da vide šta je to što radite. Kompanija LG je da bi rešila ovaj problem predstavila prvi 14.1’’ panel koji karakteriše ugao vidljivosti od 175° i koji može da se obrće za 60°. Karakteristika ovog ekrana je da onemogućava ljudima koji sede do onoga ko radi na laptop računaru da vide šta se nalazi na ekranu. Ova karakteristika je veoma dobra za one koji konstantno rade sa osetljivim informacijama. Masovna proizvodnja ovih panela bi trebala da počne u toku ovog meseca, najavljuje LG.
16.10.2008. u 15h @ pclaunches.com >
18871
Eikon to Go čitač otiska prsta
U današnje vreme podaci uskladišteni na računarima imaju veliku važnost, naročito ukoliko se radi i poverljivim poslovnim podacima. Jedan od načina da se ovakvi podaci očitaju je i Eikon To Go portabl čitač otiska prsta. Ovaj portabl sigurnosni uređaj se može koristiti da zaštiti Windows i Mac bazirane desktop i laptop računare. Eikon To Go pomaže Windows korisnicima zaključavajući njihove računare, pamteći lozinke, enkriptujući fajlove sa osetljivim podacima ali i tako što će za pokretanje aplikacije biti dovoljno samo da prevučete prst preko čitača. Ovaj uređaj donosi sve prednosti i korisnost biometrije kućnim računarima a može se kupiti za $50.
16.10.2008. u 14h @ pclaunches.com >
18870
Diablo 3: Wizards Talent Trees
Nakon što je završen BlizzCon događaj sumiraju se utisci i ono što je obelodanjeno. Tako je za igru Diablo 3 obelodanjena kompletna lista Wizard klasa sposobnosti. Kao i u igri World of Warcraft, svaka kategorija sposobnosti ima višestruke nizove koji zahtevaju određenu količinu poena vezanih za veštine koji će biti potrošeni u prethodnom nivou pre nego što sledeći bude otključan. Tako na primer pet poena se mora koristiti u prvom nivou da bi se moglo preći na drugi. Pored veština, Diablo 3 karakteriše i novi Skill Rune sistem, koji omogućava modifikaciju sposobnosti.
16.10.2008. u 14h @ hardspell.com >
18869
Office Communication Server 2007 R2
Microsoft je obelodanio sledeću verziju svog Office Communication Server objedinjenog komunikacionog softvera na VoiceCon konferenciji koja je održana u Amsterdamu. Trenutno u ograničenom beta izdanju za testiranje, Office Communication Server 2007 R2 uključuje veliki broj novih karakteristika namenjenih primarno na timsku saradnju, radnike u udaljenim ograncima firmi i mobilne radnike kao i programere. Nova verzija softvera koja kombinuje slanje instant poruka, e-mail, timsku saradnju i glasovno pozivanje u programabilnu klijent-server platformu će u svojoj konačnoj verziji biti dostupna od meseca februara sledeće godine.
16.10.2008. u 13h @ informationweek.com >
18868
Cisco planira globalizacione centre
Zvaničnici kompanije Cisco su najavili da će ovaj gigant koji proizvodi mrežnu opremu u naredne dve do tri godine napraviti još nekoliko globalizacionih centara. Kompanija je prošle godine uspostavila globalizacioni centar u Bangalore-u, što je u liniji sa strategijom ove kompanije da decentralizuje globalne korporativne funkcije na lokacije širom sveta, što joj može pomoći u lakšoj regrutaciji lokalnih talenata, inovacijama ali isto tako može da obezbedi dodatna tržišta za kompaniju. Fokus Bangalore globalizacionog centra je razvoj tehnologija i poslovnih modela koji su pogodni za tržišta u razvoju. Centar u Bangalore-u je nazvan Cisco East.
16.10.2008. u 13h @ pcworld.com >
18867
Preopterećeni OpenOffice.org serveri
Samo dan ili tek nešto više nakon što je OpenOffice 3.0 verzija postala dostupna za preuzimanje, serveri ove organizacije nisu uspeli da izdrže visok nivo potražnje za softverom pa je organizacija bila primorana da se izvini korisnicima koji su uzalud pokušavali da dođu do svoje verzije pomenutog paketa aplikacija. Verzija 3.0 je bila dostupna preko nekoliko velikih mirror sajtova od subote kada se softver i pojavio. OpenOffice 3.0 podržava OpenDocument Format 1.2 standard a takođe može da otvori i „docx“ fajlove kreirane Microsoft Office 2007 i Office 2008 for Mac paketima. Karakteriše je i novi Start centar, ikone i zum kontrola u status baru.
16.10.2008. u 12h @ theregister.co.uk >
18866
Prvi Scythe VGA kuler
Japanska kompanija Scythe je najavila svoj prvi kuler namenjen grafičkim karticama nazvan Musashi. Ovaj kuler koristi dva ventilatora prečnika 100mm koji se obrću brzinama od 800 do 2000 o/min, pri čemu stvara buku nivoa 12.5 do 29.22dBA. Dimenzije kulera su 104x250x35mm. Kuler se može pronaći po ceni od oko $50. Kompatibilan je sa ATI Radeon i nVidia GeForce grafičkim karticama. Kada su u pitanju ATI kartice kuler podržava od starih 9*** i X*** modela pa sve do najnovijih HD4850 i HD4870. Sa druge strane GeForce kartice koje su podržane su u opsegu od modela FX5900 i 6600 pa sve do 9800GTX i 9800GTX+.
16.10.2008. u 12h @ hardspell.com >
18865
Besplatno skladišteno rešenje
Microsoft je ponudio besplatan skladišteni uređaj za vlasnike Xbox 360 konzole koji trenutno nemaju hard drive, kao pripremu za pokretaje novog Xbox Experience. Xbox Storage Upgrade sajt nudi obnovljeni hard drive kapaciteta 20GB po povoljnoj ceni, besplatnu memorijsku jedinicu kapaciteta 512MB ili kombinaciju hard drive-a i Xbox Live vremena. Vlasnici Core i Arcade jedinica imaju višestruke opcije na raspolaganju u zavisnosti od svog korišćenja Xbox Live i trenutnog podešavanja konzole, a svi detalji koji su korisnicima na raspolaganju mogu se pronaći na zvaničnom Xbox sajtu. Novi Xbox Experience zahteva 128MB prostora i biće dostupan od 19. novembra.
16.10.2008. u 11h @ gamesindustry.biz >
18864
Problemi sa izdavanjem MMO igara
Izdavači i kreatori koji su novi na MMO tržištu potcenjuju teškoće vezane za ulazak na ovo tržište ocenjuje Mike Morhaime, jedan od zvaničnika kompanije Blizzard. Osvrćući se na poteškoće koje je GOA iskusila pri predstavljanju Warhammer Online, izvršni direktor Blizzard-a je naveo da mnoge kompanije ne uspevaju da obezbede potpunu logistiku koja je potrebna za predstavljanje i funkcionalan rad jedne masivne multiplayer online igre. Ono što kompanije koje tek ulaze na ovo tržište ne shvataju je da nije najbitnije kreirati igru već je bitna logistika i omogućiti da servis bude funkionalan 24 časa na dan sedam dana u nedelji, navodi Morhaime.
16.10.2008. u 11h @ gamesindustry.biz >
18863
RE5 debituje na Euragamer Expo
Kompanija Capcom planira da završi i predstavi svoj najnoviji naslov Resident Evil 5 na ovogodišnjem Eurogamer Expo događaju koji će se održati 28. i 29. oktobra u Velikoj Britaniji. Takođe, ista kompanija na ovom događaju će da predstavi i Xbox 360 verziju Street Fighter IV igre. Capcom planira da na pomenutom događaju omogući igranje Resident Evil 5 za posetioce. Preko 50 različitih naslova će imati istu mogućnost igranja na ovom događaju uključujući Left 4 Dead kompanije Valve, Sony-jev Killzone 2 kao i Nintendo Wario Land: The Shake Dimension.
16.10.2008. u 10h @ gamesindustry.biz >
18862
Windows 7 ostaje Windows 7
U nedavno objavljenom blogu kompanije Microsoft potvrđene su glasine koje se već neko vreme mogu pronaći a to je da će sledeća verzija čiji je radni naziv Windows 7 ipak zadržati taj naziv i za finalnu verziju. Odluka da se koristi naziv Windows 7 zasnovana je na jednostavnosti budući da su ranije verzije nosile nazive verzija ili godina izdanja nije najpraktičnije zato što Microsoft ne izdaje svake godine novu verziju Windows-a pa tako ovaj pristup nije odgovarajući. Kompanija Microsoft će sva četiri dana nastupajuće PDC konferencije koja će biti održana u Los Angeles-u i koja počinje 27. oktobra posvetiti najnovijem operativnom sistemu Windows 7.
16.10.2008. u 10h @ betanews.com >
18861
Olympus Mju 1040 Crystal
Olympus Mju 1040 Crystal je specijalno ograničeno izdanje foto-aparata koje karakteriše kristalizovana zaštita za sočiva. Pored toga, tu je i 98 Swarovski kristala koji su postavljeni na telo aparata. Pored atraktivnog izgleda novi aparat karakteriše i 3x optički zum, 6.9cm HyperCrystal LCD za lak i jasan pregled fotografija čak i pri direktnim sunčevim zracima, digitalna stabilizacija slike, Intelligent Auto režim koji detektuje često korišćene režime fotografisanja i vrši odgovarajuća podešavanja, fokusiranje i ekspoziciju automatskim putem a tu je i tehnologija za automatsku detekciju lica a obezbeđena je i xD-Picture Card i microSD kompatibilnost.
16.10.2008. u 09h @ engadget.com >
18860
Toshiba Satellite Pro računari
Toshiba je predstavila dva nova Satellite Pro notebook računara. Satellite Pro S300M i Satellite Pro S300 su namenjeni poslovnim korisnicima koji vode računa o dostupnom budžetu. Svi Toshiba Satellite Pro notebook računari, a samim tim i ova dva nova modela, isporučuju se sa standardnom garancijom od dve godine. Toshiba Satellite Pro S300M poseduje Intel Core 2 Duo procesor T5870, 3GB sistemske memorije i hard drive kapaciteta 250GB kao i DVD pisač i Intel GMA 4500MHD integrisanu grafiku. Drugi model, Satellite Pro S300 opremljen je sa Intel Core 2 Duo procesorom P8400, 2GB RAM memorije, hard drive-om kapaciteta 160GB i DVD pisačem.
16.10.2008. u 09h @ engadget.com >
18859
Problematični nVidia GPU
Poslednjih dana se otkriva sve više problema sa neispravnim nVidia GPU i sada su obuhvaćeni i neki Apple i HP desktop sistemi. Zvanični predstavnik kompanije HP naglašava da nekoliko varijanti njihovog Pavilion Slimline koristi problematične GeForce video čipsetove te da su garancije za ove modele delimično produžene da bi se obuhvatili isti simptomi koje pokazuju notebook računari sa defektnim delovima, uključujući gubitak video izlaza i povremeno odbijanje pokretanja. Ovaj proizvođač navodi da je garancija produžena za dodatnih godinu dana u okviru koje će matične ploče biti besplatno menjane. Sličan problem je naveo i zvanični predstavnik kompanije Apple.
16.10.2008. u 08h @ electronista.com >
18858
InFocus HD projektor
InFocus Corporation je najavio dostupnost svog najnovijeg DLP projektora koji nosi naziv X9 a koji je pozicioniran kao niskobudžetni projektor namenjen za kućnu upotrebu koji će biti predstavljen u okviru IN80 serije. Model X9 poseduje 720p rezoluciju i 16:9 odnos stranica, iako će posedovati podršku za 1080i signale i 16:10 i 5:4 odnose stranica. Osvetljenje je podešeno na 2500:1 a lampa snage 180W bi trebalo da obezbedi 3500 sati rada ili 4000 sati kada je u 150W Eco Mode režimu. Među dostupnim video konekcijama su HDMI 1.3, komponentni, kompozitni, S-Video ili VGA ulazi. Za zvuk je zadužen 3.5mm stereo priključak koji napaja 2W zvučnik.
16.10.2008. u 08h @ electronista.com >
18857
Novi ATTO adapteri
Kompanija ATTO koja se bavi proizvodnjom uređaja za skladištenje predstavila je nove proizvode na nedavno održanom Storage Networking World sajmu a među njima je linija ExpressSAS 6-Gb SAS/SATA host adaptera kao i FastStream SC 8500 8Gb RAID skladišnih kontrolera. ExpressSAS 6-Gb SAS/SATA host adapteri kombiniju Advanced Data Streaming (ADS) tehnologiju sa upravljačkim softverom za Windows, Mac i Linux platforme. U okviru ove linije biće predstavljeno šest modela koji su već u procesu isporuke do OEM i ostalih partnerskih kompanija radi sertifikacije i kvalifikacije dok će datum pojavljivanja na tržištu kao i cene biti naknadno objavljeni.
16.10.2008. u 07h @ electronista.com >
18856
Lian Li Classic PC9 kućišta
Tajvanski proizvođač Lian Li je najavio predstavljanje najnovijeg PC kućišta koje nosi naziv PC-9. Ovo kućište karakterišu 5.25’’ mesta za optičke drive-ove i HDD Cage koji poseduje četiri slota za 3.5’’ hard disk drive-ove. SATA konekcije omogućavaju zamenu drive-ova bez isključenja dok su vrata sa prednje strane zadužena za sigurnost. Ventilator veličine 4.7’’ hladi prisutne HDD-ove dok je još jedan ventilator iste veličine postavljen sa zadnje strane i zadovoljava sve ostale potrebe za ventilacijom. Kada govorimo o konekcijama tu su dva USB 2.0 porta, FireWire konekcija kao i HD i AC97 audio izlazi. Kućište je dostupno u srebrnoj ili crnoj boji po ceni od $190.
16.10.2008. u 07h @ electronista.com >
18855
Asus R710 PND
Asus je početkom ove nedelje najavio R710 portabl navigacioni uređaj sa najnovijom karakteristikom, PathFinder Heads-Up Display (HUD) koja vozačima omogućava da svu svoju pažnju usmere na put. HUD vrši projekciju smerova, brzine kao i drugih važnih informacija na vetrobranskom staklu vozila. Pored toga, ovaj uređaj poseduje i 5’’ ekran osetljiv na dodir kao što je to slučaj i kod tradicionalnih navigatora a tu je i Bluetooth 2.0 mogućnost pozivanja. Čip za svetlost automatski određuje nivo osvetljenja LCD ekrana na osnovu nivoa ambijentalnog osvetljenja. Za sada nema informacija o ceni ali niti o datumu pojavljivanja ovog novog uređaja na tržištu.
16.10.2008. u 06h @ electronista.com >
18854
Sun Sparc Enterprise server
Sun Microsystems je predstavila Sparc Enterprise server namenjen preduzećima srednjeg opsega koji može da ima do četiri socketa. T5440 je Sun-ov prvi quad-socket, server opšte namene koji pokreće kompanijin UltraSparc T2 Plus procesor i koji radi na open source verziji Solaris operativnog sistema. Svaki od četiri procesora koliko može da bude inkorporisano u ovaj server ima osam jezgara i može da izvršava 64 istovremena niza. Pored navedenog, server poseduje i „logičke domene“ ili LDoms, virtuelizacionu tehnologiju koja obezbeđuje 128 izolovanih domena po serveru. Ovako poboljšana verzija Sun servera je pogodna za funkcionalnosti planiranja resursa u preduzećima.
16.10.2008. u 06h @ informationweek.com >
18853
Nema informacija!
Asus LS201D
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2008.
Odličan model monitora veoma atraktivne spoljašnjosti ali i veoma dobrog prikaza slike. Postolje je veoma interesantno ali samo dozvoljava tilt podešavanje. Slika je odlična i primenljiva za kancelarijski i multimedijalni rad. Većih zamerki nema i ovaj monitor zaslužuje da mu se posveti pažnja.
XFX GeForce 8200
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2008.
Veoma kvalitetna Micro-ATX matična ploča sa integrisanom NVIDIA 8200 grafikom. Zahvaljujući NVIDIA MCP78 čipu koji spaja North i South Brigde, na ovu ploču su stale sve komponente koje inače viđamo na standardnim ATX pločama osim logično svih PCI slotova.
Targus i MS Industrial laptop torbe
Na prvi pogled • Beograd • 16.10.2008.
Predstavićemo tri modela torbi za laptop računare dijagonale do 15.4". Torbe su odličnog kvaliteta i veoma povoljnih cena, sa dovoljno pregrada i džepova za svakoga. Zamerki praktično nema i možemo samo da preporučimo sva tri modela.