Arhiva - 13.09.2008.
Microsoft zatvara Ensemble Studios
Kompanija Microsoft će zatvoriti Ensemble Studios nakon okončanja rada na Halo Wars igri. Očekuje se da će iskusniji članovi osoblja ovog studija formirati novo odeljenje koje će imati zadatak da obezbedi podršku za buduće Halo Wars izdanje, a Microsoft navodi da se nada da će zadržati brojne ostale članove Ensemble studija u okviru svog Microsoft Games studija. Studio je formiran 1995 godine da bi bio kupljen od strane Microsoft-a 2001. Najpoznatiji je po svojim naslovima Age of Empires i Age of Mitology. Uprkos zatvaranju jednog od studija Microsoft je rešen da proširi Microsoft Games poslovnu jedinicu navodeći da je posvećenost igrama veća nego ikada.
13.09.2008. u 20h @ gamesindustry.biz >
18189
Dell isprobava novi softver
Dell će na svoj najnoviji laptop računar instalirati i jedan softver koji se može samo koristiti online. Inspiron Mini 9, koji će očekuje da će se u prodaji pojaviti sledeće nedelje će biti Dell-ov odgovor na Asus Eee PC i prema navodima proizvođača prevashodno je namenjen za rad na dokumentima i surfovanje Web-om. Softver koji je namenjen za rad online a koji će biti isporučivan unapred instaliran na Inspiron Mini 9 notebook-u je delo kompanije Box.net i koristi se za čuvanje i upravljanje dokumentima online. Nastao je 2005 godine kao delo dva studenta Aaron Levie-a i Dylan Smith-a.
13.09.2008. u 19h @ sfgate.com >
18188
Ubisoft uključuje titlove u igre
Kompanija Ubisoft je najavila da želi da načini svoje naslove dostupnim osobama oštećenog sluha tako što će uključiti titlove koji će donositi sve ono što se u igri dešava u sve svoje interno razvijene naslove. Prve igre koje će karakterisati titlovi će biti Far Cry 2, Prince of Persia i Shaun White Snowboarding. Ova odluka zahteva modifikaciju pojedinih engine-a za igre kao i uključivanje titlova u koncepcionu fazu razvoja igre, navodi kompanija Ubisoft u saopštenju. Kompanija je takođe kreirala igru u saradnji sa organizacijom Handicap International sa ciljem da se podrži AbilityTogether kampanja koja ima za cilj da podigne svest o realnosti invaliditeta.
13.09.2008. u 18h @ gamesindustry.biz >
18187
ATI Radeon 4600 serija
Kao što se i očekivalo, kompanija AMD je predstavila seriju 4600 grafičkih kartica namenjenu igračima i media entuzijastima koji nisu u mogućnosti da izdvoje toliko novca da kupe HD 4870 X2. U suštini serija 4600 je oslabljena verzija 4800 serije, dizajnirana da bude konkurentna nVidia 9500 opsegu. Nova familija grafičkih kartica počinje kao par i sastoji se od modela HD4670 i HD 4650. Obe kartice su izrađene korišćenjem 55nm tehnološkog procesa, poseduju po 320 stream obradnih jezgara i karakteriše ih TeraScale grafički engine kao i podrška za DirectX 10.1 i HD. Obe kartice troše relativno malo energije za ono što nude i za njih nije potreban dodatni naponski konektor.
13.09.2008. u 17h @ theinquirer.net >
18186
McAfee ubica virusa u realnom vremenu
Sigurnosna kompanija McAfee je razvila internet bazirani servis koji nudi zaštitu od malware-a, virusa, crva i trojanaca u realnom vremenu. Tradicionalno detektovanje malware-a je vezano za baze podataka u kojima se nalaze „potpisi“ pretnji koje mogu napasti računar i koje anti-virus softver poredi sa fajlovima koje skenira na računaru i na osnovu ovog poklapanja detektuje viruse. Artemis tehnologija kompanije McAfee ovaj problem rešava tako što web bazirani servis upućuje upit serverima u realnom vremenu koji određuju da li je sumnjivi fajl zlonameran ili bezopasan. McAfee navodi da je Artemis prvi zaštitni mehanizam koji funkcioniše u internet vremenu.
13.09.2008. u 16h @ theinquirer.net >
18185
Izdat MorphOS 2.1
Krajem juna MorphOS tim izdao je dugo očekivanu verziju MorphOS 2.0. Ona je donela mnoštvo novih karakteristika, kao što je 3D podrška i mrežni alati. Uprkos dugoj listi novih karakteristika, kritike nisu zaobišle ovaj proizvod i uglavnom su se odnosile na njegovu visoku cenu (€150) kao i na činjenicu da može da radi samo na Pegasos i Efika hardveru. Pre nekoliko dana MorphOS tim je izdao prvi update za verziju 2.0 ovog operativnog sistema koja nosi naziv MorphOS 2.1. Najznačajnije promene koje donosi ova verzija su zvučni driver za Efika ploče, 2D driver za XGI Volari V3XT grafičku kartu i virtuelni CybergraphX monitor, koji omogućava korišćenje MorpohOS preko VNCServera.
13.09.2008. u 15h @ osnews.com >
18184
WebKit integriše Chrome karakteristike
WebKit tim je trenutno veoma zauzet budući da integriše zakrpe koje su načinjene u Google Chrome pretraživaču u glavno WebKit skladište podataka. Ovo uključuje novi V8 JavaScript engine kao i Skia grafičku biblioteku. V8 je brzi, BSD licencirani JavaScript engine koji radi na 32-bitnim x86 i ARM procesorima. Usled ograničenja platforme V8 verovatno neće zameniti WebKit-ov novi SquirreFish engine uskoro jer ovaj drugi donosi širu podršku za procesore. Sa druge strane Skia je licencirana pod Apache 2.0 licencom. Neke od karakterisitka uključuju opcionu OpenGL baziranu akceleraciju, kao i 10.000 linija kraći kod u odnosu na Cairo.
13.09.2008. u 14h @ osnews.com >
18183
HP nadmašio IBM
Uprkos teškom stanju američke ekonomije koje izaziva pad potražnje za gotovo svim proizvodima, tržište skladištenih rešenja za računarske podatke je i dalje snažno i zdravo, a kompanija HP je jedan od lidera na njemu. Prema izveštaju koji je prošle nedelje izdala kompanija IDC, HP je pretekao IBM na prvoj poziciji kada je u pitanju svetsko tržište disk skladištenih sistema. Ovo tržište je u odnosu na isti period prošle godine zabeležilo porast od 10.9%. U istom periodu HP je zaradio na ovom segmentu tržišta $1.25 milijardi i sada zauzima 18.1% tržišta. IBM je prijavio nešto niži prihod – $1.22 milijardi i trenutno zauzima 17.7% tržišta.
13.09.2008. u 13h @ newsfactor.com >
18182
Facebook ima novi dizajn
Bez obzira iz kog dela sveta dolaze, preko 100 miliona Facebook korisnika se u proteklu sredu oprostilo sa starim izgledom ovog društvenog mrežnog sajta i upoznalo sa novom konačnom verzijom izgleda ovog globalnog fenomena. Da se sprema prelazak na novi izgled ovog servisa znalo se još od ranije. Iz kompanije Facebook navode da su ubeđeni da će se korisnicima svideti novi izgled koji će ovaj servis doneti i da nemaju nikakve sumnje da će korisnici što pre želeti da počnu da ga koriste. Iz ove kompanije navode da će samo nedelju dana nakon prvog predstavljanja novog izgleda svi korisnici moći da pređu na njega.
13.09.2008. u 12h @ newsfactor.com >
18181
AOL želi da proširi saobraćaj
U pokušaju koji ima za cilj da privuče veću količinu saobraćaja preko svoje mreže AOL je otvorio svoju početnu stranu za druge provajdere e-mail usluga uključujući i Google i njegov Gmail. Karakteristika AOL-ove mail agregacije omogućava korisnicima da pristupe e-mail nalozima sa Yahoo-a, Gmail-a i Hormail-a sa početne strane ovog servisa. Što je još važnije, mail preview panel daje korisnicima status njihovih AOL, Gmail i Yahoo naloga pa korisnik može da vidi novu poruku gotovo u trenutku kada mu ona stigne. Korisnik može da pređe na novu poruku direktno kliknuvši na link koji vodi ka poruci. Korisnik takođe može jednim klikom na link da kreira novu poruku.
13.09.2008. u 11h @ newsfactor.com >
18180
Novi Altec Lansing zvučni sistem
Najnoviji trendovi kada su u pitanju zvučni sistemi donose ugrađene subwoofer-e, koji više ne stoje ispod korisnikovog stola. Kompanija Altec Lansing igra veoma važnu ulogu u sprovođenju ovog novog trenda, a jedan od modela koji je kompanija predstavila je FX3022 Expressionist Bass. Ovaj model će se pojaviti u oktobru u crnoj i beloj varijanti i po ceni od oko $130. Kompanija navodi da Expressionist Bass karakterišu twin-desktop zvučnici sa 4’’ subwooferima koji su ugrađeni u osnovu svakog od zvučnika. Takođe, dostupni su i zasebni 1.5’’ driveri za srednje i visoke frekvencije zajedno sa pomoćnim ulazom za povezivanje MP3 plejera.
13.09.2008. u 10h @ news.cnet.com >
18179
Microsoft SideWinder X8 igrački miš
Kompanija Microsoft je predstavila SideWinder X8 miš, nudeći bežičnu slobodu sa žičnim performansama uz pomoć 2.4GHz bežične konekcije. Najnoviji SideWinder miš karakteriše inovativni Play-and-Charge sistem koji osigurava nonstop igrački doživljaj – do 30 časova igranja jednim punjenjem, bez potrebe da se igranje prekida da bi se zamenile baterije. Takođe, ovaj miš poseduje vrhunske karakterisitke zahvaljujući kompanijinoj novoj BlueTrack tehnologiji koja mišu omogućava najbolju brzinu frejmova, brzinu i ubrzanje i opseg praćenja od 250 do 4000 dpi. Miš poseduje čak sedam programabilnih tastera koje korisnik može podesiti prema svojim potrebama.
13.09.2008. u 09h @ engadget.com >
18178
Ubuntu Jaunty Jackalope
Ubuntu projekat je objavio više detalja vezano za njihovu verziju Linux distribucije koja će se pojaviti u aprilu naredne godine čime će se nastaviti njihova navika nazivanja softvera po životinjama jer će Ubuntu verzija 9.04 nositi naziv „Jaunty Jackalope“ – Veseli zekan. Vest je objavljena nakon što je Ubuntu načinio dostupnom test verziju 8.10 izdanja Linux distribucije a finalna verzija će se pojaviti u oktobru. Osnivač projekta Mark Shuttleworth izjavio je da je cilj Jackalope-a da bude veoma brz i lagan za upotrebu. Shuttleworth takođe navodi da će verzija 9.04 biti detaljnije predstavljena na Ubuntu Developer Summit-u koji će biti održan od 8. do 12. decembra.
13.09.2008. u 08h @ news.cnet.com >
18177
Microsoft Arc Mouse
Odeljenje za razvoj hardvera pri kompaniji Microsoft je u julu predstavilo Arc Mouse dizajn a pre nekoliko dana i novi Wireless Mouse 3000. Dvodelni bežični Arc Mouse ni u kom slučaju ne predstavlja još samo jedan modni detalj budući da dizajn na preklop omogućava zatvaranje miša radi lakšeg skladištenja i prenosivosti a otvara se u potpunosti pri radu. Umesto Blue Track tehnologije tu je tradicionalni optički senzor dok 2.4GHz konekcija pruža opseg rada od 9.14 metara. Krajem ovog meseca Arc Mouse će se naći u prodaji i biće dostupan u dve boje, crna i crvena, dok će sam model Mobile Mouse 3000 biti dostupan u crnoj i beloj boji.
13.09.2008. u 07h @ engadget.com >
18176
Novi Toshiba HDD
Toshiba Storage Device Division (SDD), pionir kada je reč o hard disk drive-ovima male veličine (HDD), pre nekoliko dana predstavila je prve na svetu dual-platter 240GB (MK2431GAH) i single-platter 120GB (MKXX31 GAL serija) 1.8’’ HDD za integraciju u portabl medija plejere, kamkordere kao i kompaktne, ultra-mobilne računare koji će se na tržištu pojaviti u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Najveća karakteristika novih uređaja jeste sigurno odličan balans performansi i potrošnje energije. Ono što je takođe obelodanjeno jeste da će novi Toshiba 1.8’’ HDD biti inkorporisani u CE i mobilne PC uređaje a više informacija može se naći na zvaničnom sajtu kompanije.
13.09.2008. u 06h @ prnewswire.com >
18175
Nema informacija!
Google Apps
Na prvi pogled • Beograd • 13.09.2008.
Google Apps je paket programa odnosno Web based servisa koji korisnicima nudi visoku fleksibilnost i funkcionalnost. Sve je više kompanija i obrazovnih ustanova koje koriste Google Apps, i to nije bez razloga.
Intel vidi računare pametnije od ljudi
Na prvi pogled • Beograd • 13.09.2008.
Jednog dana računari će postati pametniji od ljudi, naveli su neki od najuspešnijih inovatora na Intel Developer Forumu koji se održava u San Francisco-u.
Raste debata o Firefox SSL sertifikatima
Na prvi pogled • Beograd • 13.09.2008.
Debata koja je vezana za novu sigurnosnu karakteristiku u Firefox 3.0 pretraživaču kompanije Mozilla a koja se odnosi na pojavljivanje stranice sa upozorenjem kada je SSL sertifikat Web sajta istekao ili kada nije izdat od treće strane od poverenja je dostigla tačku usijanja.