Arhiva - 05.09.2008.
GOW 2 ne stiže na PC
Jedan od zvaničnika kompanije Epic, Cliff Bleszinski, obelodanio je da igra Gears of War 2 neće biti izdata na PC platformi pa će ostati Xbox 360 ekskluziva, za razliku od prethodne verzije. Bleszinski je objasnio da je ovaj naslov prvi i najvažnije kreiran za Xbox 360 i da PC verzija nije planirana. Gears of War je franšiza koja je kreirana za Xbox 360 i kompanija će se za drugi deo ove igre fokusirati na Xbox 360 platformu i odlučeno je da definitivno neće biti PC verzije. Ova vest je usledila ubrzo nakon što je predsednik Epic-a Michael Capps obelodanio da je PC verzija Gears of War dobila znatno niže ocene od Xbxo 360 verzije pri testiranju.
05.09.2008. u 17h @ gamesindustry.biz >
18042
ParticleIllusion 3.0 za OS X
Kompanija Wondertouch je najavila da su nove verzije ParticleIllusion proizvodnog opsega dostupne za Mac OS X. Update-ovi ParticleIllusion 3.0 samostalne aplikacije za efekte (i ParticleIllusion SE, oslabljene verzije) omogućavaju korisnicima da kreiraju kompleksne efekte uključujući: eksplozije, dim, vatru, iskre, pozadinsko pomeranje, svemirske efekte i još mnogo toga. Nove karakteristike i unapređenja uključuju integrisano renderovanje (samo u ParticleIllusion 3.0) i tesniju integraciju sa plllusonRender, Wondertouch-ovog samostalnog alata za renderovanje koji omogućava automatsko renderovanje HD i drugih velikih formata.
05.09.2008. u 16h @ macworld.co.uk >
18043
BlackFoot studio licencira UE3
BlackFoot studio saopštio je da je postigao sporazum sa Epic Games kompanijom prema kojem će licencirati Unreal Engine 3 za svoju dolazeću vojno-taktičku igru za PC, Xbox 360 i PlayStation 3. Sky Gods, kako će se ova igra zvati, će se u prodaji pojaviti u prvoj polovini sledeće godine i biće fokusirana na kooperativni igrački doživljaj. Prema navodima osnivača BlackFoot studija John Sonedecker-a, Epic podržava manje studije koji naporno rade da bi kreirali naslove koji će ih načiniti poznatim u svetu igara. Sa druge strane iz Epic Games navode da blackFoot ima dugu istoriju rada sa Unreal Enigne-om 3 pa je Epic ponosan što može i dalje da pomaže ovom studiju.
05.09.2008. u 16h @ gamesindustry.biz >
18041
LittleBigPlanet beta
Kompanija Sony je najavila da će tokom ovog meseca biti pokrenuto limitirano beta testiranje igre LitttleBigPlanet, nekih mesec dana pre nego što će igra biti zvanično predstavljena. Za sada se još uvek ne zna da li će se za učestvovanje u ovom programu igrači moći prijaviti ili će beta testiranje biti koncipirano prema principu slanja pozivnica od strane Sony-ja. Bilo kako bilo, potencijalni igrači će svakako biti obavešteni. Cilj ovog testiranja je da se od testera dobiju povratne informacije koje se odnose na igrački doživljaj i otklone eventualni nedostaci koji možda postoje u igri.
05.09.2008. u 15h @ gamesindustry.biz >
18040
Intel ne proizvodi dovoljno Atom čipova
Kompanija Intel se suočava sa nemogućnošću da isporuči dovoljan broj svojih Atom čipova za sve proizvođače računara koji žele da ovaj čip implementiraju u računare koje imaju u ponudi. Atom čip prati snažna reklama od samog njegovog pojavljivanja, ali očigledno je da je njegovo usvajanje premašilo ne samo očekivanja Intel-a već i proizvodne kapacitete. Još od meseca januara Intel uvećava količine isporučenih modela na svakih šest nedelja ali i dalje nije uspeo da u potpunosti ispuni sve zahteve. Tako je Asus morao da promeni dizajn nekih svojih Eee PC modela tako je u njih inkorporisao Celeron M 353 čip.
05.09.2008. u 15h @ electronista.com >
18039
Dell Mini 9
Kompanija Dell je obelodanila kompletne detalje vezane za Inspiron Mini 9, svoj prvi netbook. U pitanju je 8.9’’ uređaj koji deli sličan dizajn sa već poznatim Inspiron modelima većih dimenzija, ali pored manjeg ekrana karakteriše ga Intel Atom procesor radnog takta 1.6GHz kao i Ubuntu Linux distribucija na mestu operativnog sistema. Kada su u pitanju ostale karakteristike ovog netbook-a on donosi neke koje drugi netbook modeli nemaju kao što je tastatura gotovo potpune veličine (iako joj nedostaje nekoliko tastera), kao i ugrađeni Wi-Fi uz tri USB konektora. Standardna edicija ovog netbook računara poseduje 512MB radne memorije kao i 4GB Flash skladištenog prostora.
05.09.2008. u 14h @ electronista.com >
18038
IOGEAR uređaj za deljenje monitora
Kompanija IOGEAR je pre nekoliko dana najavila debi svog novog uređaja. DVI Net ShareStation koji omogućava da šest korisnika deli jedan monitor preko povezane Ethernet mreže. Ovaj uređaj se povezuje na host monitor preko ugrađenog DVI/VGA adaptera na jednom kraju dok je na drugom kraju povezan Ethernet mrežni jack. Uređaj omogućava rezolucije prikaza slike na ekranu do 1600x1200 piksela. Pored svoje primarne funckije ovaj uređaj omogućava korisnicima i povezivanje sekundarnog ekrana na njihove sisteme i to preko USB konekcije. Iako IOGEAR nije najavila koje sisteme će ovaj uređaj podržavati, on sigurno podržava Windows dok se za ostale ne zna.
05.09.2008. u 14h @ electronista.com >
18037
Mozila odlaže Firefox 3.1 izdanje
Korporacija Mozilla je odlučila da izdavanje prve beta verzije Firefox-a 3.1 odloži za nekoliko nedelja. Krajnji rok za takozvano „zamrzavanje koda“ (period nakon kojeg se na kodu više ništa ne radi do objavljivanja) je pomeren sa 9. na 30. septembar. Prema navodima Mike Shaver-a, jednog od programera ove kompanije, odlaganje je neophodno da bi programeri ove kompanije mogli da inkorporišu povratne informacije koje su dobili na osnovu ranije alfa verzije. Obzirom na pomenuto odlaganje zamrzavanja koda, za očekivati je da će se prva beta verzija Firefox-a 3.1 pojaviti negde u oktobru, iako Mozilla nije specifikovala tačan datum za to.
05.09.2008. u 13h @ computerworld.com >
18036
HP virtuelizacioni proizvodi
Hewlett-Packard je najavio nove virtuelizacione proizvode zajedno sa rezultatima svog istraživanja o korišćenju virtuelizacije koje kao zaključak donosi da korisnici ne koriste dovoljno ono što tehnologija ima da ponudi. Proizvodi uključuju ProLiant blade server za virtuelizaciju, četiri thin client računara za virtuelizovane desktope, novu opremu za virtuelizovano skladištenje kao i konsultantske usluge. Obzirom da se virtuelizacija najviše trenutno koristi za konsolidaciju servera u centrima podataka HP nastoji da proda tehnologiju koja omogućava da poslovanje bude konkurentnije oslobađanjem IT resursa koji mogu da budu iskorišćeni za kreiranje novih servisa.
05.09.2008. u 13h @ computerworld.com >
18035
NEC 6500 serija laptopova
Kompanija NEC je nedavno predstavila vrlo vizuelno dopadljivu seriju laptopova. NEC Versa E6510/E6500 serija su laptopovi koje karakteriše dužina dijagonale ekrana od 14.1’’ kao i novi Intel Core 2 Duo procesor. Vrhunske grafičke performanse ovog notebook računara su obezbeđene zahvaljujući moćnom nVidia GeForce 9600M GS grafičkm rešenju koje omogućava da intenzivne grafičke zadatake rešavate u pokretu. Takođe, E6500 seriju laptopova karakterišeTouch-n-Go (TnG) touchpad sa multimedijalnim i office kontrolnim tasterima, kao i ugrađeni DVD Super Multi drive sa Double Layer podrškom i standardna šestoćelijska Li-Ion baterija.
05.09.2008. u 12h @ pclaunches.com >
18034
Dell nastavlja da nudi XP
Kompanija Dell preko svojih računara koje isporučuje sa unapred instaliranim operativnim sistemom nastavlja da bude jedan od najjačih oslonaca kada je u pitanju Windows XP operativni sistem koji njegov tvorac, kompanija Microsoft, želi da pošalje u istoriju pre svega da bi obezbedila bolju prodaju Windows XP operativnog sistema. Ipak, Dell ne odustaje već najavljuje da će i dalje u svojoj ponudi korisnicima nuditi Windows XP unapred instaliran na novim računarima. Dell ovo radi koristeći opciju koju Microsoft nudi pa korisnici plaćaju licencu za Vista-u a na računare im se instalira XP. Prodati primerak operativnog sistema ide na konto Vista-e.
05.09.2008. u 12h @ osnews.com >
18033
LaCie predstavlja USB zvučnike
Kompanija LaCie je pre nekoliko dana najavila svoje LaCie USB zvučnike dizajnirane od strane Neil Poulton-a. Cena ovih zvučnika je $60 i oni se pridružuju LaCie FireWire zvučnicima kao deo LaCie audio ponude. Zvučnici koji se napajaju preko USB porta nude plug-and-play kompatibilnost sa Mac i Windows računarima. Oni takođe uključuju line-in port za povezivanje sa iPod-om ili nekim drugim MP3 plejerom. Ovi kompaktni zvučnici uključuju torbicu za nošenje a karakteriše ih frekventni opseg od 90Hz do 20kHz kao i 2W ukupne snage.
05.09.2008. u 11h @ macworld.com >
18032
Uskoro novi OS X update
Programeri kompanija Apple koji rade na Mac OS X operativnom sistemu su pripremili najnovije predizdanje novog build-a koji je vezan za Mac OS X. U pitanju je predizdanje koje je namenjeno poslednjoj verziji OS X koja se pojavila, verziji 10.5 kodnog naziva Leopard. Softver koji je pre nekoliko dana predstavljen rešava 125 problema koji su postojali u ovom operativnom sistemu uključujući popravke za AirPort i Mail, između ostalog. Takođe, među unapređenjima koje donosi ovaj update su i ona koja se odnose na iCal, BackToMyMac, CoreAnimation, ImageKit i MailSync karakteristike ovog operativnog sistema.
05.09.2008. u 11h @ macworld.co.uk >
18031
Far Cry, Red Alert 1 i 2 besplatno
Kompanija Ubisoft je najavila da će kupci koji prednaruče njenu Far Cry 2 igru kao poklon u paketu sa ovom igrom dobiti i originalni naslov Far Cry 1. U pitanju je naslov iz 2004 godine koji i danas važi za jednu od najboljih pucačina iz prvog lica koje su se ikada pojavile. Sličan potez povukla je i Epic Games. Naime, ova kompanija je obelodanila da korisnici koji prednaruče Command & Conquer: Red Alert 3 preko GameStop, Best Buy ili EA Store će imati mogućnost da besplatno preuzmu Command & Conquer: Red Alert 2. Prvi nastavak ove igre je povodom proslave 13-godišnjice ove serije postao opšte dostupan svim korisnicima i mogu ga preuzeti sa sajta kompanije.
05.09.2008. u 10h @ gamespot.com >
18030
Red Baron Arcade
Online bazirani izdavač, Sierra Online, najavio je da će Red Baron Arcade igra biti dostupna za preuzimanje putem Sony PlayStation mreže počevši od 18. septembra. Cena nije obelodanjena ali će besplatni demo ove igre koja poseduje mogućnost online igranja za do osam igrača biti objavljen zajedno sa datumom pojavljivanja kompletne verzije. Red Baron Arcade omogućava igračima da budu angažovani kao član elitne protiv-avionske jedinice. Pored toga u igri se mogu videti avioni korišćeni u Drugom svetskom ratu a igrači mogu testirati svoju hrabrost protiv računarski kontrolisanog protivnika ili online u Deathmatch, Team Deathmatch i Capture the Flag režimima.
05.09.2008. u 10h @ gamespot.com >
18029
Adobe Creative Suite 4
Kompanija Adobe će u najskorije vreme da predstavi svoj novi Creative Suite 4 paket koji podrazumeva Photoshop, Dreamweaver i Indesign između ostalog. Za sada nema nikakvih potvrđenih informacija o tome kada bi ovaj paket mogao da se nađe na tržištu kao ni o njegovoj ceni ali ono što je poznato jeste da će u okviru njega biti dostupan veliki broj karakteristika. Svi oni koji bi želeli da vide promociju uživo mogu se prijaviti preko zvaničnog sajta kompanije ali pitanje je koliko će ljudi od velikog broja prijavljenih biti odabrano za ovu prigodu.
05.09.2008. u 09h @ theinquirer.net >
18028
Plugin proverava SSL
Istraživači sa Carengie Mellon univerziteta razvili su novu SSL (Secure Sockets Layer) verifikacioni plugin za Mozilla Firefox 3. Perspectives je dizajniran tako da vrši ispitivanje najmaje četiri servera u cilju dobijanja statusa sertifikata putem trenutnih i uskladištenih arhivskih ključeva domena. Plugin će automatski preskakati Firefox 3 stranu koja ukazuje na sigurnosnu grešku ukoliko sertifikat bude označen kao legitiman. Međutim, ukoliko verodostojnost sajta ne može biti potvrđena, Perspectives će dodati crvenu liniju na Firefox stranu upozorenja koja upozorava na činjenicu da Perspectives nije u mogućnosti da verifikuje sigurnost konekcije sa određenim Web sajtom.
05.09.2008. u 09h @ theinquirer.net >
18027
Carpetbomb slaba tačka
Iako Google Chrome još uvek nije zvanično počeo sa radom, istraživači na polju sigurnosti su već krenuli sa pregledom ovog softvera u potrazi sa sigurnosnim slabim tačkama. WebKit engine koji se koristi u okviru Chrome osetljiv je na zloglasnu Safari Carpetbombing slabu tačku, navodi se u saopštenju sigurnosnog istraživača Aviv Raff-a. Ova slaba tačka potiče od kombinacije slabe tačke u Apple Safari WebKit i Java sigurnosnog bug-a. Kao rezultat toga Windows korisnici beta softvera mogli bi biti prevareni da preuzmu štetne fajlove na svoje računare. Apple je zakrpio ovu slabu tačku sa Safari v3.12 ali osnovni kod koji stoji iza Chrome baziran je na starijem kodu.
05.09.2008. u 08h @ theregister.co.uk >
18026
Oracle kupuje ClearApp
Oracle je nastavio sa svojim trendom kompulzivne kupovine preuzimanjem proizvođača softvera ClearApp. Kompanija iz grada Mountain View je specijalizovana za SOA (Service-Oriented Architecture) i dizajnira proizvode za efektivno merenje performansi integrisanih aplikacija. ClearApp softver je trenutno kompatibilan sa Oracle Enterprise Manager proizvodnom linijom i IBM-ovim međusoftverskim proizvodom, WebSphere. Prema navodima zvaničnika kompanije Oracle, ClearApp će biti integrisan u Enterprise Manager proizvodnu liniju a očekuje se da pomogne korisnicima pri „maksimizovanju dostupnosti servisa uz istovremeno smanjenje IT operativnih troškova“.
05.09.2008. u 08h @ theinquirer.net >
18025
IBM blade server
Kompanija IBM je predstavila blade server koji je izrađen tako da podrži kompletan paket alata za inspekciju, tako da provajderi usluga i drugih operacija mogu da se bolje zaštite protiv virusa, denial of service napada i zagušenja peer-to-peer propusnog opsega. BladeCenter PN41 razvijen je na osnovu saradnje između IBM-a i sigurnosne firme CloudShield Technologies. Radi na specijalizovanom čipu kompanije Intel i koristi CloudShield softver za kontrolu mrežnog saobraćaja. Može se pokrenuti na operativnom sistemu kreiranom od strane CloudShield koji koristi veliki broj aplikacija koje su takođe kreirane od iste firme radi upravljanja i sigurnosti.
05.09.2008. u 07h @ theregister.co.uk >
18024
Gigabit Wi-Fi prati 802.11n
Iako su IEEE 802.11n specifikacije još uvek godinu dana daleko od objavljivanja, mala grupa inženjera već radi na razvoju sledeće generacije bežičnog umrežavanja. Cilj svega ovog jeste da Gigabit Wi-Fi bude jednak sa Gigabit Etnernet linkovima današnjih računara. Radna grupa se priprema da predloži ono što će, najverovatnije, biti poznato kao IEEE 802.11 VHT (Very High Throughput) i što neki nazivaju naslednikom 802.11n. U ovom trenutku IEEE mora da zvanično odobri PAR (Project Approval Request), što predstavlja prvi korak na putu ka IEEE standardu a nakon toga potrebno je da predložena tehnologija bude odobrena od strane Wi-Fi alijanse koja upravlja tehnologijom.
05.09.2008. u 07h @ news.yahoo.com >
18022
Predstavljena nova Picasa
Google je pre nekoliko dana predstavio nove verzije svog Picasa servisa za fotografije i Web albume. Ovi update-ovi imaju za cilj da korisnicima olakšaju da upload-uju fotografije sa svojih digitalnih foto-aparata na Web. Picasa 3 beta će podržavati mogućnost da vrši automatsko sinhronizovanje albuma sa korisničkih računara na Web omogućavajući dodavanje, uklanjanje i editovanje Web albuma i lokalno uskladištenje kolekcije u isto vreme. Mike Horowitz, rukovodilac Google proizvoda, naglasio je da je cilj ovog update na jednom mestu okupiti softver za editovanje fotografija i Web servisa.
05.09.2008. u 06h @ vnunet.com >
18023
Zend kombinuje PHP i AJAX
Sa upgrade-om za svoj okvir za razvoj softvera za PHP koji bi trebalo uskoro da se pojavi, Zend Technologies je kombinovan po pitanju AJAX mogućnosti sa PHP funkcionalnosti. Zend Framework 1.6, kompanijin open-source okvir, integrisan je sa Dojo Toolkit-om za AJAX. Na osnovu toga programeri dobijaju front-end bogate mogućnosti internet aplikacija putem Dojo (verzije 1.1.1 Dojo koja će se isporučivati zajedno za Zend okvirom); integracija između Zend i Dojo je postignuta putem dela softvera koji se zove Zend_Dojo. Iako je Zend radio sa Dojo Fondacijom na Dojo integraciji, Zend okvir i dalje može biti korišćen sa drugim AJAX tehnologijama.
05.09.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
18021
Nema informacija!
Poslovni Asus B50A
Na prvi pogled • Beograd • 05.09.2008.
Odličan poslovni računar koji će se sigurno dopasti svima koji traže dobar laptop sa odličnom autonomijom. Pokreću ga brzi Intel Core 2 Duo procesor na 2GHz, a ugrađenih 3GB memorije i Intel X4500HD grafička kartica obezbeđuju sjajne performanse.
BluePanther V350 i V460 GPS
Na prvi pogled • Beograd • 05.09.2008.
Iako ne previše poznato ime, BluePanther nudi sasvim dobre GPS uređaje. Kombinacija kvalitetne izrade, pouzdanih SiRstar čipova i poznatog iGO softvera za rezultat ima odlične GPS prijemnike vrlo dobrih cena.
Premium Line M816
Na prvi pogled • Beograd • 05.09.2008.
Vrlo interesantan multimedijalni plejer ne baš mnogo poznatog imena. Ipak, konstrukcija i dizajn su odlični, kvalitet zvuka veoma dobar. U paketu idu i FM tjuner i diktafon odnosno snimanje glasa. Ekran dijagonale 1.8" je dobar, ali je meni dosta sitan i ne mnogo čitak. Prikaz video fajlova nije baš idealan.