Arhiva - 21.07.2008.
CPU hladnjak sa tečnim metalom
Danska kompanija Danamics sigurno nije jedna od poznatijih niti većih igrača na tržišu, međutim, imajući u vidu da je ova kompanija planira da predstavi prvi komercijalno dostupan CPU hladnjak sa tečnim metalom. Novi proizvod nosi naziv LM10 a novi hladnjak kombinuje tečni metal sa elektromangnetskom pumpom i za nju se tvrdi da je hladnjak sa najboljim performansama koji se trenutno može pronaći na tržištu te da čak prevazilazi i mogućnosti sistema sa vodenim hlađenjem. Model LM10 je hermetički zatvoren a odlikuje ga elektromagnetska pumpa koja obezbeđuje više nego dovoljan protok uprkos činjenici da troši manje od 1W.
21.07.2008. u 17h @ tcmagazine.com >
17149
YouTorrent ponovo aktivan
Kada se pojavio YouTorrent je bio veoma popularan među korisnicima koji vrše pretragu za ilegalnim preuzimanjem različitih sadržaja, međutim, ta popularnost je bila kratkog veka zbog toga što je sudskim putem zabranjen rad ovog sajta. Ovih dana YouTorrent.com je ponovo aktivan ali sada kao legalni engine za pretragu torrenata koji obezbeđuje linkove ka sajtovima kao što su Vuze, BitTorrent i Legaltorrents a jednostavnom pretragom za sada je obuhvaćeno 67.202 torrenta. Ovo je samo početak ponovnog rada YouTorrent-a kao Web sajta koji ima za cilj da postane hub za brzu i efektivnu distribuciju sadržaja. Ostaje da se vidi da li će povratiti nekadašnju popularnost.
21.07.2008. u 16h @ tcmagazine.com >
17148
Povoljnije cene Intel Bloomfielda
Da bi ubrzala razvoj svojih quad core procesora, kompanija Intel planira da ponudi svoje procesore iz dolazeće 3.2GHz Extreme serije Bloomfield procesora po ceni od $999 u količinama od 1000 komanda, što je za $500 jeftinije u poređenju sa trenutno najskupljim Core 2 Extreme QX9770 procesorima. U prošlosti Intel je uvek svoj najbolji model cenio sa $999 na količinu od 1000 komada ali je odnedavno kompanija odustala od tradicionalnog modela cena i predstavila još više cene. Pored Extreme modela radnog takta 3.2GHz, Intel planira da predstavi i verziju ovog procesora radnog takta 2.93Ghz koja će se prodavati za $562.
21.07.2008. u 16h @ digitimes.com >
17147
MCP7A IGP u avgustu
Kompanija nVidia planira da započne masovnu proizvodnju najnovijeg Intelovog IGP čipseta, GeForce 9 serije mGPU – nForce 730i MCP (MCP7A) a to bi sve trebalo da bude ostvareno sredinom augusta mecesa da bi se prvi primerci na tržištu pojavili početkom septembra meseca, navodi se u zvaničnom saopštenju ove kompanije. MCP7A će biti dostupan u dve verzije, MCP7A-U sa GeForce 9400 grafičkim jezgrom i MCP7A-S sa GeForce 9300 grafikom. Dve verzije imaju iste tehničke karakteristike, jedino što GeForce 9400 odlikuje radni takt jezgra od 580MHz i radni takt shader-a do 1500MHz, dok će GeGorce 9300 će imati radne taktove od 450MHz i 1200MHz.
21.07.2008. u 15h @ digitimes.com >
17146
SCO plaća odštetu
Američki okružni sud je u četvrtak doneo odluku da SCO mora da plati odštetu kompaniji Novell u iznosu od $2.5 miliona. Sudija Dale A. Kimball je ovakvu odluku doneo nakon deset nedelja i time stavio tačku na ovaj spor. Ovo nije prvi put da se ove dve kompanije nađu na sudu, naime, isti sudija je krajem leta prošle godine na sto strana obrazložio svoju odluku kada je SCO tužio Novell po pitanju vlasničkih prava nad Unix-om. Međutim, ni to nije bio prvi put već je sve počelo još daleke 1995 godine nakon Ugovora o kupovini prava koji su potpisali Novell i SCO. Nakon tog vremena dve kompanije su se često nalazile na sudu a sve po pitanju vlasničkih prava.
21.07.2008. u 15h @ theregister.co.uk >
17145
Crv koristi MP3
Nova vrsta zlonamernog softvera može da predstavlja pretnju za Windows korisnike koji preuzimaju muziku sa p2p mreža. Novi malware umeće linkove ka zlonamenrim Web sajtovima u ASF media fajlove. Prema navodima David-a Emm-a iz sigurnosne kompanije Kaspersky Lab mogućnosti za ovakve napade su poznate već neko vreme ali je ovo prvi put da postoji dokaz za tako nešto. ASF je Microsoft-ov format za audio i video stream koji takođe može da sadrži proizvoljni sadržaj kao što su slike ili linkovi ka Web resursima. Ukoliko korisnik reprodukuje zaraženi muzički fajl, on će pokrenuti IE i učitati zlonamenru Web stranu koja traži od korisnika da preuzme kodek koji je u stvari virus.
21.07.2008. u 14h @ infoworld.com >
17144
Toshiba Qosmio F55
Toshiba je nedavno predstavila Qosmio F55 laptop računar koji je dobio odrednicu „igrački laptop“ zahvaljujući Intel Core 2 duo procesoru i nVidia grafičkoj kartici. Ono što ovaj model čini interesantnim je to što poseduje ugrađeni GPS prijemnik i Garmin softver za mape. Ovim potezom kompanija Toshiba je postala jedan od prvih proizvođača laptop račnara iz prve lige koji je ugradio GPS prijemnik u laptop. Još jedna od zgodnih karakteristika koje poseduje ovaj latop je i softver za prepoznavanje lica koji koristi ugrađenu web kameru da omogući ili odbije pristup korisniku koji želi da ga koristi. Laptop je dostupan sa 3 ili 4GB radne memorije i 320GB skladištenog prostora.
21.07.2008. u 14h @ navigadget.com >
17143
Rival Atom procesoru
Prema izjavama novog izvršnog direktora kompanije AMD, ova kompanija radi na razvoju proceosra male snage namenjenog netbook/nettop uređajima koji bi bio rival Atom procesoru kompanije Intel. Ipak, Dirk Meyer je naglasio da se predstavljanje ovog procesora neće desiti uskoro. Ovu njegovu neodređenu izjavu analitičari tumače kao najavu da bi AMD mogao da svoj proceosr male snage predstavi najverovatnije u mesecu novembru. Procesor bi u proizvodnju mogao da uđe krajem ove godine dok bi se u prodavnicama najverovatnije našao tokom prvog kvartala sledeće godine. Budući procesor će biti single core model maksimalnog radnog takta između 1GHz i 1.2GHz.
21.07.2008. u 13h @ tcmagazine.com >
17142
Canon najbolji u klasi
Kompanija Canon Europe dobitnik je prestižnih priznanja “Izbor za proleće 2008” organizacije “Buyers Laboratory Inc.” (BLI), vodećeg svetskog nezavisnog testera proizvoda za štampu, skeniranje i kopiranje dokumenata, za svoje vodeće kolor višefunkcijske štampače iR C2380i i iR C5185i. Vrhunska lakoća korišćenja i funkcionalnost skeniranja postavile su model iR C2380i značajno ispred konkurencije dok je pouzdanost pre svega zaradila modelu iR C5185i nagradu laboratorije - oba modela pobednici su u svojim kategorijama. U ovom izboru uređaji moraju da pokažu izuzetne performanse na raznim poljima i po raznim karakteristikama, uključujući pouzdanost, produktivnost, kvalitet štampe i slike, jednostavnost upotrebe, IT i bezbednost.
21.07.2008. u 13h @ canon.com >
17173
Microsoft Srbija u vrhu svetskog IT-ja
Kancelarija Microsofta u Srbiji po prvi put od osnivanja je osvojila priznanje Circle of Excellence Gold Award, koje se dodeljuje najuspešnijim timovima ili pojedincima unutar Microsofta, korporacije koja posluje u preko 100 zemalja širom sveta i ima skoro 90.000 zaposlenih. Na Microsoftovoj godišnjoj konferenciji MGX, koja je ove godine održana u Atlanti, ovu nagradu je osvojio Miloš Trkulja, menadžer prodaje za javni sektor, za uspešno postavljenu strategiju rada i realizovane projekte u prethodnoj godini. Ovo je još jedna potvrda kvaliteta kadrova u Srbiji koji su prepoznati i van granica naše zemlje, a za kancelariju Microsofta u Beogradu još jedan podsticaj za dalji razvoj na inovacijama zasnovanog IT društva u Srbiji.
21.07.2008. u 13h @ microsoft.com >
17172
Lancool K6 kućište
Kompanija Lian-Li je dodala novi proizvod portfoliu svog sopstvenog brenda Lancool. Novo kućište pod nazivom K6 je kompletno izrađeno od aluminijuma i dimenzija je 210x450x490mm. Novo kućište je težine 8.2Kg i nudi pet 5.25’’ eksternih odeljaka za drive-ove, hard drive držač u koji se može smestiti četiri 3.5’’ drive-a. Kada je u pitanju hlađenje, kućište se isporučuje sa ventilatorom sa prednje strane prečnika 140mm koji se obrće brzinom od 900 o/min kao i ventilatorom sa zadnje strane prečnika 120mm koji se obrće brzinom od 1000 o/min. Radi lakšeg povezivanja sa gornje strane kućišta se nalazi jedan IEEE 1394 konektor, dva USB porta i dva audio izlaza.
21.07.2008. u 13h @ tcmagazine.com >
17141
EVGA Precision 1.3.0
Kompanija EVGA je izdala novu verziju svog alata za overclock-ovanje grafičkih kartica, Precision. Nova verzija donosi sledeće karakteristike: EVGA On-Screen Display Server je ažuriran na verziju 2.7.0. Novi server koristi agresivnije rutine namenjene da minimzuju situacije koje zahtevaju reboot sistema nakon deisntalacije servera, dodato je više detaljnih upozorenja vezanih za neophodna reboot-ovanja prikazanih od strane deinstalera. Takođe, unapređeno je hardversko nadgledanje fleskibilnosti modula, možete opciono onemogućiti retko korišćene grafičke prikaze i promeniti njihov redosled. Precision sada ima mogućnost da detektuje generator radnog takta memorije.
21.07.2008. u 12h @ tcmagazine.com >
17140
Knights of the Old Republic MMO
Jedan od zvaničnika kompanije EA John Riccitello je nedavno u intervjuu najavio izdavanje dve nove MMO igre. Jedna od njih je očekivana i ne predstavlja iznenađenje. U pitanju je naslov baziran na igri Warhammer, za koje je naglašeno da će se pojaviti uskoro. Druga najava je za igru o kojoj se govorilo, ali nikada nije stigla zvanična potvrda. U pitanju je MMORPG bazirana na Kinghts of the Old Republic naslovu. Ova igra će biti izdata u partnerstvu sa kompanijom Lucas Arts. To su vesti koje će naterati srce svakog ljubitelja MMORPG igara da zaigra, ali ih isto navesti da budu vrlo nestrpljivi čekajući njeno pojavljivanje.
21.07.2008. u 12h @ techtree.com >
17139
Intel povlači procesore
Kompanija Intel očekuje da će tokom ovog kvartala proizvodnja njenih 45nm procesora nadmašiti proizvodnju 65nm procesora što čini logičnim da ova kompanija počne postepeno da povlači 65nm procesore. Prema informacijama koji dolaze od Intel-a 11 od postojećih 16 Woodcrest procesora će postepeno biti povlačeni a definitivni prestanak primanja narudžbina za ove procesore će uslediti 10. oktobra. Takođe sličnu sudbinu doživeće i quad core Clovertown procesori koji su imali cilj da zajedno sa Woodcrest modleima budu protivteža AMD-ovim dual core Opteron procesorima na tržištu servera. Ove dve serije procesora će biti zamenjeni 45nm 5400 serijom čipova sa Harpertown jezgrom.
21.07.2008. u 11h @ tgdaily.com >
17138
Panasonic ažurira mobilne PC
Panasonic je tokom protekle nedelje najavio planove za ažuriranje notebook računara koji su delimično namenjeni teškim uslovima rada tako da će oni sada posedovati više skladištenog kapaciteta, brže bežične konekcije kao i Intel-ovu najnoviju platformu namenjenu mobilnim računarima. Toughbook CF-52 i CF-74 koji će biti predstavljeni u avgustu će uključivati značajno unapređene video i grafičke mogućnosti koje su postignute inkorporisanjem Intel-ove nove Centrino 2 platforme. Pored toga notebook-ovi će biti dostupni sa hard drive-ovima kapaciteta 160GB kao i podrškom za 802.11n standard koji ima mogućnost za bežični video streaming.
21.07.2008. u 11h @ informationweek.com >
17137
Nova Zotac ploča
Mini ITX forma je gotovo potpuno pala u zaborav iz razloga što su se pojavili formati matičnih ploča koji su mnogo više odgovarali potrebama korisnika i proizvođača. Ipak, kompanija Zotac je nedavno predstavila svoju novu matičnu ploču koja je izrađena upravo u ovoj formi. Ova ploča koristi pomalo retro nForce 610i čipset, ali podržava LGA775 procesore frontside magistrale do 1333MHz, među kojima i Wolfdale procesor izrađen u 45nm tehnološkom procesu. Ova ploča je obezbeđena integrisanom GeForce grafikom generacije 7. Nova Zotac ploča takođe podržava Windows Vista operativni sistem sa 3D grafikom, što je čini odličnim izborom kada želite pristojno a kompaktno rešenje.
21.07.2008. u 10h @ theinquirer.net >
17136
Matrox M serija
Kompanija Matrox, jedan od nepravilno zapostavljenih igrača na GPU polju pored Intel-a nVidia i AMD/ATI, nedavno je na tržištu predstavila novu seriju grafičkih kartica. Novi opseg sačinjava pet kartica od kojih svaku karakteriše 512MB memorije, pasivno hlađenje, dizajn bez ventilatora kao i WHQL driveri kako za XP tako i za Vista operativni sistem, što je veoma važna činjenica kada se radi o poslovnim korisnicima. Novu liniju čine sledeći modeli: M9120 PCIe x16, M9120 Plus LP PCIe x16, M9120 Plus LP PCIe x1, M9125 PCIe x16 i M9140 LP PCIe x16. Kartice omogućavaju povezanim monitorima da rade kao veliki desktop ili nezavisno.
21.07.2008. u 10h @ trustedreviews.com >
17135
XPlay 3.02
Novi softver koji se pre nekoliko dana pojavio na tržištu, XPlay 3, na pravi način integriše vaš Windows ili Mac iPod sa Windows-om pa je samo potrebno da ubacite vaše muzičke numere, video sadržaje i fotografije direktno na vaš iPod i spremni ste za put. XPlay 3 korisnicima pruža direktan pristup iPod uređaju što znači da nije potrebna nikakva posebna aplikacija. Kopiranje muzike, fotografija, lista numera kao i video sadržaja moguće je i sa bilo kog iPod uređaja na računar. Ukoliko preferirate upotrebu iTunes ili Windows Media Player-a, XPlay odlično radi i sa ovim softverima.
21.07.2008. u 09h @ vnunet.com >
17134
SpiderOak 1.4650
Kompanija SpiderOak je predstavila novu verziju 1.4650 istoimenog softvera za online backup-ovanje sadržaja i njegovu razmenu sa drugima. SpiderOak donosi revoluciju načina na koji upravljate vašim digitalnim životom – obezbeđujući siguran, automatizovan i lak za korišćenje pristup backup-ovanju, skladištenju, pristupu i razmeni sadržaja. SpiderOak je kompatibilan sa svim glavnim platformama, tako da možete backup ili neku drugu radnju da uradite na jednoj platformi a zatim svojim backup-ovanim sadržajima pristupite sa druge bez ikakvih problema. Alat je potpuno besplatan, veličine 11MB i može se preuzeti sa sajta proizvođača.
21.07.2008. u 09h @ vnunet.com >
17133
Lite-On isporučuje DVD-ROM
Lite-On IT je isporučila četiri miliona DVD-ROM uređaja koji se koriste u Xbox 360 konzolama u toku drugog kvartala 2008 godine a planirani opseg isporuke za treći kvartal povećan je za 20% - 25%, na nekih 4.8 – 5.0 miliona jedinica, navodi se u zvaničnom saopštenju koje su izdali čelnici ove tajvanske kompanije. Microsoft planira da snizi cene za 20GB Xbox 360 konzole a u planu je i da se ponudi 60GB verzija u pokušaju da se promoviše prodaja tokom leta kada je i najviša prodaja ukoliko se gleda period od jednog meseca. Naravno, ne treba zaboraviti ni dobru prodaju pred božićne i novogodišnje praznike, ali za taj period većina kompanija priprema poseban program.
21.07.2008. u 08h @ digitimes.com >
17131
Četrdeset godina postojanja Intela
Intel Corporation proslavio je 18.jula 2008. godine 40 godina rada. Tokom svih ovih godina, kompanija je proglašavana članicom Najboljih 500 kompanija, postala je poznato ime sa Intel Inside campaign, dizajnirala je mikroprocesor i uspela da smesti milijarde tranzistora u samo jedan čip. Intel postoji u 50 zemalja, ima oko 300 svojih kancelarija i 80% prihoda van granica Sjedinjenih država. Misija kompanije je da pomera granice inovacija i samim tim čini živote ljudi ispunjenijim uz napore koje čini kroz unapređenje tehnologije, obrazovanja i društvene odgovornosti. Tokom rada i postojanja kompanije Intel, njeni proizvodi su omogućili neke od najvažnijih inovacija.
21.07.2008. u 08h @ intel.com >
17132
Još jedan HDD Eee PC
Prema najnovijim informacijama koje su se nedavno pojavile sve je izvesnije da će Asus-ova linija Eee PC biti dopunjena novim modelima. Zvanički predstavnik kompanije najavljuje da Asus planira da predstavi još jedan model Eee PC ultra portabl netbook računar. Novi model nosi jednostavan naziv Eee PC 900 30G. Netbook će imati 8.9’’ ekran, 1GB DDR2 RAM-a, 30GB skladištenog kapaciteta i biće dostupan u dve boje – bela i crna, bilo sa Linux ili Windows XP Home operativnim sistemom. Svi oni koji su zainteresovani da ovako nešto poseduju, moraće da izdvoje $500, međutim, za sada nema nikakvih informacija kada bi se ovi modeli mogli naći u prodaji.
21.07.2008. u 08h @ tcmagazine.com >
17130
Tri nova nVidia alata
Kompanija nVidia je izdala tri nova alata za koje se nada da će pomoći da se ubrza razvoj budućih igara. Novi nVidia—ini alati su PerfHUD 6, FX Composer 2.5 i Shader Debugger. Od ova tri alata samo za poslednji je potrebno platiti da bi se koristio za komercijalnu upotrebu. PerfHUD 6 je alat za grafičko debuggovanje i analize performansi za DirectX 9 i 10 aplikacije, FX Composer 2.5 je integrisano razvojno okruženje za brzo kreiranje real time vizuelnih efekata dok je Shader Debugger aplikacija koja pomaže debugg-ovanje i optimizovanje shader-a pisanih sa HLSL, CgFX i COLLADA FX Cg i DirectX i OpenGL.
21.07.2008. u 07h @ tcmagazine.com >
17129
Prvi Dell Linux korisnički PC
Kompanija Dell očigledno ozbiljno shvata Linux pa je tako doduše u ograničenim ponudama korisnicima koji to izričito zahtevaju obezbedila dva notebook računara koji se mogu poručiti sa prethodno instaliranom verzijom Ubuntu 8.04 operativnogg sistema. Tako, kompanija Dell za korisnike koji to zahtevaju nudi XPS 1330 i Inspiron 1525 sa prethodno instaliranom Ubuntu distribucijom. Ova dva modela su dostupna po cenama $949 i $549 respektivno. Oba slično kao u Windows verzijama dolaze sa Core 2 Duo procesorima, s tim to XPS 1330 koristi T5550 umesto T5750, dok Inspiron 1525 umesto T2390 koristi T2370 procesor i sa 1GB memorije umesto 2GB koliko donosi Windows verzija.
21.07.2008. u 07h @ tgdaily.com >
17128
Optimistički planovi Intela
Prema nadanjima izvršnog direktora kompanije Intel Paul Otellini-ja kompanija Intel će do kraja ove godine isporučiti više od 100 miliona procesora izrađenih u 45nm tehnološkom procesu, što znači da Intel trenutno isporučuje više od 10 miliona ovih čipova mesečno. Kompanija je isporučila oko 8 miliona 45nm procesora do kraja prvog kvartala ove godine. Otellini je naglasio da je broj isporučenih čipova izrađenih u 45nm procesu veći nego što je to bio broj isporučenih 65nm čipova u istom periodu njihovog životnog ciklusa. Kompanija se takođe nada da će tokom ovog kvartala preći tačku u kojoj će proizvoditi više 45nm čipova u odnosu na 65nm.
21.07.2008. u 06h @ tgdaily.com >
17127
Facebook otkriva podatke
Nedavno je Facebook imao ozbiljan problem kada su personalni podaci članova bili obelodanjeni. Društveni sajt za umrežavanje je slučajno otkrio datume rođenja više od 80 miliona aktivnih korisnika čak i onih koji su zahtevali da takva informacija ostane poverljiva. Graham Cluley, jedan od tehnoloških direktora pri Sophos-u objasnio je da su ove informacije obelodanjene tokom javnog beta testiranja novog izgleda popularnog sajta Facebook. On je istom prilikom naglasio da su ovlašćene osobe odmah obaveštene o neprijatnoj situaciji i postojećem problemu koji je otklonjen u kratkom roku.
21.07.2008. u 06h @ vnunet.com >
17126
Nema informacija!
Asus Rampage Extreme
Na prvi pogled • Beograd • 21.07.2008.
Ovo je impresivna matična ploča koja je namenjena svima koji su vešti u overkloku pošto ima opcija koje još ni jedna ploča u ponudi nema. Izuzetan kvalitet izrade i neverovatan spisak podržanih opcija čine ovu ploču ultimativnim izborom za overklokere.
Gigabyte GA-EP43-DS3L
Na prvi pogled • Beograd • 21.07.2008.
Matična ploča odlične cene i veoma dobrih performansi namenjena za korišćenje sa najnovijim Intel procesorima do 1600MHz FSB-om. Ovaj model je vrlo kvalitetno napravljen i predstavlja odlično rešenje namenjeno nešto manje zahtevnim korisnicima koji žele da sastave računar sa najnovijim Intel procesorom.
Blueberry Redcat II
Na prvi pogled • Beograd • 21.07.2008.
Odličan multimedijalni plejer manje više standardnih mogućnosti. Odličnog je kvaliteta izrade, sa touch tasterima i crvenim pozadinskim osvetljenjem. Podržava veći broj formata i radi vrlo brzo. Reprodukcija muzike i videa je odlična.