Arhiva - 19.06.2008.
Firefox 3.1 već dostupan za testiranje
Iako je od pojavljivanja nove verzije 3.0 Firefox pretraživača kompanije Mozilla proteklo tek nekoliko dana, programeri ove kompanije nisu sedeli skrštenih ruku, već su završili alfa verziju Firefox 3.1 pretraživača. Dostupan za Windows, Mac OS X i Linux rani build Firefox-a 3.1 je baziran na Gecko 1.9.1 engine-u i služi kao kratki uvod u ono što Mozilla želi kada su karakteristike ovog pretraživača u pitanju da kompletira u narednih šest nedelja. Firefox 3.1 karakteriše unapređena provera kompatibilnosti tokom upgrade-ovanja, olakšani tagovani korisnički interfejs, integracije istorije preuzimanja i još mnogo toga.
19.06.2008. u 16h @ tcmagazine.com >
16550
AdderLink X-DVI KVM
Kompanija Adder je predstavila svoj AdderLink X-DVI za koji tvrdi da je prvi na svetu ekstender koji šalje i USB i DVI signale preko istog CAT6 kabla. Prema izveštajima KVM podržava prenos signala za USB tastature/miševe i video visoke definicije na rastojanja do 50 metara. Proizvođač takođe navodi da je jedinica u potpunosti nadogradiva pa ukoliko u budućnosti budu dostupni neki update-ovi ne bi trebalo da bude nikavih problema sa njima. Što se tiče cene ona za sada nije saopštena od strane proizvođača a AdderLink X-DVI KVM bi trebao da bude dostupan od ove jeseni.
19.06.2008. u 16h @ engadget.com >
16549
HP MediaSmart Connect
HP je predstavio MediaSmart Connect, digitalni media risiver koji može da dosegne slike, muziku i video sadržaje u okviru kućne mreže i prikaže ih na televizorima visoke definicije. Ovaj uređaj koji je dostupan u crnoj boji takođe uključuje mogućnost povezivanja sa online media servisima kao što su Snapfish, CinemaNow, Live365, kao i nekoliko drugih a poseduje i Windows Media Center Extender funkcionalnost. Očekuje se da će ova jedinica u prodaji biti kasnije ove godine. Po pitanju povezivanja MediaSmart Connect poseduje HP Pocket Media Drive bay, ugrađeni 802.11 a/b/g/n, HDMI, komponentni video, digitalni zvučni izlaz kao i USB portove za portabl skladištene drive-ove.
19.06.2008. u 15h @ electronista.com >
16548
92% programera ignoriše Vistu
Uprkos pokušajima kompanije Microsoft, velika većina programera i dalje ne piše aplikacije imajući na umu Windows Vista-u, otkriva nova studija Evans Data. Samo osam procenata softverskih firmi koje su učestvovale u ovom istraživanju su pisale softver specifično za Vista-u, dok dodatni podaci koji su ovom prilikom takođe sakupljeni ukazuju da 49% ovih kompanija i dalje piše programe za Windows XP dok njih 13% je okrenuto aplikacijama za Linux. Predviđa se da će procenat programera koji će pisati programe za Vista-u u sledećoj godini da poraste ali neće preći 24% uprkos tome što XP više neće biti dostupan na tržištu.
19.06.2008. u 15h @ electronista.com >
16547
Intel Mac server virtuelizacioni alat
Parallels Inc. je izdala aplikaciju koja bi trebala da bude prva koja će omogućiti Intel Mac serverima da virtualizuju Mac OS X. Paralels Server for Mac će omogućiti korisnicima Apple Inc.-ovog Xserve i Mac Pro hardvera da kreiraju virtuelne računare na Mac OS X 10.5 Leopard Serveru u konjukciji sa Windows i Linux virtuelnim računarima. Softver koji košta $999 po serveru i omogućava neograničen broj CPU jezgara, mogao bi da ohrabri poslovne korisnike da potraže efikasnost i pouzdanost koju obezbeđuje virtuelizacija. Virtuelizacija na Mac-ovima je dosta problematična zbog određenih ograničenja koja je kompanija Apple propisala kada je u pitanju ova oblast.
19.06.2008. u 14h @ computerworld.com >
16546
JoWood se udružuje sa Tivola Publishing
JoWooD Publishing je obelodanila partnerstvo sa kompanijom Tivola Publishing sa ciljem objavljivanja proizvoda ove nemačke kompanije u severnoj i južnoj Americi, Španiji, Portugalu i Indiji. Tivola Publishing kreira i objavljuje zabavni softver za decu. JoWooD Productions i JoWooD Distribution će preko ovog partnerstva na pomenuta tržišta doneti preko 40 naslova za Nintendo DS, Wii i PC. Proizvodi kompanije Tivola su savršen odgovor na rastuću ciljnu grupu dece koja se igraju računarskim igrama, navode iz kompanije JoWooD. Ova kompanija stvara zabavne igre koje poseduju značajan edukativni sadržaj pa se očekuje njihov dobar prijem na novim tržištima.
19.06.2008. u 14h @ gamesindustry.biz >
16545
Asus GTX 280
Kompanija Asus je predstavila grafičku karticu kreiranu po referentnom dizajnu GTX 280 kartice kompanije nVidia. Kartica naziva Asus ENGTX280 će se prodavati po ceni od $649. GTX 280 je postala novi glavni proizvod koji dolazi prema dizajnu kompanije nVidia i na tom mestu je zamenila 9800 GX2 po performansama. Asus GTX 280 poseduje 1GB GDDR3 memorije. Kartica se isporučuje sa Asus GamerOSD za overclock-ovanje tokom igranja čime se korisnicima omogućava da najviše izvuku iz kartice kada im je to najpotrebnije. Kartica takođe uključuje verziju SmartDoctor-a koji omogućava korisnicima da izvrše overclock-ovanje shader radnog takta na GPU zajedno sa engine radnim taktom za karticu.
19.06.2008. u 13h @ i4u.com >
16544
Ograničenja OS X virtuelizacije
Kada je u pitanju virtuelizacija, jedna od najboljih stvari pored pokretanja različitih operativnih sistema na jednom host operativnom sistemu jeste i mogućnost da se na host operativnom sistemu instalira virtuelizovani isti takav operativni sistem. Svrha ovako nečega je da se stvori bezbedno okruženje za eksperimentisanje sa raznim softverom i hardverom, kao i kretanje kroz ne naročito bezbedne sajtove. Ipak, ovakvi eksperimenti su omogućeni na Windows i Linux računarima, ali ne i na Mac OS X operativnom sistemu kompanije Apple. Naime, Apple dozovljava da se na Mac OS X računaru instalira neki od gostujućih OS (Windows, Linux) ali ne i sam OS X.
19.06.2008. u 13h @ pcworld.com >
16543
Google se probio do PSP
Kompanija Google je sa korporacijom Sony sklopila ugovor prema kojem će Google imati svoje mesto na Cross Media Bar (XMB) meniju ove handheld konzole. Google će su u ovom meniju pojaviti nakon što korisnici izvrše upgrade firmware-a svoje konzole na verziju 4 koja će „biti dostupna uskoro“. Novi upgrade će replicirati funkcionalnost Google internet pretrage, isporučujući korisnicima iste rezultate pretrage kao što su oni koje mogu da dobiju preko Google-ovog sajta. Pored funkcionalnosti Google pretrage, verzija firmware-a 4 će takođe doneti mogućnost korisnicima da promene brzinu gledanja video sadržaja kada ih reprodukuju sa Memory Stick kartica.
19.06.2008. u 12h @ pcworld.com >
16542
Little Big Disk Quadra
Kompanija LaCie je najavila Little Big Disk Quadra 1TB, portabl hard disk drive skladišteni sistem kapaciteta skladištenja 1TB. LaCie Little Big Disk Quadra podržava eSATA, FireWire 800 i USB 2.0 interfejse. U kućištu ovog portabl disk rešenja nalazi se 2.5’’ hard drive koji koji je konfigurisan u Level 0 RAID. Što se tiče spoljašnjosti kućišta ovog skladištenog sistema, ono je slično kao kod LaCie-vog d2 ekstenrog drive-a. Ukoliko koristite FireWire drive se napaja preko magistrale. Drive takođe, uključuje LaCie Setup Assistant softver i EMC Retrospect Express. U okviru ove linije su već dostupni drive-ovi kapaciteta 400 i 500GB.
19.06.2008. u 12h @ pcworld.com >
16541
Kensington uređaj za USB deljenje
Kompanija Kensington je predstavila uređaj pod nazivom ShareCentral koji omogućava da dva računara dele USB periferije. Promena uređaja koji će koristiti USB periferiju se jednostavno vrši pritiskom A/B tastera. Računari nakon toga automatski prepoznaju novi USB uređaj. ShareCentral je dostupan u modelima od 1 promenljivog uređaja (košta $40) do onog koji podržava do 5 promenljivih uređaja ($80). Oba računara se povezuju sa hub-om, a prekidač za svaku periferiju određuje kojem računaru ona pripada. Samo zapamtite: izbacite ili unmount-ujte hard drive pre nego što prebacite prekidač da ga isključite.
19.06.2008. u 11h @ pcworld.com >
16540
PayPal programerski portal
Kompanija PayPal je predstavila redizajn portala za pomoć programerima koji žele da integrišu kompanijin online servis za plaćanje u svoje Web sajtove. PayPal, koji je u vlasništvu aukcijsokg sajta eBay, predstavio je najnoviju verziju svog Developer Central Portal-a na eBay Developer konferenciji u Čikagu. Redizajnirani sajt će se pojaviti sledećeg meseca i ponudiće poslovnu i tehničku opremu koja će pomoći programerima da kreiraju servise koji će unaprediti njihove ponude. Novi dodaci sajtu uključuju marketing biblioteku sa prethodno upakovanim prodajnim prezentacijama i studijama koje imaju za cilj da programerima pomognu da prodaju PayPal integracione projekte.
19.06.2008. u 11h @ informationweek.com >
16539
Dell skladišteni niz
Kompanija Dell je predstavila disk niz koji se sastoji od 2.5’’ drive-ova koji isporučuju više perofrmanse po 1U sistemu u odnosu na nizove sa opštije korišćenim 3.5’’ drive-ovima. PowerVault MD1120 je Dell-ov prvi skladišteni ekspanzioni uređaj koji je izrađen korišćenjem 2.5’’ drive-ova. Do nedavnog predstavljanja 2.5’’ drive-ova kapaciteta 300GB ovakvi mali drive-ovi nisu imali dovoljan kapacitet da budu uvršteni u skladištene nizove kao što je MD1120. Novi proizvod kompanije Dell je direktno povezani skladišteni uređaj za male kompanije koje koriste nekoliko poslovnih aplikacija pokrenutih na serveru. Uređaj je takođe dobar za e-mail skladištenje.
19.06.2008. u 10h @ informationweek.com >
16538
AMD demonstrira Cinema 2.0 koncept
U pokušaju da delimično okrene pažnju javnosti od predstavljanja GT200 serije grafičkih rešenja kompanije nVidia, AMD je održao press konferenciju da bi demonstrirao „značajna dostignuća u ultra realitičnom i interaktivnom vizuelnom računarstvu“. Nazvana „Cinema 2.0 experience“, AMD-ova najnovija marketinška šema kombinuje komponente kao što je dolazeća TeraFlop ponuda poznata kao RV770 kartica (Radeon 4800 HD serija) da bi isporučio „fuziju dinamičke interaktivnosti u realnom vremenu sa uverljivim bioskopskim digitalnim efektima“. Sa Cinema 2.0 nećete samo puštati i gledati filmove, već ćete imati utisak da se nalazite u nekom od njih, navodi AMD.
19.06.2008. u 10h @ tcmagazine.com >
16537
Freescale najavljuje 8-core procesor
Kompanija Freescale Semiconductor iz Teksasa je počela da govori o QorIQ P4080 procesoru. U pitanju je komunikacioni procesor sa 8 jezgara za tržište ugrađenih uređaja. P4080 će biti izgrađen korišćenjem 45nm tehnološkog procesa i karakterisaće ga poboljšana Power Architecture jezgra, cache hijerarhija na tri nivoa kao i CoreNet on-chip fabric i datapath akceleracija koja omogućava vrhunske performanse u okviru maksimalne potrošnje energije od 30W. Jezgra novog procesora će karakterisati najviši radni takt od 1.5GHz i svako će imati 128KB posvećenog L2 cahce-a i deliti 2MB L2 cache-a. Ovi procesori bi trebali da se pojave sredinom 2009.
19.06.2008. u 09h @ tcmagazine.com >
16536
Auzentech HDMI 1.3 X-Fi zvučna karta
Kompanija Auzentech je predstavila svoju najnoviju kreaciju, Auzen X-Fi HomeTheather 7.1. Novu zvučnu kartu karakteriše PCI-Express x1 interfejs, Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio kao i HDMI 1.3 podrška. Ova kartica je nastala saradnjom kompanija Creative i Auzentech. Creative je za potrebe ove zvučne kartic eu potpunosti preradila X-Fi audio procesor, optimizujući ga za PCI-Express magistralu. Takođe urađeno je značajjno prilagođavanje zvučne tehnologije kompanije Creative da bi se dobio digitalni zvuk najvišeg kvaliteta i bez ikakvih gubitaka za HDMI. Pored 7.1 kanalnog zvuka kartica nudi i EAX 5.0 kao i 3D pozicioni zvuk.
19.06.2008. u 09h @ tcmagazine.com >
16535
Planovi kompanije Intel
Kao dodatak predstavljanju Q800 familije quad core procesora, kompanija Intel će u trećem kvartalu ove godine predstaviti nove serije procesora koje su namenjene segmentu tržišta sa modelima jeftinijim od $100. Procesori u okviru E5000 familije će biti dual core modeli izrađeni korišćenjem 45nm tehnološkog procesa. Procesori iz ove familije će zameniti E2000 modele koji su bazirani na starijem 65nm Allendale jezgru. Procesori u okviru E5000 familije će imati Frontside magistralu koja radi na 800MHz i 2MB L2 cache-a. Prvi procesor u okviru ove familije će nositi naziv E5200 i karakterisaće ga radni takt od 2.5GHz i potrošnja energije od 65W.
19.06.2008. u 08h @ tcmagazine.com >
16534
Selling Manager za programere
Očekuje se da će u bliskoj budućnosti online aukcijska kuća eBay otvoriti svoj Selling Manager softver za programere drugih kompanija. Zvanična najava ovog poteza je usledila na godišnjoj eBay Developers konferenciji u Čikagu. Selling Manager omogućava online aukcionarima da upravljaju svojim prodajnim listama preko eBay sajta. Ovaj alat je do sada tradicionalno koristio aplikacije razvijene od samog eBay servisa, a otvaranjem prema programerima drugih kompanija, eBay se nada da će podići svoju aplikacionu razvojnu platformu na novi nivo. Očekuje se da bi prodavci imali mogućnosti da vrše pretrage što bi olakšalo njihovo online prodajno poslovanje.
19.06.2008. u 08h @ vnunet.com >
16532
Blu Ray se brže usvaja
Prema procenama analitičara Blu Ray format se usvaja znatno brže u prvim godinama postojanja u odnosu na DVD. Istraživači kompanije Futuresource navode da je u prve tri godine postojanja Blu Ray format zabeležio bolji prijem među korisnicima nego što je to bio slučaj sa DVD-om. Ova kompanija predviđa da će u ovoj godini biti prodato 10.48 miliona jedinica. Nausprot ovoj brojci, treće godine postojanja DVD formata na tržištu, 1999. prodato je svega 1.58 miliona DVD plejera. Među razlozima zašto je Blu Ray zabeležio dobro usvajanje je i odluka Sony-ja da ga uključi u PlayStation 3 igračku konzolu.
19.06.2008. u 07h @ vnunet.com >
16533
Microsoft NavReady 2009 ugrađeni OS
Microsoft je izdao novu verziju Windows Embedded operativnog sistema koja je dizajnirana za portabl navigacione uređaje. Windows Embedded NavReady 2009 će biti ponuđen proizvođačima kao i prethodno instaliran na uređaje. Ovaj potez je novi pokušaj kompanije da udahne novi život svom odeljenju za ugrađeni softver i ohrabri programere da pišu kod za platformu koja pokriva ultra portabl uređaje, kioske i ponit-of-sale sisteme. Microsoft se takođe nada da će se njegovo prisustvo na desktop i tržištu ugrađenih sistema preneti dobro i na polje portabl navigacionih uređaja, omogućavajući OEM proizvođačima da izrađuju moćnije uređaje u kraćem vremenskom okviru.
19.06.2008. u 07h @ vnunet.com >
16531
Adobe ažurira LiveCycle
Adobe Systems je obelodanio planove prema kojima će upgrade-ovati svoj softver za automatizaciju procesa, Adobe LiveCycle Enterprise Suite (ES) Update 1, koji će karakterisati open source skladište sadržaja i mogućnosti konvertovanja podataka u Adobe-ov PDF format. LiveCycle je set Java servisa za ujedinjavanje elektornskih formi, upravljanje poslovnim procesima, sigurnošću i upravljanje dokumentima. Update 1 dodaje komponente za brz razvoj aplikacija bogatih sadržajima, automatizovanu konverzaciju dvo ili tro dimenzionih CAD dizajna u PDF kao i Adobe Solution akceleratora za razvoj aplikacija za poslovne korisnike.
19.06.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
16530
DB2 ne postaje open source
IBM je saopštio da nema planova prema kojima bi DB2 bazu podataka načinio open source-om, iako zvaničnici kompanije u Velikoj Britaniji navode da bi ovaj potez mogao da bude neophodan. Chris Livesey, IBM-ov direktor za informacioni softver za upravljanje izjavio je da promena uslova na tržištu baza podataka bi mogla da prisili kompaniju da svoj glavni proizvod kada su u pitanju baze podataka načini otvorenim. On naglašava da kompanija ima light verziju proizvoda koju nudi besplatno, a to je samo jedan korak od potpunog izlaganja svoje osnovne tehnologije. Ipak, ove izjave nisu uzmenirile kompaniju čiji je port-parol kratko objasnio da nema ovakvih planova.
19.06.2008. u 06h @ news.yahoo.com >
16529
Nema informacija!
Gigabyte GA-EP45-DQ6
Na prvi pogled • Beograd • 19.06.2008.
Ova ploča ima impresivan spisak opcija i ugrađene tehnologije, i namenjena je onim najzahtevnijim korisnicima. Podržava sve nove Intel procesore do 1600MHz FSB-a, maksimalno 16GB DDR2 1200MHz memorije. Maksimalna stabilnost i minimalna potrošnja energije su ono što ovu ploču čini vrlo interesantnim izborom.
Microlab H-500
Na prvi pogled • Beograd • 19.06.2008.
Moćni 5.1 sistem zvučnika sa odličnim kvalitetom izrade koji prevazilazi mnoge modele daleko zvučnijih imena. Kada se uključe, postaje jasno zašto su nam se toliko svideli pošto zvuče fantastično. Snažan i precizan zvuk odličnih karakteristika je ono što se dobije po odličnoj ceni.
PixelView eksterni TV tjuneri
Na prvi pogled • Beograd • 19.06.2008.
Ovo su dva interesantna tjunera, jedan namenjen onima koji koriste laptop, a drugi onima koji ne žele da zavise mnogo od računara. Oba su veoma jednostavna za korišćenje i instalaciju, a kako su im cene vrlo povoljne, nema ni jednog razloga da ih ne pogledate.