Apple MacBook Air 13 2014

Novi model MacBook Air modela iz 2014. godine, koji realno donosi jako malo toga novog, konkretno samo novi Intel Haswell procesor, dok je ostatak nepromenjen, od dizajna i izrade do svih preostalih komponenti.

Krajem aprila 2014. godine, MacBook Air linija je doživela mali upgrade, i imamo priliku da vidimo model baš iz te serije. MacBook Air sada već ima praktično kultni status i Apple je uspeo da praktično i oživi Ultra prenosnu kategoriju sa ovim modelom. Iako smo možda očekivali upgrade koji će uključivati Retina displej, više memorije i par drugih sitnica, Apple se odlučio za nešto sporiji put, pa u odnosu na prethodnu generaciju Air modela od noviteta imamo samo nešto brži procesor iz Intel Haswell serije. Ipak, i to će sigurno biti dovoljno da Air zadrži vrlo visoku poziciju na tržištu i ostane jedan od najpoželjnijih prenosnih računara u ponudi.

Ključne karakteristike

  • Kućište napravljeno od aluminijuma i to iz jednog komada
  • Izuzetno atraktivan dizajn, tanak samo 17mm (u najdebljem delu)
  • Odličan ekran
  • Veoma dobre performanse
  • Sjajna autonomija

Utisak kvare

  • Nešto veća refleksija svetlosti glossy ekrana
  • Nema HDMI ni LAN konektora

Specifikacija

  • Ekran: 13.3" (1440x900) glossy
  • Procesor: Intel Core i5-4260U, 1.4GHz
  • Ram memorija: 4GB 1600MHz DDR3
  • Grafika: Intel HD Graphics 5000
  • Hard disk: SSD 128GB
  • Optički uređaj: nema
  • Komunikacija : WiFi (802.11ac), Bluetooth 4.0, Thunderbolt
  • Portovi : 1x 3.5mm audio, 2x USB 3.0, Mini DisplayPort
  • Baterija: 54Wh Li-Polymer
  • Dodatno: 720p FaceTime HD kamera, SDXC card reader
  • Dimenzije: 325 x 227 x 3-17 mm
  • Težina: 1.35Kg
  • Operativni sistem: OS X 10.9.4

Apple MacBook Air

O kvalitetu izrade i dizajnu MacBook Air-a ne treba trošiti mnogo reči, sve je već dosta puta rečeno. Radi se i dalje o verovatno najboljoj izradi i kvalitetu koji se može kupiti: kućište je izrađeno od jednog komada aluminijuma, tako da je rezultat izuzetno čvrst laptop koji je u prednjem kraju debljine od impresivna 3mm! Minimalistički da, ali i dizajn koji je doveden do perfekcije je postao zaštitan znak Air modela. Možda će nekome zasmetati što se novi model vizuelno ničim ne razlikuje od prethodnog, ali jednostavno dobre i proverene stvari ne treba menjati, tako da po pitanju dizajna ovde stvarno nije bilo ničega što je čekalo na upgrade.

Ekran je dijagonale 13" i rezolucije 1440x900 piksela sa LED pozadinskim osvetljenjem, uz glossy panel koji ima stvarno vrhunsku sliku. Izvesno je da će već sledeća Air generacija dobiti Retina displej, ali i ovako je teško naći PC laptop koji ima kvalitetniji prikaz, gde eventualno par modela sa Full HD panelom mogu da konkurišu, a videli smo da su se čak pojavili i QHD modeli. Ono što treba znati je da glossy ekran ima veliku refleksiju svetlosti, te da po jakom suncu neće biti baš lako raditi, no i tu je Apple uspeo da bude bolji od konkurencije. Iznad ekrana je i HD kamera sa 720p rezolucijom, što smo već imali priliku da vidimo, a u ovako kompaktno kućište su upakovani i stereo zvučnici i dual mikrofon.

Tastatura je chiclet varijanta koja je za Apple i standardna, sa četvrtastim i ravnim tasterima sa razmakom između. Ono što se ne vidi odmah jeste pozadinsko osvetljenje, što će dosta pomoći kada se kuca u mraku a i izgleda atraktivno. Multi-Touch trackpad je velike površine i odlične osetljivosti bez posebnih tastera što je i uobičajeno za Apple, uz senzor ambijentalnog osvetljenja pomoću koga se ovo osvetljenje i automatski reguliše. Broj konektora nije baš impresivan, pa imamo ukupno samo dva USB 3.0 porta, jedan 3.5mm konektor za headset, Thunderbolt video izlaz i MagSafe 2 konektor, kao i slot čitača SDXC memorijskih kartica. U kućištu ovih dimenzija naravno nije bilo prostora za dodatnu optiku.

Rezime

Jedina novina koju MacBook Air 2014 donosi jeste novi Intel Core i5-4260U Haswell procesor na 1.4GHz, sa 4GB RAM-a i SSD-om od 128GB. Integrisana je Intel HD Graphics 5000 grafika koja obavlja sasvim dobar posao, a po pitanju povezivanja, tu su Bluetooth 4.0, WiFi 802.11ac, dok je na žalost LAN opet izostao. Novi procesor je efikasniji, pa sada sa ugrađenom 65Wh baterijom možemo očekivati čak 12h autonomije, što je stvarno fantastično. Iako očigledno nema nekih većih promena u odnosu na prethodni Air, Apple laganim tempom zadržava poziciju u ovom Ultra Portable segmentu gde je jako teško pronaći kvalitetniji model.

Conclusion

The only innovation MacBook Air 2014 is bringing in is the new 1.4GHz Intel Core i5-4260 Haswell processor with 4GB of RAM and a 128GB SSD. The integrated Intel HD Graphics 5000 graphics is performing well, while in terms of connectivity, there is Bluetooth 4.0 and Wi-Fi 802.11ac, but LAN is lacking again. The new processor is more efficient and with a built-in 65Wh battery, we can expect 12hrs of autonomy, which is fantastic. Although apparently there are no major changes from the previous Air model, Apple retains its leading position in the Ultra Portable segment where it is difficult to find a better model of higher quality.

Testirani proizvod je uzorak.

Apcom ustupio: Apple MacBook Air
zvanični sajt: Apcom Apple Internet Prodavnica