Apple iMac 27''

Fantastičan iMac računar sa ekranom dijagonale 27" koji je definitivno jedan od najboljih ekrana koje smo do sada videli. Ovaj iMac nije ni malo jeftin, no Apple to nikada nije ni bio pa tu i nema iznenađenja, ali ko god može sebi ovako nešto da priušti, ne treba da se razmišlja puno.

Apple je osvežio svoju ponudu iMac računara modeilma sa novim Intel Core i3, i5 i i7 procesorima. Ovoga puta, do nas noviteti stižu nešto brže nego inače, pa smo na test dobili iMac dijagonale 27" (što je ujedno i najveća dijagonala u ponudi), i konfiguraciju srednje klase. iMac računari uvek privuku dosta pažnje, što i nije čudno s obzirom da izgledaju kao da su za par generacija ispred svega ostalog što se može kupiti. Aktuelna linija iMac računara je već par godina u opticaju, ali sa povremenim osveženjem i unapređenjem konfiguracije, i dalje ostaje (barem u Americi) jedan od najprodavanijih računara. Kod nas je iMac na žalost pravi raritet, što zbog kašnjenja u predstavljanju proizvoda (što se izgleda menja na bolje) što do cena koje su tradicionalno veće od onih u Americi.

Ključne karakteristike

  • Izuzuetno atraktivan dizajn
  • Vrhunski kvalitet izrade
  • Prilično dobra konfiguracije
  • Ne čuje se dok radi
  • Sjajna tastatura i miš u paketu

Utisak kvare

  • Cena

Specifikacija

  • Ekran: 27" LED-backlit glossy widescreen TFT (2560x1440 piksela)
  • Procesor: Intel Core i3 (3.2GHz, 4MB L3)
  • Memorija: 4GB DDR3 1333MHz (podržava do 16GB)
  • Hard disk: 1TB SATA 7200RPM
  • Grafička kartica: ATI Radeon HD 5670 , 512MB GDDR3
  • Dodatno: WiFi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR, 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet, čitač memorijskih kartica (SD/SDHC)
  • Multimedija: iSight camera, 17W ugrađeni zvučnici
  • Konektori: 4x USB, 1x FireWire 800, DisplayPort, 2x 3.5mm audio
  • Dimenzije: 51.7x65x20.7cm
  • Težina: 13.8Kg

Apple iMac 27''

U standardno kompaktnom (za 27" model) pakovanju stiže računar, tastatura, miš i jedan naponski kabl. Dakle jedino treba priključiti iMac na struju, i može da počne da se koristi. iMac je svojevremeno napravio pravu revoluciju pošto je ceo računar spakovan u kućište monitora, pa iako je prošlo dosta vremena od tada, i dalje ne prestaje da fascinira kako su inženjeri ove kompanije uspeli da sve spakuju u impresivno tanko kućište. Celo kućište (ali i postolje) su napravljeni od brušenog aluminijuma, što izgleda fantastično, ali i doprinosi da se lakše hladi. Iako sa dimenzijama od 51.7x65 cm i debljinom od 20.7 cm nije uopšte mali, dizajn je takav da deluje da zauzima mnogo manje prostora. Postolje je napravljeno u L profilu, a iako ne deluje kao da može izdržati težinu (ceo računar je oko 13.8 Kg), ipak je u pitanju aluminijum malo veće debljine koji pruža savršenu stabilnost ogromnom ekranu.

Inače, uz posebne adaptere, iMac se može montirati i na zid ili poseban nosač, no to bi bilo prava šteta pošto na stolu izgleda potpuno fantastično. Ekran je vrlo verovatno i najbitnija stvar kod ovog modela pošto je u pitanju 27" model (rezolucije od čak 2560x1440 piksela) sa LED pozadinskim osvetljenjem i glossy tipa, a interesantno je da koristi IPS matricu koja se već sada jako retko može pronaći kod monitora iz aktuelne ponude. Šta ovo u praksi znači? Prilično jednostavno, ovaj ekran je bez dileme jedan od najboljih koje smo do sada videli, i kao stvoren je za profesionalce koji se bave videom ili slikom. Iako glossy površina ekrana nije zahvalna zbog nešto veće refleksije svetla, slika je izuzetno oštra i sjajnih boja, sa dosta širokim uglovima vidljivosti. Ovaj ekran sam za sebe je dovoljan razlog kupovinu, no ekrani su oduvek bili jača strana Apple računara, tako da ni ovaj nije razočarao, naprotiv.

Svi konektori su smešteni sa zadnje strane, možda pomalo i nepraktični, no tu je sve ono što je neophodno, četiri USB i jedan FireWire priključak, LAN konektor, dva 3.5mm konektora za slušalice i mikrofon i DisplayPort. Sa bočne strane je postavljen i Slot-in optički uređaj kao i slot za SD/SDHC memorijske kartice. Ono što se spolja ne vidi je da postoje i WiFi adapter (podržava 802.11a/b/g/n standarde) i Bluetooth 2.1+EDR modul. Takođe, sakriveni su i stereo zvučnici jačine 17W (sa donje strane ekrana) kao i iSight Web kamera iznad ekrana. Moramo pohvaliti zvučnike pošto zvuče stvarno fantastično i osetno bolje od sličnih rešenja. Kao osnova konfiguracije je uzet Intel Core i3 procesor na 3.2GHz, sa 4GB brze DDR3 memorije (moguće je instalirati maksimalno 16GB), hard disk od 1TB i grafička kartica Radeon HD 5670 koja dolazi sa 512MB sopstvene memorije. Sve ovo funkcioniše besperkorno u kombinaciji sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom.

Rezime

Šta na kraju reći osim toga da ovakav računar stvarno zaslužuje punu pažnju. Iako pretpostavljamo da će biti iznad mogućnosti prosečnog kupca (sa cenom koja iznosi oko 1800€), ali da kada se sve uzme u obzir onaj ko bude mogao da izdvojij toliko novca sigurno neće pogrešiti. Nema ni jednog detalja na koji bi mogli imati primedbu pošto je od kvaliteta izrade preko konfiguracije pa do performansi prosto sve dovedeno do veoma visokog nivoa koji retko ko može dostići. Zbog svega ovoga, Apple računari ostaju predmet želje velikog broja ljudi i konstantno dobijaju sva priznanja i nagrade.

Conclusion

We must say this computer really deserves full attention. Although we assume that is going to be above the capabilities of the average buyer (with the price of 1,800€), but when you take into account all those who could afford so much money we are assured they certainly will not a mistake. There is not a single detail that we could complain about because from the quality of development up to configuration and performance everything is at very high level, which rarely can be reached. Because of this, Apple's computers remain objects of desire for many people and constantly getting all the awards and prizes.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2010.): 1820€

Apcom ustupio: Apple iMac 27'
zvanični sajt: Apcom Apple Internet Prodavnica