AOC monitori putovanje kroz vreme

Beograd, 6. jun 2017. – Ko se još seća dobrih starih CRT (Cathode Ray Tube) monitora i njihove velike slave? Sa novim inovativnim monitorima koji izlaze skoro na mesečnoj bazi, vrlo je lako zaboraviti koliko daleko smo došli od razvoja prvih monitora. Od tada, tržište monitora kontinuirano je razvijalo i inoviralo svoje proizvode kako bi što bolje odgovarali različitim potrebama korisnika i njihovim stilovima života, bilo da se radi o poboljšanju dizajna ili novim tehnologijama. Ali između 4K rezolucije i zakrivljenih monitora, ko se još uvijek može setiti kako smo uopšte došli do ovoga što imamo danas?

AOC

Pioniri svog vremena: 4:3 CRT monitori

Kada bi neko 1990-tih rekao da pokušava postaviti dva monitora jedan uz drugi, mogao se samo nadati da ima stabilan i veliki sto. Do ranih 2000-tih najčešće korišćeni monitori u kancelarijama i kućama bili su CRT monitori poznati po svojoj težini i vizualno gabaritnoj pojavi. Na iznenađenje većine, prvi CRT uređaj zapravo datira već iz 1987. godine a razvio ga je nemački fizičar Karl Ferninand Braun. On sigurno nije očekivao da će upravo njegov veliki izum biti prekretnica u razvoju monitora debljine manje od 1 cm kao što je AOC PDS241 sa profilom od 5.2 mm.

Za razliku od današnjih tankih monitora, CRT modeli lako su zauzimali skoro ceo prostor na stolu. AOC CT720G, CRT monitor koji je proizveden 1990-tih, bio je debljine 41,9 cm, kako bi se prilagodile boje u katodnim cevima koje su korišćene za generisanje slike monitora na fosfornom ekranu.

AOC

Međutim debljina nije bila jedini aspekt dizajna koji razlikuje ove monitore od današnjih modernih modela. Monitori su pre dolazili u formatu 4:3 i prilično neuzbudljive bež boje okvira.

Iako se sada sa podsmehom prisećamo naših prostranih predaka, CRT ekrani dominirali su tržištem monitora sve do ranih 2000-tih.Tek tada su LCD monitori postali pristupačniji i popularniji unutar masovnog tržišta – a i ti monitori su vremenom morali da naprave velike napretke u svom dizajnu.

Novo razdoblje – dolazak LCD monitora

Iako su LCD monitori postali popularni tek u ranim 2000., prvi LCD monitor je video svetlo dana već 1972. godine. Dugi niz godina LCD modeli su bili vrlo skupi za proizvodnju i kupovinu, što je dovelo do toga da su CRT modeli dominirali tržištem više od pola veka.

AOC

Tokom godina tržište se ipak promenilo. Ne samo da su energetski standardi postali stroži, već su i korisnici u želji za boljim dizajnom i novim tehnologijama zahtevali veće, tanje i elegantnije modele. Izgrađeni od slojeva filtera, stakla i tekućeg kristala LCD monitori nisu više zahtevali prostrane katodne ivice, omogućavajući proizvođačima razvijanje modela koji će odgovarati rastućim tržišnim potrebama.

Vremenom je sve više postajalo moguće proizvesti monitore sa oštrijim slikama i manjom potrošnjom energije. Moglo se eksperimentirati sa novim dizajnom koji ne samo da je izgledao dobro, nego je bio i ergonomski prilagođen korisnicima. Postupnim nestajanjem CRT-s, čije su katodni zraci dugo bili bojazan zbog emitovanja malih količina rendgenskog zračenja, smanjuje se i zdravstvena zabrinutost korisnika tokom dugotrajne upotrebe monitora.

AOC

Sredinom 2000.-tih dizajn monitora se drastično promenio tako da su dani velikih CRT-a davno zaboravljeni. 2008. godine AOC je osvojio prestižnu Red Dot Design nagradu za svoj model Angelo – LCD monitor 16:9 formata sa tipkama na dodir i podesivim stalkom.

Ostali dizajni su dolazili i odlazili, kao što su i iF Product Design nagrađeni AOC Razor sa sklopivim postoljem za jednostavnu montažu na zid, kao i iF nagrađivana AOC serija 57 sa vrhunskim okvirom i odvojivim stalkom. Ovakvi modeli nisu samo označili početak današnje trke za dizajn i inovaciju, već i maksimalno prilagođavanje potrebama korisnika.

Sadašnjost: širi, tanji, brži – monitori za svaki stil života

Kako se menjao dizajn monitora? Kao i kod mnogih proizvoda, potrebe i želje kupaca postale su preciznije nego ikada pre. Bilo da je stilski osvešćen korisnik, takmičarski raspoložen gejmer, profesionalni grafički dizajner ili klasični kućni korisnik – nekoliko niša na tržištu koje su se pojavile zahtevaju od proizvođača da razviju dizajn i tehnologije koji se prilagođavaju njihovim potrebama i stilovima života.

AOC

Dizajn savremenih monitora mora vizuelno i funkcionalno privući različite grupe kupaca koji često imaju potpuno različite potrebe i želje. Dok grafički dizajneri verovatno traže vrhunski kvalitet slike i ergonomske funkcije, moderni stručnjaci mogu ceniti više stilske i funkcionalne monitore koji im omogućavaju ne samo da rade efikasno, već i da dobro izgledaju na stolu.

Kao rezultat, inovativan dizajn monitora kao što su AOC PDS241 i PDS271, osmišljen od strane poznatog Studija F. A. Porschea, postali su privlačni za takve korisnike. Njegova jedinstvena modularna izvedba kojom su priključci odvojeni od ekrana omogućava izuzetno tanak profil od 5,2 mm, tanji od najnovijih pametnih telefona. Provođenjem kabla za napajanje i DisplayPort kabla kroz asimetrično postolje osigurava se posebno čist i uglađen izgled.

AOC

Jasno je kako su savremeni monitori tanji i brži i pružaju veće veličine monitora. Zbog sve veće popularnosti gaminga, mnogi korisnici danas zahtevaju monitore koji ne samo da pružaju kraće vreme odziva i veće stope osvežavanja, već i dizajn koji omogućava što bolje prožimajuće iskustvo igranja.

Na tržištu, zakrivljeni monitori (koji su iznenađujuće već debitovali u TV sektoru 1952. godine), postali su popularni unutar gejming zajednice. Formatom 21:9, radijusom zakrivljenosti od 200 Hz, vremenom odziva od 4 ms, stopom osvežavanja od 200 Hz i Adaptive-Sync podrškom, AOC AGON AG352QCX prati najnovije zahteve korisnika, posebno gejmera.

AOC

Ergonomske opcije podešavanja monitora takođe su otišle daleko. CRT monitori retko su prešli sa osnovnih zakretnih funkcija, dok se mnogi današnji monitori mogu nagnuti, rotirati ili podesiti u visini. Naprimer, AG352QCY omogućava igračima održavanje zdravog položaja tokom igre, zahvaljujući podešavanja visine, naginjanju i okretanju.

Čak ni u kancelarijama poslovni monitori više ne bi smeli da izgledaju glomazno i dosadno. To je razlog zašto AOC unapređuje svoju Pro Line seriju sa trostranim dizajnom skoro bez okvira: serija od 90 monitora koja omogućava korisnicima da budu produktivniji i da se fokusiraju isključivo na sadržaj na ekran sa više postavki na monitoru i u nekoliko modela koji se mogu postaviti jedan pored drugoga.

M Ovo su samo neki primeri današnjih modernih monitora koji više ne predstavljaju osnovnu kancelarijsku opremu, već su privlačni i prilagođeni korisnicima i kombinuju stil i razne funkcije kako bi odgovarali potrebama kontinuiranog i promenljivog životnog stila korisnika.

Pregled: Spomenuti AOC proizvodi

AOC PDS241 i PDS271

16: 9 IPS monitori u dve veličine; 24–inčni PDS241 i 27-inčni PDS271, oba sa Full HD rezolucijom od 1920 x 1080 piksela i tanki dizajn s tri strane skoro bez ivica. Jedinstveno asimetrično postolje skriva kablove koji su odvojeni u spoljnom modularnom okviru. Sa odličnim kvalitetom slike, širokim spektrom boja, širokim uglovima gledanja i karakteristikama kao što je Flicker-Free tehnologija, monitor zadovoljava potrebe stilizovanih kućnih korisnika ali i profesionalaca.

AOC AGON AG352QCX

Zakrivljeni monitor od 35-inča (21: 9) i VA panelom, Wide Full HD rezolucijom od 2560 × 1080 piksela, vremenom odziva od 4 ms, brzinom osvežavanja od 200 Hz i Adaptive-Sync podrškom. Sa radijusom od 2000 mm je više zakrivljen od ostalih konvencionalnih zakrivljenih monitora, pružajući izvanredno visok nivo uranjanja gejmerima i korisnicima sa više zadataka.

AOC I2490PXQU i I2790VQ

Nadolazeća serija 90 - 24-inčni i 27-inčni monitori sa elegantnim, ali jednostavnim dizajnom u metalnom završnom sloju, opremljeni najnovijim IPS pločama u Full HD rezolucijom. Omogućujući više ulaza i karaakteristika kao što su Flicker-Free tehnologija i Low Blue Light opcija, serija 90 biće dostupna ovog leta.