Antec TruePower Classic TP-550C

Odlično napajanje snage 550W koje ima dovoljno snage i za više od toga. Radi vrlo tiho, zahvaljujući odličnom 120mm ventilatoru, ali i stabilno i to bez obzira na opterećenje. Visoke je efikasnosti i prilično kvalitetne izrade, koja garantuje dug radni vek.

Antec je kompanija kojoj obično ne treba neki poseban uvod, pošto se radi o proizvođaču nekih od najboljih napajanja na tržištu, kao i sve popularnijih kućišta i drugih dodataka. Nama je na test stigao model TruePower iz Classic serije, TP-550C, tako da već može da se iz oznake pretpostavi da se radi o 550W modelu. Ukoliko ne planirate neki overklok niti dve grafičke kartice, ovakvo napajanje će biti odličan izbor. Ono što je bitno znati odmah je da se radi o modelu sa 80 Plus Gold sertifikatom o efikasnosti, kao i brojnim ugrađenim zaštitama, kao i cenom koja je dosta dobra za ovu kategoriju.

Ključne karakteristike

  • Izlazna snaga 550W
  • Tih 120mm ventilator
  • Odlične performanse
  • Visoka efikasnost, 80 Plus Gold sertifikat

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Snaga: 550W
  • Standard: ATX 12V v2.4
  • Sertifikat: 80 Plus Gold
  • Prekidač za napajanje: ima
  • Ventilator: 12cm double ball bearing, Thermal manager
  • Dimenzije: 150 x 86 x 180 mm
  • Priključci: 20+4 pin ATX, 4+4-pin CPU, 2x PEG 6+2, 5x Molex, 1x Floppy, 6x SATA
  • Zaštita: Over Current Protection (OCP), Over Voltage Protection (OVP), Under Voltage Protection (UVP), Short Circuit Protection (SCP), Over Power Protection (OPP), Over Temperature Protection (OTP), Surge & Inrush Protection (SIP) & No Load Operation (NLO)

Antec TruePower Classic TP-550C

Napajanje se vizuelno odlično uklapa u ono što smo već videli iz Classic serije Antec-a, crne boje spolja i standardnih dimenzija, u mat finišu koji ne privlači otiske prstiju niti prašinu. Za razliku od najčešće prakse, specifikacija napajanja se nalazi sa donje strane, dok je bočno samo oznaka modela. Da bi se dobili što bolji protok vazduha i efikasnije hlađenje, kao i obično, zadnja strana napajanja je sa prorezima oblika saća, i to po celoj površini, dok 120mm ventilator zauzima dobar deo donje strane napajanja, sa zaštitnom rešetkom koja je montirana spolja. Ventilator koristi double ball bearing ležaj, koji je poznat po tihom radu i dugom radnom veku. Ono što je novina jeste Thermal manager, što je u stvari mehanizam upravljanja brojem obrtaja koji u slučajevima da je temperatura dovoljno niska, spušta broj obrtaja regulišući napon, čime se postiže veoma tih rad i malo finije skaliranje RPM-a u odnosu na prosek.

Svi kablovi su zaštićeni i presvučeni bužirom, koji doduše deluje prilično tanko, no u svakom slučaju je dobro što je tu. Od konektora, na raspolaganju su strandardni 24 i 4+4 pinski za matičnu ploču i procesor, dva za grafiku od 6+2 pina, pet 4-pinskih Molex i šest SATA kao i jedan Floppy. Kvalitet izrade napajanja je odličan, uz korišćene kvalitetne komponente kao što su japanski kondenzatori koji između ostalog utiču i na vrlo nizak ripple i noise. Napajanje ima 80 Plus Gold sertifikat, a u praksi to znači veoma visoku efikasnost, što između ostalog utiče i na manju potrošnju. Dizajn napajanja je takav da imamo dve 12V grane od po 30A, što će biti sasvim dovoljno da može da radi i pod maksimalnim opterećenjem bez puno muke.

Rezime

Ovaj model dolazi sa ugrađenim praktično svim zaštitama od nepravilnog rada, tako da će i samo napajanje i ostatak konfiguracije biti adekvatno zaštićen od naponskih udara, kratkog spoja i svega ostalog što može dovesti do oštećenja elektronike. Uz sada već tradicionalno dobar kvalitet izrade i odlične performanse, ovo je definitivno jedno od boljih napajanja snage 550W koje smo do sada testirali. Bez obzira na opterećenje, radi tiho i stabilno, i čini se da bi moglo bez problema da izgura i veće opterećenje. Antec sa punim pravom važi za jednog od najboljih proizvođača napajanja i tu zaista nema nikakve dileme.

Conclusion

This model comes with built-in protections from improper operation, so the power supply and the rest of the configuration will be adequately protected from power surges, short-circuit and anything else that might cause damage to the electronics. In addition to solid build quality and excellent performance, this is definitely one of the best 550W power supplies we've tested so far. Regardless of the load, it works quietly and steadily, and it seems it could withstand a higher load. Antec is considered one of the best manufacturers of power supplies, so there is no doubt.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 78€

MID9 ustupio: Antec TruePower Classic TP-550C
zvanični sajt: mid9.biz