Antec NSK1380 MicroATX Cube

Stiglo nam je veoma interesantno Antec kućište minijaturnog formata, oblika kocke. Kvalitetna izrada, ugrađeno kvalitetno napajanje snage 350W su ono što se dobija, dok će ovako kompaktne dimenzije zahtevati i malo pažljiviji odabir ostalih komponenti.

Mogli smo da vidimo da su kompaktna kućišta i konfiguracije sve popularnije, bez obzira da li su u pitanju HTPC, multimedijalne konfiguracije koje se koriste kao kućni centar multimedije, ili klasični offici ili kućni računari spakovani u manji format. Antec važi za jednog od poznatijih proizvođača napajanja, kućišta i dodatne opreme, i dobro smo upoznati sa vrlo bogatom ponudom koja je od nedavno dostupna i kod nas. Već smo videli neka od sjajnih kućišta ove kompanije, a model NSK1380 se pridružuje sjajnim kućištima koja su dobila silne nagrade i dobre review-ove.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Podržava MicroATX i Mini-ITX matične ploče
  • Odličan kvalitet izrade
  • Ugrađeno kvalitetno napajanje od 350W
  • Zvučna izolacija bočnih stranica

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format: Mini-ITX, microATX
  • Uređaji: interno 3.5" x3, eksterno 5.25" x1
  • PCI ekspanzija: 4
  • Napajanje: 350W, 80 Plus Bronze sertifikat
  • Hlađenje: pozadi 120mm
  • Dodatno: 2x USB2.0, Mic-in, Audio-out
  • Dimenzije: 200 x 269 x 335mm
  • Težina: 5.9Kg

Antec NSK1380 MicroATX Cube

Odmah nam je jasno odakle ono Cube u oznaci ovog modela, pošto je kućište dimenzija 200x269x335 i zaista podseća na kocku (preciznije kvadar, ali da ne cepidlačimo). Dizajn nam se dopao, sa zaobljenom prednjom stranom i atraktivnim izborom boja. Kvalitet izrade je veoma dobar, a kućište vrlo čvrsto i deluje prilično izdržljivo, sa limom koji je vrlo pedantno obrađen, ali i troslojnim bročnim stranicama (sendvič aluminijum-plastika-aluminijum) koje će vrlo uspešno blokirati buku koja dolazi iz unutrašnjosti kućišta. Kako je vrlo verovatno da će konfiguracija koje će kupci ovog kućišta birati, biti u startu manje bučne, uz ovakvu konstrukciju će biti praktično nečujne.

Odmah da kažemo da sa svih strana kućišta imamo otvore za ventilaciju, ali je jedini ventilator instaliran pozadi, prečnika je 120mm i služi da ubaci hladan vazduh u kućište, istovremeno služeći i kao ventilator ugrađenog napajanja. Napajanje je snage 350W (o čemu treba voditi računa prilikom izbora komponenti) i ima 80 Plus Bronze sertifikat o efikasnosti. Po otvaranju kućišta tek vidimo da je na raspolaganju prilično mali prostor, te da dobro treba voditi računa o dimenzijama grafičke kartice (maksimalno 22.8cm dužine) i CPU kulera (maksimalno 65mm visine). Sa gornje strane imamo rack koji služi za instalaciju jednog 5.25" i tri 3.5" uređaja, koji se vrlo lako vadi iz kućišta. Ono što možemo reći po pitanju jednostavnosti instalacije matične ploče i drugih komponenti je da toplo savetujemo da se sve instalacije praktično obave van kućišta, te da se samo matična ploča postavi u kućište, kao i rack sa diskovima.

Rezime

Kao i kod većine kućišta koja su projektovana za Micro-ATX i Mini-ITX sisteme, tako ni NSK1380 nema baš puno prostora na raspolaganju. Dosta toga je upakovano u ove dimenzije, gde napajanje praktično dolazi vertikalno orijentisano u gornjem delu. Ovo znači da će ipak morati malo više da se planira i razmisli o komponentama, ali i provede malčice više vremena u instalaciji. Sa druge strane, dobija se vrlo kompaktno kućište veoma zahvalno za one koji traže što manje dimenzije, koje je zvučno izolovano tako da će eliminisati dobar deo buke koji dolazi od komponenti.

Conclusion

As with most cases designed for Micro-ATX and Mini-ITX systems, the NSK1380 model does not provide too much space available. Various things are packed into this dimension, and the power supply is vertically oriented in the upper part. This means you will still need to think about the components, but also spend more time in the installation. On the other hand, this is a compact case ideal for those looking for smaller dimensions, offering great noise isolation so a good part of the noise coming from the components will be eliminated.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 125€

MID9 ustupio: Antec NSK1380 MicroATX Cube
zvanični sajt: mid9.biz