AMD-ov EPYC procesor osvaja svet superkompjutera

Od kako je letos objavljena informacija da će AMD-ovi EPYC procesori pokretati najbrži superkompjuter na planeti - Frontier, koji Cray treba da isporuči američkom ministarstvu za energetiku 2021. velike naučno istraživačke institucije širom sveta počinju da usvajaju AMD-ovo rešenje brzinom koja prevazilazi i najoptimističnija očekivanja.

Archer

Britanski ekvivalent američkom „Frontieru“ je „ARCHER2“ – najbrži superkompjuter u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegove performanse će dostizati predviđenih 28 PFLOPS-a! Sastojaće se od 11.696 AMD EPYC procesora druge generacije sa ukupno 748.544 „Zen2“ jezgara koja rade na 2.2 GHz.

Frontier

Kao i u slučaju Frontiera, ARCHER2 će napraviti CRAY na bazi njihove najnovije „Shasta“ platforme, koja omogućava izuzetnu efikasnost i ovako veliki broj procesora u izuzetno tankim „blade“ šasijama, u kojima su procesori tečno hlađeni. Cray i AMD su pogotovo veliki trud uložili u kreiranje optimizovanog softverskog sloja – „Cray Programming Environment“ (CPE) koji obuhvata optimizovane kompajlere, biblioteke i rutine koje izvlače najbolje performanse iz AMD-ovih EPYC procesora. Naravno, ovi superkompjuteri rade pod posebnim distribucijama Linux-a.

AMD

Druga velika nacionalna institucija Ujedinjenog Kraljevstva – „Atomic Weapons Establishment“ (AWE) je objavila da će kupiti novi superkompjuter od Cray-a, takođe baziran na drugoj generaciji AMD EPYC procesora. Performanse nove instalacije će biti 7,42 PetaFLOPS-a i takođe će se koristiti „Shasta“ platforma sa svim svojim optimizacijama i energetskom efikasnošću. Naziv novog AWE-ovog superkomjutera baziranog na AMD EPYC procesorima je „Vulcan“ i koristiće 5000 AMD EPYC procesora sa 32 jezgra.

AMD

Nakon američkih i britanskih nacionalnih institucija, i jedna velika francuska institucija će implementirati u svoju infrastrukturu superkompjutere bazirane na AMD EPYC procesorima druge generacije. „Météo France“ – francuski nacionalni meteo servis će kupiti dva superkompjutera od kompanije Atos. Ovi superkompjuteri će koristiti drugu platformu – BullSequana XH2000, koja takođe koristi direktno tečno hlađenje AMD EPYC procesora. Očekivane performanse su preko 10 PFLOPS-a, a prevashodna namena će biti iz sfere klimatskih promena, okeanskih i atmosferskih simulacija. Ugovorena cena celog projekta je 40 miliona eura, bez poreza.

U ovoj velikoj superkompjuterskoj trci, koja se dešava ove godine, ni Nemačka ne želi da zaostaje, tako da će Nemački Vazduhoplovni Centar (DLR) instalirati superkompjuter sa 4.600 AMD EPYC procesora. Superkompjuter će praviti japanska kompanija NEC, a i u ovom slučaju, EPYC procesori će biti vodeno hlađeni preko specijalnog rešenja koje su zajednički razvile kompanije NEC, CoolIT i Gigabyte, a čija je ideja da se rashladna tečnost kasnije može ponovo koristiti za druge svrhe. Efikasnost je bila ključna ideja ovog 20 miliona evra vrednog projekta i upotreba AMD EPYC procesora je bio logičan izbor.

Baš kao i velike naučno-istraživačke javne institucije i akademska zajednica je prepoznala fantastične vrednosti koje AMD EPYC procesori pružaju, tako da je Univerzitet Saveze Države Indijana, poručio od kompanije Cray, superkompjuter čije performanse treba da budu priližno 6 PFLOPS-a, po ceni manjoj od 10 miliona dolara! „Big Red 200“, kako je naziv ovog univerzitetskog superkompjutera, će koristiti drugu generaciju AMD EPYC procesora unutar Cray-eve „Shasta platforme“.

Univerzitet u Štutgartu, odnosno njegov superkompjuterski centar (HLRS) je instalirao sperkompjuter baziran na 10.000 AMD EPYC procesora druge generacije, ukupnih performansi 24 PFLOPS-a. „Hawk“ kako je ime ovog superkompjutera je namenjen istraživanju najmoderniih naučnih problema u praktičnoj, industrijskoj primeni. Vrednost kompletne instalacije superkompjutera do puštanja u rad bi trebalo da bude oko 38 miliona evra.

Poslednji u nizu superkompjutera koji uvode prestižni univerziteti na svetu jeste „Expanse“ Univerziteta Kalifornija u San Dijegu. Superkompjuterski Centar San Dijega (SDSC) je dobio grant od 10 miliona dolara, u cilju kreiranja superkompjutra od 5 PetaFLOPS-a. To je udvostručenje performansi koje SDSC trenutno poseduje. Ovaj EPYC bazirani superkompjuter će napraviti kompanija Dell EMC, a instalacija će postati deo nacionalne američke akademske „XSEDE“ inicijative.