AMD Radeon RX 480 – novi kralj mainstream PC gejminga

AMD Radeon RX 480 je najnovija grafička kartica kompanije AMD, koja je zasnovana na grafičkom procesoru kodnog imena „Polaris 10“.

Zvanično press saopštenje

Ovaj GPU koristi četvrtu generaciju dokazane „GCN“ arhitekture, na kojoj su između ostalog zasnovane i aktuelne konzole iz Microsofta i Sonya – XBOX ONE, odnosno Playstation 4. „Polaris 10“ je prvi GPU koji je proizveden u najmodernijoj 14nm FinFET tehnologiji fabrike „Globalfoundries“.

Glavne ideje vodilje, prilikom dizajniranja Polaris 10 GPU-a su bile energetska efikasnost, DirectX 12 i Vulkan optimizacija i podrška za najnovije video standarde. Radeon RX 480 poseduje ukupno 36 procesorskih jedinica (Compute Unit), koje objedinjuju 2304 Stream procesora. Takođe ovaj novi GPU ima 144 teksturne jedinice, 32 ROP-a i 2MB L2 keš memorije. Povezan je sa GDDR5 memorijom brzine 8 GB/s preko 256bitne magistrale, koja obezbeđuje protok do 256 GB/s.

Radeon RX 480

Novi Polaris 10 GPU donosi niz novih tehnologija i unapređenja arhitekture, koje su pored radne frekvencije od preko 1200 MHz, zaslužne za nivo performansi, koje možete videti u rezultatima našeg testiranja. Naime, Polaris 10 ima nešto što AMD naziva „Primitive Discard Accelerator“ ili skraćeno PDA. Implementacija ove tehnologije značajno unapređuje performans u radu sa geometrijom, što rezultuje znatno boljim performansama u domenu teselacije i Multi-Sampling AntiAliasinga. Tu je i implementacija tzv. „Index cache-a“, koji opet dosnosi ubrzanje u radu sa geometrijom i povećava efektivni memorijski protok iznad fizički raspoloživog, koji obezbeđuje 256bitna magistrala. Za efikasniji rad sa memorijom je odgovorna i veća količina L2 keš memorije – ukupno 2 MB, kao i potpuno novi algoritam za kompresiju. Kad se sve to uzme u obzir, nije ni čudo što Radeon RX 480 sa svojom 256bitnom magistralom postiže performanse jednog Radeona R9 290 koji poseduje 512bitnu magistralu.

Radeon RX 480

Polaris 10 ne donosi unapređenja samo u domenu procesiranja geometrije. Tu su unapređenja i u domenu procesiranja šejdera. Naime, AMD je implementirao „Instruction prefatching“ metode koje primera radi imaju centralni procesori, a koje su zadužene za to da se u svakom trenutku obrada podataka vrši sa tačno onim instrukcijama, koje su zapravo i neophodne, bez zastoja. Sveukupno gledano, efikasnost GCN 4.0 arhitekture, naspram GCN 1.1 koju koristi Radeon R9 290 je čak 15%.

Radeon RX 480 Kao što smo već napomenuli jedan od ciljeva pri dizajniranju Polaris 10 GPU-a je bio i optimizacija za grafičke API-e „niskog nivoa“ – DirectX 12 i Vulkan. Zarad toga, Polaris 10 donosi unapređenje u domenu Asinhronog procesiranja i tehnologije poput „Shader Intrinsic Functions“ i „Quick Response Queue“. Na posletku tu je i implementacija „Hardware Scheduler“ za asinhrono procesiranje. Ova tehnologija treba da omogući drastična ubrzanja u nekim budućim igrama, koje će se značajno više oslanjati na Asinhrone šejdere.

Već smo napomenuli da Radeon RX 480 donosi podršku za nove video standarde. Pri tome mislimo na DisplayPort 1.4 koji će omogućiti HDR prikaz na budućim monitorima/televizorima, odnosno osvežavanje od 120 Hz na 4K monitorima, odnosno 240Hz na 1440p monitorima! Implementacija HDMI 2.0b standarda će omogućiti punih 60Hz na 4K televizorima ito uz AMD FreeSync podršku!

Što se tiče same grafičke kartice, koje ja nama stigla na test, reč je o tzv. „referentnom“ modelu, dakle o osnovnoj verziji grafičke karticu, za čiju je proizvodnju i dizajn bio zadužen AMD. To znači da kartica dolazi sa običnim „turbinskim“ hladnjakom standardnih dimenzija, samo jednim naponskim konektorom ito 6pinskog tipa i standardnom kolekcijom video izlaza – tri DisplayPort-a i jedan HDMI. U radu, kartica je veoma tiha zahvaljujući prilično konzervativno postavljenom broju obrtaja. Čak i pod opterećenjem, kartica nije mnogo bučna iako koristi već pomenuti turbinski hladnjak. S druge strane, nisko postavljeno broj obrtaja ventilatora, znači da će kartica sigurno dostizati visoke radne temperature, koje su dozvoljene. Tako je nama u ovo letnje vreme kartica znala da dođe i do 90 stepeni celzijusa. To jeste poprilično, ali je i dalje u okviru specifikacije samog čipa. Što se tiče eventualnog overklokovanja, običan hladnjak i samo jedan šestopinski konektor su limitirajući faktori, tako da svi zaljubljenici u overklok će trebati da sačekaju partnerske kartice sa boljim hlađenjima i osmopisnkim napajanjima.

I dolazimo do samih performansi. Kao što se može videti iz grafikona, AMD Radeon RX 480, kao naslednik popularnog R9 380X modela donosi dramatična ubrzanja u odnosu na svog prethodnika i maltene se izjednačava sa mnogo većim GPU-m na Radeon R9 290X kartici. Skrećemo pažnju da smo za poređenje koristili fabrički overklokovani PowerColorov R9 290X. Za očekivati je da kad se pojave fabrički overklokovani RX 480 modeli, da će Radeon R9 290X biti poražen u svim, a ne samo najnovijim igrama.

Radeon RX 480 Jasno je da AMD nije ciljao na brzinsku krunu sa Polaris 10 GPU-om, već na unapređenje performansi i mogućnosti grafičke ponude iz tržišnog segmenta koji je do juče pripadao Radeon R9 380X modelu. Gledano iz te perspektive, Radeon RX 480 je pun pogodak. Ubrzanje naspram R9 380X je masivno i performanse su na nivou mnogo skuplje klase kojoj pripada Radeon R9 290, odnosno R9 390 (koji je preimenovani R9 290). To je u ostalom i najveća tržišna grupa i jasan je AMD-ov naum da se u ovom segmentu pozicinira kao najbolji izbor. Sa onim što Radeon RX 480 donosi, nema dileme da AMD ima sve predispozicije da uspešno sprovede taj plan.