AMD predstavio Ryzen brand za Zen procesore

Zen jezgro u srcu Ryzen procesora je rezultat hiljade utrošenih inženjerskih časova na konstrukciji tehnologije koja donosi sledeći nivo iskustva za vrhunske PC performanse i radne stanice. AMD SenseMI tehnologija je ključan za povećanje performansi od 40%, a sadrži pet komponenti,

  • Čista moć, više od 100 ugrađenih senzora sa tačnošću do milivolti, milivati i jednom stepenu nivoa temperature koji omogućava optimalni napon, clock frekvenciju i režim rada sa minimalnom potrošnjom energije.

  • Preciznost boost-a, pametna tehnologija prati integrisane senzore i optimizuje brzine u koracima malim kao 25MHz i do hiljadu puta u sekundi.

  • Extended Frequency Range ( XFR ), kada je sistemu dodato čulo za mogućnost hlađenja, XFR pokreće Precision Boost frekvenciju za poboljšanje performansi.

  • Neural Net Prediction, veštačka inteligencija koja uči da predviđa šta je sledeći korak aplikaciji baziran na prethodnim koracima.

  • Smart Prefetch - sofisticirani algoritmi učenja koji prate ponašanja softvera da predvidi potrebe aplikacije i pripremi podatke unapred.

Poseduje 8 jezgara, 16-thread-ova AMD Ryzen, osnovna brzina je 3.4GHz, 20MB L2+L3 Cashe memorije. Rendering i video transcoding pokazao je da je premašio performanse Intel Core i7-6900K procesora. Treba pomenuti i da je Intelov TDP 140 wati, dok je TDP Ryzen-a 95 wati.