AMD Phenom II X4 975 BE

Najnoviji i najbrži Phenom II procesor kompanije AMD radi na 3.6GHz i dolazi u Black Edition varijanti sa otključanim množiocem. Nudi veoma dobre performanse po sjajnoj ceni, uz veoma dobre mogućnosti overkloka.

AMD je predstavio i najbrži 4-jezgarni Phenom II procesor do sada, model X4 975 BE. Ovo BE na kraju znači da je u pitanju Black Edition verzija kod koje je množilac otključan, što će najviše značiti onima koji nameravaju da se bave overklokom pošto će ovako na najjednostavniji način podići performanse. Sa inicijalnom cenom od ispod 200$ i činjenicom da je fabrički klok 3.6GHz kao i da dolazi sa otključanim množiocem, jasno je da imamo pred sobom jedan od procesora koji će sigurno biti veoma popularan. I dalje na žalost AMD nije uspeo da napravi procesor koji će ozbiljnije ugroziti poziciju Intel-a kada su u pitanju procesori sa vrha lestvice, ali Black Edition procesori su oduvek bili popularni među entuzijastima, tako da verujemo da će i ovaj model odlično proći na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Takt od 3.6GHz
  • TDP je samo 125W
  • Za ovu cenu, odlične performanse

Utisak kvare

  • I dalje ne može da se poredi sa Intel top modelima

Specifikacija

  • Takt: 3.6GHz
  • L1 Cache: 4x64kB instrukcije, 4x64kB podaci
  • L2 Cache: 4x 512kB
  • L3 Cache: 6MB
  • Magistrala: 200MHz
  • Množilac: 18
  • TDP: 125W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Phenom II X4 975 BE

Kao naslednik prethodnog najbržeg Phenom II procesora (X4 965 BE) koji je bio klokovan na 3.4GHz, model sa testa je pripadnik Deneb generacije (C3 revizija jezgra), izrađene u 45nm procesu sa TDP-om od samo 125W i radnim naponom od 0.875 do 1.5V. Razlika u taktu od 200MHz kod ova dva modela nije velika, no nije samo to u pitanju već i bolji potencijal za overklok. Da podsetimo samo, procesor je izrađen u 45nm procesu i DSL SOI (silicon-on-insulator) tehnologiji, sa 758 miliona tranzistora i površine je 258mm2. Koristi se i dalje Socket AM3 sa 938 pina, a ono što se podrazumeva jeste i integrisani 128-bitni memorijski kontroler. Kao i svi Phenom procesori iz vrha ponude, i ovaj ima keš memoriju u sva tri nivoa i to 512 kB (64kB za instrukcije i 64 kB za podatke, po jezgru) L1 memorije, 2MB L2 (512kB po jezgru) memorije i 6MB deljene L3 keš memorije.

Treba znati jednu vrlo bitnu stvar, a to je da će procesor bez problema raditi i na starijim AM2+ matičnim pločama, što u kombinaciji sa DDR2 memorijom koji takođe podržava, daje izuzetno dobru varijantu za postepeni ugrade. Inače, po specifikacijama je podržana 1333 MHz DDR3 i 1066 MHz DDR2 memorija. Množilac je 18, uz 200MHz magistalu i 2000MHz HT3.0 link. Za razliku od šestojezgarnih Phenom-a iz Thuban porodice, ovde nema nekih noviteta kao što je Turbo Core varijanta, odnosno sva četiri jezgra koriste isti Power Management profil, tako da nema spuštanja takta jezgara koja nisu aktivna i podizanja takta preostalih. Postoji ukupno četiri stanja procesora od kojih će se u najvećem broju slučajeva koristiti ono prvo gde radi na 800MHz za Idle režim, i 3.6GHz pod punim opterećenjem.

Rezime

Po pitanju overkloka, što će mnoge sigurno zanimati, možemo da kažemo da se Phenom II X4 975 BE odlično ponaša, i da će bez nekih velikih intervencija moći da se podigne takt i do 4.3GHz, i to sa običnim vazdušnim hlađenjem. Otključani množilac mnogo znači pošto neće morati da se mnogo eksperimentiše niti podiže radni napon, tako da se i dobijaju dosta bolji rezultati. Ovakav procesor može biti odličan izbor ako gledamo odnos cene i performansi, pogotovo što se može lepo overklokovati i bez nekog posebnog hlađenja i drugih intervencija. Sve zajedno, dosta se dobija za uloženi novac, pa iako ne verujemo da će Intel modeli biti ugroženi, lepo je znati da se za ovoliko novca može dobiti stvarno vrhunski procesor.

Conclusion

In terms of overclocking, which will certainly be very interesting for many, we can say Phenom X4 BE 975 performs quite well, and that without some major intervention will be able to raise the operating frequency up to 4.3GHz, with ordinary air cooling. Unlocked multiplier means a lot because there will not be a need to experiment or to raise operating voltage, so much better results will be provided. This processor can be a great choice if you look at the price/performance ratio, especially since you can overclock nicely without any special cooling and other interventions. Overall, it's the good value for money, although we don't believe that Intel models will be affected, it's nice to know that for this amount of money you can get top-notch processor.

AMD ustupio: AMD Phenom II X4 975 BE

Najnoviji i najbrži Phenom II procesor kompanije AMD radi na 3.6GHz i dolazi u Black Edition varijanti sa otključanim množiocem. Nudi veoma dobre performanse po sjajnoj ceni, uz veoma dobre mogućnosti overkloka.