AMD Phenom II X4 965 Black Edition

Nova revizija najjačeg AMD procesora u ponudi donosi malo toga novog, ali i dalje jeste u pitanju jedan od najinteresantnijih procesora ovog proizvođača. Po sjajnoj ceni se može doći do procesora koji radi na 3.4GHz, dolazi sa otključanim množiocem i predstavlja možda i najbolji odnos cene i performansi.

AMD je u okviru svoje Dragon platforme predstavio i trenutno najbrži procesor Phenom II X4 965 u Black Edition verziji (sa otključanim množiocem) koji nam par meseci posle premijere sada dolazi i u drugoj reviziji. Osnovna razlika u odnosu na "original" je smanjena potrošnja, pa je TDP sa 140W smanjen na 125W, koliko iznosi i za prvi procesor ispod njega, model Phenom II X5 955. U čemu je onda konkretno stvar? Ovaj model bi trebao da bude vrlo interesantan korisnicima zbog odnosa performansi (pri čemu otključan množilac znači da se overklok podrazumeva), potrošnje (koja definitivno prestaje da bude najmanje bitan faktor) i cene koja u ovom trenutku iznosi oko 150€. Sve ovo bi trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da AMD zabeleži dobar uspeh kada je prodaja ovog modela u pitanju.

Ključne karakteristike

  • Smanjena potrošnja na 125W
  • Odlične performanse
  • Otključan množilac
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Praktično identične performanse prethodnoj verziji ovog modela

Specifikacija

  • Takt: 3.4GHz
  • L1 Cache: 64kB instrukcije+64kB podaci po jezgru, 512kB ukupno
  • L2 Cache: 512kB data po jezgru, 2MB ukupno
  • L3 Cache: 6MB
  • Magistrala: 200MHz
  • Množilac: 17
  • TDP: 125W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Phenom II X4 965BE

Ovaj procesor se, ako gledamo arhotekturu, ne razlikuje praktično ni malo od svog prethodnika, u pitanju je Phenom II Deneb jezgro, procesor je izrađen u 45nm procesu proizvodnje, što je omogućilo da se oko 758 miliona tranzistora smesti na površinu pločice od 258mm2. Takt je fabrički setovan na 3.4GHz, uz sistemsku magistralu na 200Mhz dok je množilac 17. Ono što ćemo opet ponoviti je da se u BIOS-u može promeniti vrednost množioca, što je verovatno i prva stvar koju će mnogi uraditi da bi i dodatno podigli performanse. Inače, radni napon ovog modela je 1.360V (originalna verzija ovog modela je radila na default-noj voltaži od 1.400V), a oni veštiji će verovatno i ovaj parametar pokušati da promene, ne bi li obezbedili stabilniji rad na većim radnim učestanostima. Ova razlika u naponu je i glavni "krivac" za smanjenu potrošnju, a iako 15W ne zvuči toliko impresivno, treba ipak ponoviti da se radi o procesoru koji radi na 3.4GHz u startu.

Kao i svi Phenom II modeli, i ovaj koristi AM3 micro-PGA sa 938 pina, dok se podrazumeva kompatibilnost sa AM2+ i AM2 matičnim pločama. Integrisani memorijski kontroler podržava DDR2 (do 1066Mhz) i DDR3 (do 1333MHz) memoriju, stim što napominjemo da je test konfiguracija koristila DDR2 module. U mirovanju, temperatura procesora je oko 30 stepeni, dok je pod punim opterećenjem nešto manja od 60. Naravno, čim se procesor overklokuje, skaču i temperature, no i dalje se mogu očekivati sasvim lepi rezultati i ako se koristi samo standardni Box kuler. Hteli ne hteli, neminovno je poređenje sa modelom Phenom II X4 955, koji predstavlja bukvalno identičan procesor koji je fabrički podešen da radi na nižem taktu, samo logično sa zaključanim množiocem, a zaključak će direktno zavisiti od toga da li se planira overklok ili ne.

Rezime

Phenom II X4 se pokazao odlično, na kraju krajeva to jeste najbolji i najbrži AMD procesor u ponudi, stim što je njegova cena prilično interesantna. Kao kupce ovog procesora možemo da zamislimo entuzijaste verne AMD-u ili jednostavno one koji ne mogu da izdvoje višestruko više novca za najbolje Intel rešenje, a i dalje žele konfiguraciju sa vrhunskim performansama. Otključan množilac znači da se za iste novce mogu dobiti još malo bolji rezultati, što je samo dodatni plus. Na kraju, u očekivanju AMD-ovog 6-jezgarnog rešenja, Phenom II X4 965BE ostaje šampion među 4-jezgarnim procesorima ovog proizvođača, a gledajući odnos cene i performansi prilično interesantan i u odnosu na Intel i5 i i7 modele.

Conclusion

Phenom II X4 is very good; we can freely say this is one of the best and fastest AMD processor but its price is very interesting thing. As buyers of this processor, we see enthusiasts loyal to AMD or users who cannot afford to buy the best Intel solution but requiring configuration with top-notch performances. Unlocked multiplier means you can have slightly better performances for the same amount of money. In expectation of 6-core AMD solution, Phenom II X4 965BE stays a real champion among 4-core processors of this producer. Looking at price/performance ratio, it looks like rather interesting in relation to Intel i5 and i7 models.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2009.): 160€

AMD ustupio: AMD Phenom II X4 965BE Grappolo ustupio: Gigabyte GA-MA770-US3
maloprodaja: Kumodraška 247 Test konfiguracija Matična ploča: Gigabyte GA-MA770-US3
Memorija: 2x 2GB Kingston DDR2 800MHz
Kuler: Cooler Master Hyper TX2
Hard disk: Seagete Barracuda 7200.11 750GB SATA2 32MB
Napajanje: Cooler Master Real Power Pro 1000W
Optika: LG BluRay/HD-DVD GGC-H20L
Monitor: LG L245WPM-BN 24" 1920x1200px HDMI
Operativni sistem: Microsoft Vista Ultimate 64b

Nova revizija najjačeg AMD procesora u ponudi donosi malo toga novog, ali i dalje jeste u pitanju jedan od najinteresantnijih procesora ovog proizvođača. Po sjajnoj ceni se može doći do procesora koji radi na 3.4GHz, dolazi sa otključanim množiocem i predstavlja možda i najbolji odnos cene i performansi.