AMD Phenom II X4 840

Najnoviji AMD procesor iz pomalo zaboravljene Phenom II X4 800 serije. Ipak, ovo nije "pravi" Phenom II pošto ima identične specifikacije kao i Athlon II modeli (konkretno, isto jezgro i nema L3 keš memoriju), pa nije najjasnije čemu ovo zbunjivanje. Ipak, cena je veoma interesantna, pa vredi pogledati šta se dobija.

AMD je osvežio svoju ponudu procesora i početkom januara smo dobili dva nova modela, Phenom II X4 840 i Phenom II X4 975BE. Na test nam je stigao prvi od ova dva, novi pripadnik Phenom II serije koja ujedno predstavlja i ono najbolje što ovaj proizvođač u ovom trenutku ima da ponudi. Ovo je procesor baziran na Propus jezgru, sa veoma intereasantnom cenom (u Americi će koštati oko 100$), samim tim verujemo i da će biti veoma zanimljiv širem krugu korisnika. I dok je sa jedne strane Intel lansirao Sandy Bridge generaciju procesora, čini se da AMD dosta kasni, a kako se čini ovi novi procesori neće bitnije promeniti situaciju. Bilo kako bilo, ne treba propustiti priliku da se do 4-jezgarnog procesora nove generacije koji radi na 3.2GHz dođe po veoma pristupačnoj ceni.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Solidne performanse za ovu klasu procesora

Utisak kvare

  • U pitanju je procesor koji više odgovara Athlon II nego Phenom II seriji

Specifikacija

  • Takt: 3.2GHz
  • L1 Cache: 4x64kB instrukcije, 4x64kB podaci
  • L2 Cache: 4x 512kB
  • L3 Cache: nema
  • Magistrala: 200MHz
  • Množilac: 16
  • TDP: 95W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Phenom II X4 840

Kao što je već rečeno, ovaj procesor koristi Propus jezgro, koje oni koji malo više prate situaciju mogu prepoznati kao jezgro koje se koristi kod Athlon II modela (koji su po specifikacijama slabiji od Phenom II modela). Gledajući specifikacije, vidimo da ovaj model procesora nema L3 keš memoriju (baš kao ostatak društva iz Athlon II kategorije), tako da se postavlja pitanje šta je AMD konkretno hteo da uradi ovim potezom pošto realno ovo nije Phenom II. Ako znamo da je Athlon II X4 645 klokovan na 3.1GHz, ovako nešto bi trebalo da nosi ime Athlon II X4 650. Da li je u pitanju previd, ne znamo, tek nije loše postaviti stvari na svoje mesto. Takt je 3.2GHz što znači da je množilac 16, a treba znati da pošto nema BE oznake modela, nije otključan i da se ne može lako overklokovati samo promenom množioca.

Što se keš memorije tiče, na raspolaganju je ukupno 512kB L1 keš memorije, odnosno 64kB za instrukcije i 64kB za podatke po jezgru kao i ukupno 2MB L2 keš memorije i to 512kB po jezgru. Procesor je izrađen u 45nm procesu, sa TDP-om od 95W, što znači da je prilično energetski efikasan, posebno što koristi Cool'n'Quiet 3.0, Dynamic Power Management, Multi-Point Thermal Control i CoolCore tehnologije koje utiču na to da se delovi procesora koji nisu aktivni isključuju kao bi potrošnja energije bila što manja. Površina procesora je 169mm2 i na nju je smešteno 300 miliona tranzistora. Što se overkloka tiče, tu se mogu očekivati solidni rezultati i brzina do 3.9GHz bez nekih većih akrobacija, što je i dalje jako dobar rezultat za procesor ovakve cene.

Rezime

Kao što smo mogli i očekivati, Phenom II X4 840 je po performansama veoma blizu modela Athlon II X4 645, što i nije čudo pošto dele identičnu arhitekturu uz razliku u taktu od 100MHz. Ono što bi trebalo da dobijemo jeste jedan od najzanimljivijih 4-jezgarnih procesora kada je odnos cene i performansi, pošto definitivno nema svrhe porediti sa najjačim Intel 4-jezgarnim modelima. Uprkos svemu, sigurno je da će biti dovoljno zainteresovane publike koji će moći za malo novca da upgrade-uju svoju konfiguraciju novim procesorom za koji neće morati da izdvoje mnogo novca. Ipak, ostaje mala mrlja zbog činjenice da je AMD poturio Athlon II model pod Phenom II imenom, pa iako L3 keš memorija nije presudna kada su performanse u pitanju, ipak ima razlike.

Conclusion

As we might expect, Phenom X4 840 is very close to Phenom X4 models 645 by performance, which is not surprising since they share an identical architecture with one difference - 100MHz frequency. What should we get is one of the most interesting 4-core processor speaking of price/performance ratio, as definitely there is no point to comparing it with strongest Intel 4-core models. Despite of everything, it is certain that there will be enough interested audience to upgrade their configuration with the new processor for small amount of money. However, it remains a small dab due to the fact that AMD Athlon planted Athlon II under the Phenom II name. Beside the fact that L3 cache memory is not crucial when performance is concerned, there are still some differences.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Phenom II X4 840

Najnoviji AMD procesor iz pomalo zaboravljene Phenom II X4 800 serije. Ipak, ovo nije "pravi" Phenom II pošto ima identične specifikacije kao i Athlon II modeli (konkretno, isto jezgro i nema L3 keš memoriju), pa nije najjasnije čemu ovo zbunjivanje. Ipak, cena je veoma interesantna, pa vredi pogledati šta se dobija.