AMD najavio Naples serverski procesor visokih performansi

SANTA KLARA, Kalifornija. — 07.03.2017 — AMD (NASDAQ: AMD) je danas napravio značajan iskorak ka serverskom i tržištu podatkovnih centara, sa detaljnim pregledom dolazećeg visoko-performansnog serverskog procesora kodnog imena “Naples”. Dizajniran sa namerom da promeni status-kvo i da skalira širom podatkovnih centara i tradicionalnih „na licu mesta“ serverskih konfiguracija, „Naples“ donosi veoma cenjeni „Zen“ x86 procesorski „motor“ u vodeće serverske konfiguracije do 64 jezgra. Superiorna memorijska protočna moć i veliki broj ulazno/izlaznih kanala unutar jednog procesora, dodatno razlikuje „Naples“ u odnosu na bilo šta trenutno raspoloživo na serverskom tržištu.

Prvi modeli procesora kreću sa isporukama u drugom tromesečju ove godine, uz masovne isporuke u drugoj polovini godine kroz OEM i partnere u kanalu distribucije. „Danas je dan koji označava prvi veliki događaj u AMD-ovom povratku na poziciju inovatora na tržištu servera i podatkovnih centara, kao i povratak izbora za kupce visoko-performansnih serverskih procesora“, istakao je Forest Norod, stariji potpredsednik i generalni menadžer Korporativne, Ugradne i divizije za Kooperativni Procesorski Dizajn, kompanije AMD. „Naples predstavlja potpuno novi pristup u podržavanju ogromnih procesorskih zahteva modernih podatkovnih centara.

AMD Naples

Ovaj neviđeni Sistem-na-Čipu isporučuje jedinstvene performanse visokog nivoa, neophodne za visoko-virtuelizovana okruženja, ogromne skupove podataka i potpuno nove radne zadatke“. Novi AMD-ov serverski procesor prevazilazi današnju vrhunsku konkurencijsku ponudu po svim parametrima: 45 više jezgri1, 60% više ulazno/izlaznih (I/O) kapaciteta2, i 122% više memorijske propusne moći3 „Veoma je uzbudljivo videti kako se AMD vraća na serversko tržište sa novim procesorom i realističnom strategijom koja čini ovaj procesor pravim izborom za moderne podatkovne centre i računarstvo u oblaku“, istakao je Met Istvud, stariji potpredsednik Korporativne Infrastrukture i podatkovnih centara u IDC-u. „Gledajući u detalje ovog proizvoda, koji je najavljen danas, jasno je da je reč o primamljivoj kombinaciji koja velikim informatičkim kupcima daje jednu novu opciju za razmatranje prilimo sledeće infrastrukturne nadogradnje.“

AMD Naples

Karakteristike „Naples“ procesora · Visoko-skalabilni Sistem-na-Čipu Dizajn sa 32 jegra i podrškom za dve procesoske niti po jezgru.

· Najveća propusna moć u industriji sa 8-kanalnim memorijskim kontrolerom po jednom “Naples” procesoru i podrska za 32 memorijska slota u serverima sa dva podnožja i 16 memorijskih kanala, koji omogućavaju 4 TB totalnog memorijskog kapaciteta.

· „Naples“ procesor je potpuni SoC sa kompletno integrisanim I/O kontrolerom koji podržava 128 PCI Express 3.0 linija i koji nema potrebu za dodatnim čipsetom.

· Visoko-optimizovana struktura keš memorije za visoke performanse i efikasno procesiranje.

· AMD-ov „Infinity Fabric“ koherentni link između dva „Naples“ procesora u sistemima sa 2 procesorska podnožja.

· Posvećeni sigurnosni hardver.

AMD će tokom ovonedeljnog „Open Compute Samita“ predstaviti dve prezentacije vezane za strategiju i mogućnosti „Naples“ serverskih procesora. Skot Ejlor, potpredsednik korporativnih rešenja će imati prezentaciju u sredu, 08.03.2017., dok će Den Baunds, stariji direktor korporativnih proizvoda, predavati na inženjerskoj prezentaciji, 09.03. 2017. u ekspo hali.