AMD FX-8350 Vishera

AMD procesor iz Vishera porodice, sa osnovnim taktom od 4GHz (do 4.2GHz u Boost režimu). Proizvođač je praktično iskoristio Bulldozer platformu, i optimizovao potrošnju, uz nešto bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Cena je prilično povoljna i to je ono će sigurno biti primećeno od strane kupaca.

AMD se i nije baš proslavio procesorima iz Bulldozer generacije, što je Intel samo iskoristio da učvrsti svoju poziciju, no FX procesori su i dalje tu, i sada imamo na testu model Vishera serije. Vishera serija procesora je bazirana an Piledriver arhitekturi, no na žalost, AMD nije insistirao na kompletnom redizajnu, dok je Intel sa Ivy Bridge-a prešao na Haswell, i dalje bez prepuštanja liderske pozicije. U svakom slučaju, Vishera modeli bi trebali da ponude performanse od oko 15% bolje u odnosu na svoje prethodnike, uz isti TDP, tako da odmah možemo i da zaključimo da se nije prešlo na drugi proces proizvodnje. U svakom slučaju, model FX-8350 je predstavljen pre više od godinu dana i u međuvremenu je izašla i FX-9000 serija, tako da mu je cena prilično povoljna.

Ključne karakteristike

  • Poboljšanje u odnosu na Bulldozer generaciju
  • Dosta dobra cena

Utisak kvare

  • Bučan stock kuler
  • Performanse i dalje neće ugroziti Intel na liderskoj poziciji

Specifikacija

  • Takt: 4GHz (4.2GHz Turbo Boost)
  • Cache: 8 x 16KB L1 data, 4 x 64KB L1 instruction, 4 x 2MB L2, 4 x 2MB L3
  • TDP: 125W
  • Podnožje: AM3+

AMD FX-8350 Vishera

Kao što je poznato, ovo je procesor izrađen u 32nm procesu, površine 315mm² sa ukupno 1.2 milijarde tranzistora. TDP je i dalje 125W, stim što se čini da se ipak za nijansu manje greje od svojih prethodnika. Nije teško uočiti sličnosti sa Bulldozer-om, i ovo je 8-jegarni čip koji se sastoji iz četiri Piledriver modula, gde svaki modu sadrži par integer jezgara. Iako proizvođač navodi da se radi o osam fizički nezavisnih jezgara, pogledom na dijagram vidimo da ipak po dva integer jezgra (iz istog modula) dele neke od resursa, kao što su recimo jedinice za dohvatanje i dekodiranje instrukcija, FPU jedinicu ali i L2 keš memoriju (svaki modul ima po 2MB L2 memorije na raspolaganju). L3 keš memorija je zajednička i ima je ukupno 8MB (stim što je po 2MB alocirano za svaki modul).

Ceo dizajn se bazira na ideju multiprocessing-a, odnosno činjenica da svaki modul može simultano da izvršava dve instrukcije. Ovo doduše ima i svoju cenu, a to su malo slabije performanse za single thread zadatke. Kao što smo mogli da se više puta uverimo, nema baš puno programa koji na najbolji način koriste multi-thread mogućnosti, tako da iako je ovaj AMD dizajn prilično efikasan, i dalje stoji da bi možda bilo bolje da se poradilo na single-thread performansama. Poboljšanja u odnosu na Bulldozer su na nivou dodavanja nekih instrukcija i raznih optimizacija, što je i bilo dovoljno da se dobiju bolji rezultati. Ono što ne može da se izbegne jeste povećanje radnog takta, koji je sada 4GHz, odnosno do 4.2GHz u Turbo Boost režimu, što je posebno bitno pošto je TDP ostao isti kao i kod Bulldozer modela. AMD je zadržao AM3+ podnožje, tako da će oni koji imaju matičnu ploču sa 990FX čipsetom moći samo da update-uju BIOS i instaliraju novi procesor bez ikakvih problema.

Rezime

Za one koji planiraju overklok dobre vesti, ovaj procesor dolazi potpuno otključan (uključujući i množilac) tako da se veoma lako može podići taktdo 4.8GHz, i to bez većih intervencija u BIOS-u ili nekog posebnog hlađenja. Mala napomena, stock kuler je prilično bučan iz nekog razloga, tako da savetujemo da se čim pre zameni nekim aftermarket rešenjem. Koji je krajnji utisak? Pa, AMD jeste solidno upeglao prethodnu generaciju procesora tako da se na istom proizvodnim procesu i TDP-u dobija solidno efikasniji procesor koji je oko 10-15% brži od svog direktnog prethodnika, ali koji i dalje na žalost ne može da priđe Intelu bliže. Sa druge strane, barem razlika nije povećana. Cena ovog procesora je prilično povoljna i to je ono što AMD-u može pomoći da zauzme malo bolju poziciju na tržištu.

Conclusion

The processor comes fully unlocked (including multiplier) so it is easy to increase its 4.8GHz clock rate without tinkering with the BIOS or need for a special cooling. A stock cooler is quite noisy for some reason, so it is advisable to replace it with some aftermarket solution as quickly as possible. AMD advanced previous generation of its processors using the same production process and TDP in order to get more efficient processor that is some 10-15% faster than its direct predecessor is, but it is still inferior in relation to Intel models. On the other hand, at least the difference was not increased. The price of this processor is affordable and it will help AMD to take a better position on the market.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2014.): 175€

AMD ustupio: AMD FX-8350 Vishera