AMD FX-4350

AMD je osvežio popularnu seriju FX procesora, a mi smo imali priliku da testiramo model FX-4350. Osim poboljšanja performansi, ovaj model ima i povećanu potrošnju, pa umesto TDP-a od 90W imamo 125W.

AMD je nedavno osvežio svoju ponudu kada su u pitanju popularni procesori iz FX serije. U pitanju su modeli FX-4350 i FX-6350 koje smo i dobili na test, a odmah da kažemo da se radi o poboljšanoj Piledriver arhitekturi. Počećemo sa modelom FX-4350, koji u odnosu na svog direktnog prethodnika FX-4300 donosi povećanje osnovne brzine od 400MHz ali i povećanje potrošnje za 30W. Na naše zadovoljstvo, i dalje se koristi AM3+ socket, a procesori imaju podršku za najnoviju generaciju instrukcija, uključujući AVX i FMA3. Da li i kako će se ovi procesori snaći da konkurencijom, ostaje da se vidi, no čini se da AMD u ovoj kategoriji ima dosta dobru poziciju sa procesorima koji kombinuju odlične performanse i cene.

Ključne karakteristike

  • Poboljšanje u odnosu na FX-4300

Utisak kvare

  • Povećana potrošnja u odnosu na prethodnu generaciju procesora

Specifikacija

  • Takt: 4.2GHz (4.3GHz Turbo Boost)
  • L3 Cache: 8MB
  • TDP: 125W
  • Podnožje: AM3+

AMD FX-4350

Ovaj procesor je baziran na Piledriver arhitekturi, što je ništa drugo do c0 stepping-a Bulldozer-a, dok je kodno ime ove generacije procesora i dalje Vishera. Model FX-4350 je quad-core procesor koji se sastoji iz dva odvojena modula. Osnovni takt procesora je 4.2GHz, što je relativno malo ubrzanje u odnosu na FX-4300 koji radi na 3.8GHz. Maksimalna Turbo Core frekvencija je 4.3GHz, što i nije neko veliko povećanje. Iako je količina L2 memorije ostala ista i iznosi 4MB, L3 je povećan i to duplo, na 8MB. Uz povećanje takta Northbridge-a sa 2.0GHz na 2.2Ghz, biće i opipljivih povećanja performansi , uz tek neznatnu cenu (u startu, novi procesor je tek oko $10 skuplji).

I dalje je podržana DDR3-1866 memorija, a ono što nam se nije dopalo jeste to da je TDP sa 95W povećan na 125W, što je možda i prevelika cena za ovo povećanje performansi. Ono što jeste dobro je da će moći da se koriste iste matične ploče, uz eventualni update BIOS-a, tako da neće biti nekih dodatnih izdataka za upgrade, a naravno isto važi i za kuler pošto će pasovati koji god da se već koristio na AM3+ platformi. Što se konkretnih rezultata tiče, očekujemo poboljšanje od oko 10% u odnosu na FX-4300, što je sasvim dobro, no ipak treba imati na umu da je TDP sada celih 125W. Ipak, u srednjoj, budžetskoj kategoriji je to više nego dobro, tako da ostaje da se vidi šta će konkurencija imati da kaže na to.

Rezime

Iako više volimo da vidimo kada nova generacija procesora donese malo veće promene, odnosno kada nije samo osveženje aktuelnog modela, ipak ponekad i to mora da se uradi. Uz neznatno povećanje cene, imamo procesor koji zamenjuje FX-4300, sa 400MHz većim taktom, više L3 keš memorije i povećanim taktom Northbridge-a. Veće performanse traže i veću potrošnju, a ovde je TDP povećan sa 95W na 125W, što znači da će eventualno možda morati da se razmišlja o malo boljem kuleru, mada po svemu sudeći, većina neće morati da menja onaj koji već ima.

Conclusion

Although we prefer to see new generation of processor making some major changes, i.e. something that it is not just refreshing of the current model, but sometimes it has to be done just that. With a slight increase in price, this processor replaces FX-4300, with the one having a 400MHz higher clock speed, more L3 cache and increased clock speed of the Northbridge. Higher performance require greater consumption, and in this case, TDP is increased from 95W to 125W, which means that you may have to think of purchasing a better cooler, but apparently, most people will not have to change the existing one.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2013.): 110€

AMD ustupio: AMD FX-4350

AMD je osvežio popularnu seriju FX procesora, a mi smo imali priliku da testiramo model FX-4350. Osim poboljšanja performansi, ovaj model ima i povećanu potrošnju, pa umesto TDP-a od 90W imamo 125W.