AMD EPYC procesori - kroz "oblake" do sub-atomskih dubina za 365 dana

Ovog meseca se navršava godinu dana od lansiranja AMD EPYC procesora i velikog povratka kompanije na serversko tržište. AMD EPYC je odgovor na višegodišnje zahteve i apele najvećih imena u industriji za donošenjem izbora i povratku konkurentnosti na tržište serverskog hardvera. Za proteklih godinu dana, AMD EPYC je zahvaljujući svojim disruptivnim performansama i bezkompromisno fleksibilnoj platformi, redefinisao status quo koji već deset godina oblikuje serversko tržište.

AMD

U izrazito kratkom vremenskom periodu, mereno tempom promena na serverskom tržištu, AMD EPYC procesori serije 7000 su se raširili u svim segmentima serverskog tržišta i našli svoje mesto u serverima najeminentnijih imena ove visoko-profitabilne industrije.

AMD - AMD EPYC 7000 familiju čini ukupno 9 modela procesora, koji su razvrstani po broju raspoloživih jezgara, radnih frekvencija i maksimalne potrošnje.

Prva generacija AMD EPYC procesora je proizvedena u 14nm tehnologiji i zasnovana je na čuvenoj "Zen" arhitekturi. U AMD laboratorije su iz fabrike već stigli uzorci druge generacije EPYC procesora proizvedenih u 7 nm tehnologiji i bazirani su na "Zen2" arhitekturi. Rigorozna testiranja se neprekidno sprovode, kako bi u punoj snazi, novo pokolenje EPYC procesora, nastavilo pohod osvanja tržišta i u 2019.