AMD Athlon II X4 635

Najbrži AMD Athlon II procesor, model X4 635 je četvorojezgarni model koji radi na 2.9GHz. Arhitektura je identična modelu 630, sa razlikom u brzini od 100Hz. U odnosu na moćnije Phenom II procesore, kod ove serije nema L3 keš memorije. Sve u svemu, dosta dobre performanse za uloženi novac.

Testirali smo za sada najsnažniji procesor iz AMD Athlon II serije, model X4 635 koji sa cenom od 95€ u maloprodaji predstavlja sasvim dobro rešenje sa konfiguracije srednje klase. Ovaj procesor je baziran na Propus jezgru, izrađen u 45nm SOI procesu, sa specifikacijama koje se tek neznatno razlikuju od modela Athlon II X4 630, konkretno 100MHz. Procesor sa testa je 4-jezgarni model koji će najviše odgovarati onima koji za posao koriste aplikacije koje najviše profitiraju od paralelnog procesiranja. AMD polako zbija redove sa modelima koji bi trebali da popune eventualne praznine na tržištu, no i dalje ne uspeva da svrgne Intel sa vrha ponude, dok u srednjem segmentu ipak vlada drugačija klima i AMD itekako ima šta da kaže.

Ključne karakteristike

  • Najbrži Athlon II X4 procesor
  • Veoma dobar odnos cene/performansi
  • Cena

Utisak kvare

  • Konkurencija nije mala

Specifikacija

  • Takt: 2.9GHz
  • L1 Cache: 4x64kB instrukcije, 4x64kB podaci
  • L2 Cache: 4x 512kB
  • L3 Cache: nema
  • Magistrala: 200MHz
  • Množilac: 14.5
  • TDP: 95W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Athlon II X4 635

Ovaj procesor je izrađen u istoj tehnologiji kao i tehnički napredniji Phenom II modeli (45nm SOI) u Global Foundries Fab 1 fabrici u Dresden-u, i ako se pogledaju karakteristike, videće se lako u čemu je suštinska razlika. U pitanju je L3 keš memorija koju Athlon II nema, što je realno razlika koja će se osetiti samo u specifičnim aplikacijama. Površine je 169mm2 i ima oko 300 miliona tranzistora. AMD i dalje koristi AM3 socket (938 pina), stim što vredi reći i da će procesor raditi i na AM2+ pločama. Jasno je da je namena procesora budžet kategorija i sistemi kao što su media centri i kućni serveri recimo. Memorijski kontroler je takav da podržava DDR2-1066 ili DDR3-1333 memoriju, tako da procesor pruža dosta mogućnosti oko odabira platforme i fleksibilnost je nešto što se kupci itekako cene.

Ovaj procesor ima 512kB L1 keš memorije raspoređene kao 64kB za instrukcije i 64kB za podatke za svako jezgro ponaosob i 2MB L2 keš memorije raspoređene kao 512kB za svako jezgro. Množilac procesora je 14.5, HT interfejs 2000MHz (200MHz magistrala), a vCore napon 0.875-1.425V. Iako je 100MHz brži od modela Athlon II X4 630, i dalje je TPD 95W, što nam govori da postoji još mesta za overklok. Interesantno je da ovaj model ima i punu hardversku podršku za virtuelizaciju, tako da se svako jezgro može dodeliti zasebnoj virtuelnoj mašini. Kod ovog procesora su takođe C1E low power stanja premeštena sa BIOS-a na sam procesor. Što se overkloka tiče, realno je da se može bez većih problema (ali sa podizanjem radnog napona) doći do 3.5GHz, sa prosečnim vazdušnim hlađenjem.

Rezime

Kada se sve uzme u obzir, možemo reći da je AMD Athlon II X4 635 ništa drugo do blagog osveženje već aktuelne ponude, stim što je razlika između ovog i modela 630 praktično zanemarljiva. Performanse su baš kao što smo i očekivali, sasvim pristojne za ovu kategoriju procesora, tako da je cena sasvim opravdana. Svi oni koji sastavljaju novu konfiguraciju i pokušavaju da prođu što povoljnije, a quad core procesor je uslov, trebali bi da pogledaju ovaj model koji za uloženi novac dosta toga daje.

Conclusion

Overall, we can say that AMD Athlon X4 II 635 is nothing but a mild refreshment of current offer, but the difference between this model and 630 is virtually negligible. Performances are exactly as we expected, quite decent for this category of processors, so the price is quite reasonable. All those who produce new configurations and try to be as much cheaper as it possible must be aware that quad-core processor is a required, so you should think about this model because it provides lot for invested money.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, maj 2010.): 105€

AMD ustupio: AMD Athlon II X4 635

Najbrži AMD Athlon II procesor, model X4 635 je četvorojezgarni model koji radi na 2.9GHz. Arhitektura je identična modelu 630, sa razlikom u brzini od 100Hz. U odnosu na moćnije Phenom II procesore, kod ove serije nema L3 keš memorije. Sve u svemu, dosta dobre performanse za uloženi novac.