AMD Athlon II X3 435

Još jedan novi AMD procesor srednjeg i nižeg segmenta, model Athlon II X3 435. Ovaj model se, baš kao što smo i očekivali, plasira između X2 i X4 procesora. Namenjen je kupcima koji ne traže najnovije i najbrže, već budžetsko rešenje za svakodnevan rad i zabavu. Po odnosu cene i performansi, dobija vrlo visoku ocenu.

AMD još uvek nema aduta koji će se pozabaviti moćnim Intel Core i7, a ni sa i5 procesorima ne izlazi baš lako na kraj. Sa druge strane, u srednjem i nižem segmentu ima dosta toga da ponudi što po odnosu cene i performansi nema baš puno konkurenata u aktuelnoj ponudi. Na testu se našao procesor oznake Athlon II X3 435, koji je namenjen manje zahtevnim korisnicima kojima je prvi parametar kod kupovine cena. Kao što se može i pretpostaviti (uprkos činjenici da nomenklatura AMD-a i nije uvek baš najjasnija), performanse X3 serije su tačno između X2 i X4 modela. Da malo samo razjasnimo, u pitanju je u suštini ista tehnologija koju smo videli kod moćnijih procesora sa Deneb jezgrom, samo su napravljene neke izmene koje i diktiraju razliku u performansama.

Ključne karakteristike

  • Odnos cene/performanse
  • Veoma konkurentna cena
  • Vrlo dobro skalirane performanse u odnosu na X2 i X4 modele

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 2.9GHz
  • L1 Cache: 3x 64kB
  • L2 Cache: 3x 512kB
  • L3 Cache: nema
  • Magistrala takt generator: 200MHz
  • Magistrala Hyper Transport: 2000MHz
  • Množilac: 14.5
  • TDP: 95W
  • Podnožje: AM3 (može raditi i na AM2+)
  • Memorija: Kompatibilan sa DDR2 i DDR3 memorijom

AMD Athlon II X3 435

Kao što se iz oznake može pretpostaviti, Athlon X3 435 ima tri aktivna jezgra. Sam procesor je izrađen u sada već dosta dobro razrađenoj 45nm tehnologiji. Da odmah pomenemo i najbitnije razlike u odnosu na Phenom II procesore koji su u ovom trenutku i najbrža AMD rešenja. Prvo, L3 keš memorija je potpuno uklonjena (kod Athlon II X4 modela je samo ovo u pitanju) dok je za X3 model dodatno isključeno jedno jezgro, odnosno automatski smanjena količina L1 i L2 keš memorije na 3x 64kB za L1 memoriju i 3x 512kB za L2 keš memoriju. Ovo je i više nego dovoljno da se napravi razlika u odnosu na pomenute Athlon II X4 modele. Da li je proizvođač birao modele koji su u proizvodnji ostali bez jednog jezgra (što se inače i radi, no novi proces proizvodnje i ne ostavlja puno prostora za ovakav scenario), ili se zdravim i pravim procesorima samo fizički isključilo jedno jezgro ostaje da se vidi, no u svakom slučaju to i nije toliko ni bitno što se performansi tiče.

Sa taktom od 2.9GHz, mogu se očekivati sasvim pristojne performanse, no gledajući Athlon II X4 koji smo već testirali, i solidni overklok rezultati. Iako su svi ovi procesori sa zaključanim množiocima tako da se do većeg takta dolazi povećanjem takta magistrale, bez nekih intervencija na radnom naponu može doći do 3.2GHz, no moramo reći i da smo se nadali da će brojke biti veće. Procesor je inače kompatibilan sa AM2+ i AM3 matičnim pločama, i DDR2 i DDR3 memorijom, tako da se korisnicima ostavlja dosta mogućnosti da odaberu i sastave odgovarajuću platformu. Interesantno je da je TDP ovog modela 95W, iako bi se moglo očekivati i nešto niža vrednost. Uprkos tome, radna temperatura je osetno niža od 4-jezgarnih modela, tako da se ukoliko se overklok ne planira, sasvim lepo prolazi i sa box kulerom.

Rezime

Kao što je i očekivano, rezultati su tačno između X2 i X4 modela i nema nekih iznenađenja. AMD je uspeo veoma dobro da skalira performanse procesora u ovom rangu tako da nema preplitanja što se tiče cena i performansi, pa doslovce i važi izreka Koliko para, toliko i muzike. Ako se zna da za matičnu ploču i procesor ove kategorije treba izdvojiti oko 150€, jasno je da je u pitanju kombinacija koja će imati sigurno dosta uspeha kod prosečnih korisnika kojima nije najbitnije da imaju nabrži i najnoviji procesor. Sasvim dovoljno snage za svakodnevni rad i zabavu je ipak ono što većini i treba, tako da AMD Athlon II X3 435 definitivno treba uzeti u razmatranje kada se bude odlučivalo o novoj konfiguraciji.

Conclusion

Just as we expected, the results are between X2 and X4 models and there is no surprises at all. AMD manage to scale processor’s performance in this range so there is no overlapping speaking of prices and performances. Bearing in mind the price of the motherboard in this category is around 150€, then you know that is high quality motherboard that will be adored by the average users who want to have the fastest and the newest processor ever. It has enough power for a daily basis work and entertainment, so AMD Athlon II X3 435 needs to be taken into account.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2009.): 67€

AMD ustupio: AMD Athlon II X3 435

Još jedan novi AMD procesor srednjeg i nižeg segmenta, model Athlon II X3 435. Ovaj model se, baš kao što smo i očekivali, plasira između X2 i X4 procesora. Namenjen je kupcima koji ne traže najnovije i najbrže, već budžetsko rešenje za svakodnevan rad i zabavu. Po odnosu cene i performansi, dobija vrlo visoku ocenu.