AMD Altos Extreme S41

Sjajna Altos konfiguracija sa AMD platformom koju čine veoma pažljivo odabrane, ukomponovane i istestirane komponente. Rezultat su odlične performanse, tih i stabilan rad i konfiguracija koja je vrlo raspoložena za dalji overklok.

Na test nam je stigla jedna veoma interesantna Alti konfiguracija koja koristi AMD Vishera platformu. Altos Extreme je računar namenjen malo naprednijim korisnicima, pretežno za igranje i multimediju, ali mislimo na nešto više rezolucije i zahtevnije igre. Iako u najjačoj kategoriji, AMD još uvek pomalo kaska za Intel-om kada su procesori u pitanju, modeli iz Vishera generacije su se dosta dobro pokazali, pa će i biti odličan izbor za one koji ne žele da potroše baš mnogo novca na novi računar. Ova konfiguracija je veoma lepo osmišljena i još bolje realizovana, pa iako dolazi bez operativnog sistema, predstavlja veoma dobru kupovinu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetne komponente
  • Odlična AMD platforma
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Operativni sistem nije uključen u cenu

Specifikacija

  • Procesor: AMD FX 9370 eight-core (4.4GHz, boost do 4.7GHz)
  • Matična ploča: Gigabyte GA-990FXA-UD5
  • Memorija: Crucial Balistix Tactical 2x4GB 1866MHz
  • Hard disk: 2TB Seagate Barracuda + SSD 240GB Mushkin Chronos
  • Grafička kartica: Sapphire Radeon HD 7970, 3GB
  • Optika: DVD Multi Writer 22XDVD/12xDVD-RAM/2MB
  • Kućište: Thermaltake Urban S41
  • Napajanje: Raidmax RX-850AE, 850W

AMD Altos Extreme S41

Konfiguracija dolazi upakovana u odlično Thermaltake Urban S41 kućište koje iako spada u midi tower kategoriju ima itekako dosta toga da ponudi. Počevši od atraktivnog dizajna, prednje maske od brušenog aluminijuma, pa do lako dostupnih USB 2.0, 3.0 i audio portova, HDD dock-a na vrhu za 3.5" i 2.5" diskove. Za hlađenje se koriste dva 120mm ventilatora (sa prednje i zadnje strane) kao i jedan 200mm na vrhu, uz filter za prašinu koji se vrlo lako vadi i čisti. Obe bočne stranice kućišta su postavljene penom koja ima ulogu da upije zvuk, zbog čega kućište spada u tiše modele. Unutra ima dosta prostora na raspolaganju, uz otvore za provlačenje kablova, tool-free instalaciju komponenti i HDD rack-ove koji se mogu i izvaditi i pomerati, da bi recimo mogla da stane i neka veća grafička kartica. Na raspolaganju je inače pet ležišta za 3.5" ili 2.5" diskove, kao i četiri 5.25" uređaja.

Instalirana je dosta dobra Gigabyte GA-990FXA-UD5 matična ploča koja spada u kvalitetnije modele ovog proizvođača, sa AMD 990FX (SB950) čipsetom. Ploča koristi 8+2 fazni napon za procesor, što pomaže da se dobije stabilno napajanje, bitno za one koji planiraju i dodatni overklok. Izbor je pao na AMD FX 9370 procesor sa osam jezgara i osnovnim taktom na 4.4GHz, stim što u boost-u ide i do 4.7GHz. Jednostavno rečeno, u svim aplikacijama i igrama gde do izražaja dolazi multithread-ing, ovaj procesor će briljirati i tu nema nikakve dileme. Instalirano je 8GB Crucial memorije koja je ispravno podešana u BIOS-u da radi na 1866MHz, stim što su dva slota ostala slobodna za neki naredni upgrade. Znamo da ovaj procesor ume lepo da se zagreje, pa je za hlađenje zadužen odličan Megahalems Rev.C hladnjak u kombinaciji sa 120mm i 140mm ventilatorom, što je pomalo neobično pošto se obično uparuju ventilatori istog prečnika, no ipak svakako da ne utiče negativno na performanse. Instalirana je Sapphire Radeon HD 7970 grafička kartica sa 3GB sopstvene memorije, odličan izbor za zahtevne igrače. Na kraju, tu je kombinacija klasičnog 2TB hard diska i SSD-a od 240GB na koji treba instalirati operativni sistem i aplikacije kako bi se dobile što bolje performanse.

Rezime

Ova konfiguraciju napaja prilično dobro Raidmax RX-850AE napajanje maksimalne snage od 850W, koje je u stanju da bez mnogo napora isporuči stabilno napajanje uz tih rad i praktično nikakvo zagrevanje. Dopalo nam se što je kabliranje veoma pedantno urađeno, BIOS nadograđen poslednjom dostupnom verzijom i obavljeno i malo finije podešavanje istog, i jedino što treba uraditi je odabrati operativni sistem. Za one koje interesuju brojke, Windows 8 Performance ocena je 8.1 (ujednačeno 8.1 za sve kategorije), a 3DVantage rezultat od 25892 poena (27068 za GPU i 22907 za CPU). Cena ovog modela je oko 134.000 dinara, što uopšte nije mala suma, no kada se pogleda koje sve komponente ulaze u konfiguraciju, jasno je da se radi o vrednosti većoj od proste sume svojih delova i dobija preporuku kao jedan od najzanimljivijih i najboljih konfiguracija sa AMD platformom koju smo do sada videli.

Conclusion

This configuration is powered by a pretty good Raidmax RX-850A PSU with maximum output power of the 850W, which is able to almost effortlessly deliver a stable power supply with low noise and virtually no heating. We liked that the cabling is very neatly done, the BIOS updated to latest available version and conducted a little finer adjustment of the same, so the only thing to be done is to choose the operating system. For those interested in numbers, Windows 8 Performance score was 8.1 (8.1 uniformly for all categories), and 3DVantage score is 25892 points (27068 to 22907 for the GPU and CPU). The price of this model is 134.000 dinars, which is not a small sum, but when you look at all the components that are included in the configuration, it is clear that it is worth more than the sum of its parts, and get a recommendation as one of the most interesting and best configurations with AMD platform we've seen so far.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD Altos Extreme S41