AMD A8-5600 Series

Još jedan novi AMD APU procesor, koji donosi odlične performanse po prilično dobroj ceni. Primetan je napredak Trinity platforme u odnosu na prethodnu Llano, pa iako se procesori i dalje izrađuju u 32nm procesu, proizvođač je uspeo da postigne bolje rezultate na svim poljima.

AMD je uspešno predstavio novu generaciju APU procesora, i posle najsnažnijeg modela na red dolazi i onaj nešto povoljnije cene, A8-5600. Već smo mogli da vidimo neke ranije APU-e ove kompanije koji su spojili CPU procesor i GPU procesor, i na taj način dobili odličnu efikasnost i performanse po veoma povoljnoj ceni. U ovom slučaju, koristi se GPU koji je unapređena Northern Islands serija HD 7000 i VLIW 4 arhitektura. Što se procesora tiče, K12 jezgra Llano APU-a su zamenjena Piledriver (kao naslednikom Bulldozer-a) jezgrima, za još bolje performanse od prethodne generacije. Treba reći i da A8-5600 procesor dolazi potpuno otključan, tako da će biti interesantno videti šta se može postići overklokom.

Ključne karakteristike

  • Solidne performanse
  • Odlična energetska efikasnost
  • Očekivana dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 3.6GHz (3.9GHz Turbo Boost)
  • L2 Cache: 4MB
  • TDP: 100W
  • GPU: HD 7560D, 760MHz, 256 Shader-a
  • Podnožje: FM2

AMD A8-5600 Series

Trinity platforma još uvek koristi 32nm proces proizvodnje, dok je površina porasla na 246mm² u odnosu na Llano, ali je to rezultovalo i uključivanjem Eyefinity i AMD HD Media Accelerator/Converter-a, što će naravno i dodatno poboljšati multimedijalne performanse. Ovo je procesor sa 4 jezgra i osnovnim taktom od 3.6GHz, sa mogućnošću da ide i do 3.9GHz (po specifikacijama). Na raspolaganju je 4MB keš memorije, i po mnogo čemu ovaj procesor podseća na A10-5800K. U lineup-u novih procesora, AMD ima šest modela koji su prilično dobro raspoređeni po performansama kako CPU-a tako i GPU-a.

Procesor se fizički ne razlikuje mnogo od prethodnih FM1 modela, no raspored PIN-ova je takav da svakako neće moći da se instalira u neku FM1 ploču, što se sigurno neće dopasti onima koji koji su u skorije vreme sastavili FM1 konfiguraciju, ali sa druge strane, AMD se obavezao da će sledeća generacija procesora biti sa FM2 podnožjem, što sigurno nije loše. AMD je uspeo da napravi energetski efikasnije procesore, a sa TDP-om od 100W ovaj model bez problema može da se poredi sa najsnažnijim Llano modelom. Interesantno je da GPU-ovi koji se koriste u Trinity procesorima imaju manje Shader jezgara u odnosu na Llano modele, no i dalje daju bolje rezultate, što samo govori koliko je AMD uspeo da optimizuje ovu arhitekturu.

Rezime

I dalje znamo da kada su u pitanju procesori vrhunskih performansi, Intel i dalje drži glavnu reč. No ovde nije reč o njima, već o procesorima koji će biti sjajan izbor za one sastavljaju multimedijalnu konfiguraciju i gledaju da što bolje prođu po pitanju cene, a u ovom slučaju dobijaju procesor dosta dobrih performansi koji već ima ugrađenu grafičku karticu koja će poslužiti i za igranje ako treba (doduše ne u nekim visokim rezolucijama). U kombinaciji sa nekom novijom pločom u koju se može po potrebi dodati još jedna grafička kartica, A8-5600 predstavlja prilično dobru osnovu za odlične performanse. Dodajmo tome i prilično dobar potencijal za overklok, pa verujemo da imamo pred sobom procesor koji će biti prilično popularan, pogotovo što verujemo da će cena biti veoma povoljna.

Conclusion

Intel still dominates when it comes to high-performance processors. However, that is not the case here, because we are talking about processors that will be a great choice for multimedia configurations characterized by affordable price. The main goal is to provide a good-performance processor with already built-in graphics card that could be used for gaming if needed (only lower resolutions), in combination with a newer board with space for another graphics card, if necessary. The A8-5600 is a very good base for excellent performance. Let’s add to that a rather good overclocking possibility, so we believe this processor will be quite popular, especially since we believe the price is going to be affordable.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2012.): 95€

AMD ustupio: AMD A8-5600 Series