AMD A6-3500

Još jedan od novih AMD Llano procesora, ovoga puta 3-jezgarni model A6-3500. U osnovi, dosta podseća na već viđeni A6-3600, sa isključenim jednim jezgrom i 1MB L2 keša manje. Ono zbog čega će se sigurno dopasti manje zahtevnim korisnicima je to što dolazi sa integrisanom grafičkom karticom odličnih performansi.

AMD je krajem leta predstavio još jedan novi APU (Accelerated Processing Unit), model A6-3500 koji predstavlja novi triple-core model sa cenom ispod 100$, kojim se gađa srednja kategorija i korisnici koji traže povoljan procesor za HTPC konfiguracije. Sigurno je da će se primetiti sličnost sa modelom A6-3600, koji ima jedno jezgro više i 1MB L2 keša više, dok je sve ostalo identično. Sa TDP-om od 65W, biće prilično zgodan za upotrebu u integrisanim konfiguracijama koje su sve popularnije, pošto se uglavnom pakuju u dosta manja kućišta koja zauzimaju malo prostora, nisu bučna i malo se greju. Još jedan od razloga zašto ovo može biti vrlo popularan izbor manje zahtevnih korisnika jeste i GPU koji je ugrađen, a koji pruža odlične performanse u okviru ove cenovne kategorije.

Ključne karakteristike

  • Dobar odnos cene i performansi
  • Niska potrošnja
  • Vrlo malo se zagreva

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 2.1GHz (2.4GHz Turbo Boost)
  • L2 Cache: 3MB
  • Magistrala: 100MHz
  • Množilac: 21
  • TDP: 65W
  • Podnožje: FM1
  • GPU: AMD Radeon HD 6530D

AMD A6-3500

Ovaj procesor ne predstavlja ništa toliko revolucionarno u odnosu na već viđene Llano modele pošto je u pitanju ista arhitektura. Izrađen je u 32nm procesu, sa oko milijardu tranzistora, što i nije toliko mnogo ako znam da se pored CPU-a na istoj pločici nalaze i North Bridge čip, GPU integrisana grafika, ali i memorijski kontroler. Gledajući specifikaciju, možemo odmah reći da je A6-3500 nastao od isključivanjem (ili neispravnošću) jednog jezgra na A6-3600 modelu koji je quad-core. Ovo znači da se lako može desiti da oni srećne ruke dođu do primerka procesora kome se preostali Core otključati, što je postala dobro poznata praksa kod AMD-a, pa čak i proizvođači matičnih ploča obavezno uključuju tu opciju na svoje modele.

Kao što smo i očekivali, keš memorija nije doživela neke velike promene, imamo 128KB L1 keša po jezgru (po 64KB za podatke i instrukcije), kao i po 1MB L2 keša po jezgru, dok je L3 keš u potpunosti eliminisan, po čemu može da se povuče paralela između Athlon procesora prethodne generacije, kod kojih je takođe eliminisan L3 keš, što se pokazalo da ne utiče toliko na ukupne performanse, pa je dobar metod da se utiče na konačnu cenu. Verovatno najbitnija stvar je i to što imamo intregrisanu AMD Radeon HD 6530D grafiku, koja sa 320 Radeon jezgara i taktom od 443MHz predstavlja veoma dobro rešenje za sve one kojima grafika ne treba za neko zahtevno igranje, i ujedno dosta bolju varijantu od recimo Intel integrisane grafike.

Rezime

Procesor radi na 2.1GHz, stim što se aktiviranjem Turbo Boost-a (kada se koristi samo jedno jezgro) brzina penje do 2.4GHz. Podatak koji će sigurno obradovati one koji planiraju neku kompaktnu HTPC konfiguraciju je i potrošnja, pošto je sa TDP-om od 65W procesor vrlo štedljiv, posebno ako se uzme u obzir da ima i grafičku karticu integrisanu. Procesor dolazi u pakovanju sa standardnim box kulerom niskog profila, tako da instalacija neće biti problem, kao ni hlađenje pošto se ne zagreva mnogo. Sa cenom od oko 70tak evra, ovaj procesor predstavlja sjajnu priliku da se upgraduje sistem, stim što će morati da se investira u novu matičnu ploču sa FM1 socketom. Već smo videli da ovih ploča ima dovoljno na tržištu da se može lepo odabrati, a dobra stvar je i da ima nekih veoma povoljnih modela, tako da upgrade ne mora obavezno značiti i veliko ulaganje.

Conclusion

Processor running at 2.1GHz, but with activating Turbo Boost (when using only one core) speed goes up to 2.4GHz. Data that is sure to delight those who are planning a compact HTPC configuration is the consumption, since with 65W TDP the processor is frugal, especially if one takes into account that also has an integrated graphics card. The processor comes in a standard low-profile cooler box, so installation will not be a problem, or cooling since heating isn’t exaggerated. With the price of 70 Euros, the processor is a great opportunity to upgrade system, except it will be necessary to invest in a new motherboard with FM1socket. We have already seen there are many boards like these on the market, so the offer is very good, and the good thing is that there are some very affordable models, so the upgrade does not necessarily mean a big investment.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 75€

AMD ustupio: AMD A6-3500

Još jedan od novih AMD Llano procesora, ovoga puta 3-jezgarni model A6-3500. U osnovi, dosta podseća na već viđeni A6-3600, sa isključenim jednim jezgrom i 1MB L2 keša manje. Ono zbog čega će se sigurno dopasti manje zahtevnim korisnicima je to što dolazi sa integrisanom grafičkom karticom odličnih performansi.