AMD A10-7700K Kaveri

Na testu smo imali jedan od novijih Kaveri APU-ova, model A10-7700K. Ovo je model namenjen onima koji planiraju i overklok, pošto dolazi fabrički otključan. Odličan odnos cene i performansi, posebno kada je u pitanju integrisani GPU.

Nova generacija Kaveri procesora nije bila toliko revolucionarna, ali smo videli dosta toga što je proizvođač uspeo da upegla u odnosu na prvu iteraciju. Ovo naravno uključuje migraciju sa 32nm na 28nm, FM2+ socket, kao i A88X i A78 čipsetove. Iako se Kaveri procesori prethodne generacije mogu koristiti u novim pločama, novi Kaveri modeli zahtevaju FM2+ ploče, što je bilo i očekivano, ali i dalje predstavlja sasvim pristojnu varijantu za upgrade. Na testu smo imali model A10-7700K, dakle jedan od najsnažnijih modela (iznad njega je još A10-7550K). Kao što je poznato, K u oznaci znači da je procesor otključan, što će malo naprednijim korisnicima omogućiti da dođu do još boljih performansi, odnosno da dobiju još povoljniji odnos cene/performansi.

Ključne karakteristike

  • Jedan od najbržih Kaveri procesora, otključan
  • Sjajne performanse integrisane grafike
  • Dobar odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Takt: 3.5GHz (3.8GHz Turbo Boost)
  • Cache: L1 192KB instrukcije, 64KB data, L2 4MB
  • TDP: 95W
  • Podnožje: FM2+

AMD A10-7700K Kaveri

Nova Kaveri platforma donosi prelazak sa Piledriver (Trinity) na Steamroller kada je CPU u pitanju, odnosno VLIW4 (Trinity) na GCN 1.0, za GPU. Ipak, ono što će verovatno privući najviše pažnje jeste AMD HSA tehnologija (Heterogeneous Computing). Ona objedinjuje hUMA (Heterogeneous Unified Memory Architecture) i hQ (Heterogeneous Queuing), što omogućava efikasnije deljenje sistemske memorije između CPU-a i GPU-a i nezavistan raspored zadataka između CPU-a i GPU-a. Ovo utiče na to da APU radi dosta efikasnije, što je naravno korak u pravom smeru. To naravno nije sve ono što novi Kaveri ima da ponudi, pošto su tu recimo i poboljšanja kod Unified Video Decoder-a i Video Compression Engine-a, ali i podrška za TrueAudio i Mantle, tehnologije predstavljene sa poslednjom generacijom grafike.

Procesor sa testa, A10-7700K je četvorojezgarni model (4 cores, 4 threads) koji radi na default taktu od 3.5GHz, do 3.8GHz u Turbo režimu. Za GPU je zaduženo Radeon R7 jezgro sa raspoloživih 384 GPU procesora i taktom od 720MHz. Podržana je DDR3-2133MHz memorija, dok je TDP procesora očekivano 95W. Sam APU je površine 245mm2 i ima ukupno 2.41 milijardu tranzistora. Za slučaj da se negde pomene brojka od 10 Computing jezgara, da ne bude zabune, misli se na 4 CPU i 6 GPU jezgara. Najsnažniji A10-7850K ima na raspolaganju 8 GPU jezgara, za ukupno 12. Jedna stvar koju svakako treba imati na umu jeste odabir memorije. U slučaju novih APU-a, GPU deo direktno koristi sistemsku memoriju i dosta su velike razlike u performansama usled korišćenja brže memorije, tako da savetujemo da se investira u bolju, odnosno bržu memoriju.

Rezime

Ono što smo videli jeste da A10-7700K procesor nije odmakao baš mnogo od modela A8-7600, koji ima istu konfiguraciju, nešto manji takt (100MHz) i dolazi zaključan. Razlika je i u TDP-u koji je 95W kod A10-7700K a samo 65W kod A8-7600, tako da je jasno da je novi procesor ipak namenjen malo zahtevnijoj publici koja će se baviti overklokom. Generalno govoreći, AMD jeste uspeo da napravi novu generaciju procesora koja je efikasnija i ima za nijansu bolje performanse od prethodne, uz manju potrošnju. U poređenju sa Intel-om, AMD i dalje ima osetno bolju integrisanu grafiku, dok Intel prednjači kod sirove snage CPU-a. Ipak, ukoliko posmatramo bužetsku kategoriju i all-round namenu, novi APU-ovi stvarno nude dosta toga za uloženi novac i teško ih je ne preporučiti.

Conclusion

A10-7700K processor is not much different from the A8-7600 model, which has the same configuration, a slightly lower clock speed (100MHz) and comes locked. The difference is in the TDP, 95W in case of A10-7700K and only 65W in case of A8-7600, so it is clear the new processor is intended for demanding users who will deal with overclocking. AMD has managed to create a new generation of processors, which is more efficient and has slightly better performance than the previous one, along with smaller consumption. Compared to Intel, AMD still has a considerably better, integrated graphics, while Intel leads when it comes to raw CPU power. However, if we look at the budget category and all-round purpose, new APUs are great and deserve a recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

AMD ustupio: AMD A10-7700K Kaveri

Na testu smo imali jedan od novijih Kaveri APU-ova, model A10-7700K. Ovo je model namenjen onima koji planiraju i overklok, pošto dolazi fabrički otključan. Odličan odnos cene i performansi, posebno kada je u pitanju integrisani GPU.