Altos Thunder, Kaveri na domaći način

Ovo je prva domaća konfiguracija bazirana na najnovijoj AMD Kaveri platformi, sa za sada najjačim APU-om A10-7850K. Veoma dobro izbalansirana, sa odlično odabranim komponentama, ova konfiguracija će i uvesti Kaveri na tržište na najbolji mogući način.

Koncept APU procesora više nije tako nov i već par generacija unazad smo videli da što bolje izbalansiraju performanse, cenu, potrošnju i razne druge faktore, kako bi dobili jednačinu koja će na najbolji način demonstrirati mogućnosti i prednosti ovakve platforme. Iako svi volimo da vidimo najnovije snažne grafičke kartice, nepobitna činjenica je da nemaju svi novca za najnoviji model, i još bitnije, da im nije ni potrebna neka posebno jaka grafika pošto se ne igraju mnogo ili barem ne u visokim rezolucijama. Tu na scenu stupa AMD koji je na ovom polju dosta uradio i koji celu priču i gura napred, sada sa prvim APU-om iz Kaveri generacije. Da stvar bude bolja, ovaj procesor dolazi upakovan u veoma interesantnu konfiguraciju, Altos Thunder. Ovo je ujedno i prva domaća Kaveri konfiguracija, i to sa najsnažnijim APU-om koji je u ponudi: A10-7850K modelom.

AMD je prešao dug put od inicijalnog APU-a koji je predstavio još 2011. godine, i sada imamo prilično zrelu platformu, sa procesorima napravljenim u 28nm procesu. Skalabilna arhitektura omogućava da TDP figuriše od 15W pa do 95W, stim što će uz pomoć BIOS-a moći da se podesi i taj parametar, tako da će isti procesor moći da se koristi u raznim konfiguracijama i scenarijima. Kao i obično, sve najviše zanima onaj najsnažniji procesor, što je u ovom trenutku upravo A10-7850K koji radi na 3.7GHz (do 4.0GHz u Turbo modu), koji dolazi sa upakovanim GPU-om R7 generacije koji ima na raspolaganju 512 Stream procesora i koji radi na 720MHz. Ovaj APU kombinuje 4-jezgarni CPU i GPU sa 8 jedinica, dok su kod slabijih modela GPU-u isključene po 2 jedinice. Procesor je površine 245mm2 i sa ukupno 2.41 milijarde tranzistora, a od interesantnih detalja možemo da pomenemo da se proizvođač okrenuo novom konceptu zvanom Compute Cores, koji opisuje jezgra procesora bez obzira da li se radi o CPU ili GPU jedinici. Ovo posebno ima smisla pošto svaki Core može izvršavati po najmanje jednu instrukciju, uz nezavistan pristup memoriji, no u svakom slučaju što se tiče samog grafičkog podsistema, i dalje važi da što je više GPU Core-ova, to će biti i bolje performanse.

Ono što je poznato je da sam CPU nije doživeo neku radikalnu promenu u odnosu na svog prethodnika, stim što se sada radi praktično o evoluciji Piledriver jezgra, sa dva modula od kojih je svaki dual-core x86 jedinica, sa 2MB L2 keša po modulu, što je ukupno 4MB. L3 keš memorija je opet izostala, pa iako nekome to može biti pomalo neobično, ima itekako dovoljno logičnih razloga zašto je to tako, od površine procesora (L3 zauzima dosta prostora) pa do finalne cene procesora. Što se GPU-a tiče, on ima sopstveni L2 keš i ukupno 32 jedinice za teksturu, uz 8 ROP-ova, što je negde u rangu Radeon HD 7750 modela. Ono o čemu se ipak najviše priča je nova HSA tehnologija, koja u sebi objedinjuje hUMA (heterogenous Unified Memory Access) i hQ (heterogenous Queing). Ukratko, ovo znači da CPU i GPU jezgra imaju na raspolaganju svu dostupnu memoriju (ranije je GPU alocirao zaseban deo memorije), kao i to da sda postoji međusobna komunikacija radi efikasnijeg rada. Ono što treba znati je da se kod Kaveri platforme dosta isplati investirati u memoriju, pošto je podržana DDR3 memorije do brzine od 2400MHz, a testovi su već pokazali da se u odnosu na referentnu 1600MHz memoriju postižu znatno bolji rezultati. Mora se pomenuti i TrueAudio koji pamtimo još od predstavljanja najnovijih AMD grafika, a za koji još uvek čekamo da vidimo (odnosno čujemo) u praksi.

Ključne karakteristike

  • Odlično izbalansirana konfiguracija, vrlo dobra cena
  • Integrisani GPU je znatno ispred konkurencije
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Operativni sistem nije uključen u cenu

Specifikacija

  • Procesor: AMD A10-7850K (3.7GHz/4GHz, 4MB L2)
  • Matična ploča: Gigabyte GA-F2A88X-D3H
  • Kuler: Raijintek Themis
  • Memorija: 2x 4GB AMD Radeon Memory 2133MHz DDR3
  • Hard disk: 1TB Seagate Barracuda + SSD 120GB Samsung 840 Evo
  • Grafička kartica: Radeon R7 (512 Stream procesora, 720MHz)
  • Optika: DVD Multi Writer
  • Kućište: ThermalTake Versa II
  • Napajanje: Raidmax RX-500AF, 500W

Altos Thunder

Thunder je jedna od interesantnijih domaćih konfiguracija koje smo videli u poslednje vreme, i čini se da je dosta energije potrošeno da se dobije ovako dobro izbalansiran sistem. Činjenica da se odabrao najnoviji AMD Kaveri APU dosta govori, i ono na šta kupci mogu računati je veoma lepo izbalansiran sistem koji će biti vrlo lako upgrade-ovati. Konfiguracija je upakovana u ThermalTake Versa II kućište, koje iako spada u modele srednje klase ipak nudi prepoznatljivi kvalitet po kome je ovaj proizvođač i poznat. Elegantnog dizajna u crnoj boji, sa mesh rešetkom sa prednje strane, kućište napred ima po jedan USB 3.0 i 2.0 port, dva audio konektora, Power i Reset tastere sa statusnim diodama pri vrhu. Interesantno je da kućište ne stiže sa ugrađenim ventilatorima, što opet, ostavlja kupcima opciju da sami odaberu i instaliraju ono što im najviše odgovara.

Sam procesor se hladi pomoću Raijintek Themis kulera koji je i više nego dobra opcija, pogotovo pošto znamo da bi posao radio kako treba i klasičan Box kuler koji se dobija u retail pakovanju procesora. Ono što se dobija više u odnosu na Box kuler jeste nešto tiši rad i činjenica da se može upustiti i u OC avanturu. Što se tiče memorije, odabrana je AMD Radeon memorija na 2133MHz, što je verovatno i najbolji izbor pošto se radi o memoriji koju je proizvođač testirao i za koju garantuje da radi maksimalno stabilno. Matična ploča je Gigabyte GA-F2A88X-D3H, još jedan odličan izbor. Novi Kaveri procesori rade na FM2+ socket-u, a ovaj Gigabyte model dolazi i sa novim A88X čipsetom koji na najbolji način koristi mogućnosti novog APU-a.

Pored odličnog Seagate Barracuda hard diska (1TB, 7200RPM), na raspolaganju je i sjajni Samsung 840 Evo disk od 120GB, koji je predviđen da bude sistemski i koji će mnogo značiti da se dobije vrlo brz rad i podizanje sistema. Sigurno su svi primetili da nema ugrađene zasebne grafičke kartice, a tu je ostavljeno dovoljno prostora za eventualni upgrade korišćenjem Dual-Graphics tehnologije. Ono što svakako treba pomenuti je da je iz nekog razloga, maksimalno podržana grafika R7 250, ali i da se stvarno nadamo da će AMD proširiti kompatibilnost na celu nova paletu grafike. Za kraj, konfiguraciju napaja više nego dobro Raidmax RX-500AF napajanje snage 500W, što je sasvim dovoljno, čak i ako se odlučite na naknadnu instalaciju još jedne grafičke kartice.

Rezime

Ova konfiguracija se pokazala u najboljem svetlu u kombinaciji sa Windows 8.1 operativnim sistemom, gde smo zabeležili i sledeće rezultate: 3DMark 60979/6713/1391/ (Ice Storm, Cloud Gate, Fire Strike), Cinebench R15 316cb, PCmark 4321/4887 (Work, Storage). Vredi napomenuti i da se proizvođač ove konfiguracije potrudio da kabliranje bude maksimalno pedantno, što je kako estetski, bitno i za dobro hlađenje ali i pristup komponentama. AMD Kaveri platforma je na ovaj način dobila svoju prvu domaću konfiguraciju koja je vrlo dobre cene i koja je namenjena onima kojima igre nisu baš u prvom planu, ali i dalje više nego dobro opremljena da se izbori sa svim zahtevnijim zadacima.

Conclusion

This configuration is best in combination with the Windows 8.1 operating system, where we have recorded the following results: 3DMark 60979/6713/1391/(Ice Storm, Cloud Gate, Fire Strike), Cinebench R15 316cb, PCMark 4321/4887 (Work, Storage). The manufacturer of the configuration made efforts to make cabling precise and aesthetic, which is essentially good for cooling as well as accessing the components. AMD Kaveri platform in this way got its first home configuration at affordable price, which is intended for those to whom games are not in the foreground, but it is still well equipped to deal with the demanding tasks.

WinWin ustupio: Altos Thunder
maloprodaja: WinWin prodajna mesta na ovom linku.