Altos SUPRIMO FURY

Veoma interesantna konfiguracija kompanije Alti koja predstavlja fantastičan odnos cene i dobijenih performansi. U paketu se dobijaju novi AMD Athlon Black Edition procesor, najnovija ATI HD4770 grafička kartica, OCZ kuler i memorija kao i sjajna Gigabyte matična ploča. Teško bi bilo sastaviti kombinaciju koja za isti novac više pruža.

Kompanija Alti je svoju SUPRIMO liniju računara dopunila novim FURY modelom koji će bez sumnje cenom privući dosta pogleda i potencijalnih kupaca. Ovaj računar je namenjen igračima ograničenog budžeta, koji na ovaj način po zaista izuzetno povoljnoj ceni dobijaju konfiguraciju sa najnovijim AMD procesorom i ATI grafikom koja će bez problema pokrenuti novije igre u standardnim rezolucijama. Izbor komponenti je takav da sistem deluje skrojen po meri tako da bi zaista teško bilo sastaviti konfiguraciju koja bi više pružila za uloženi novac. Nije teško biti mnogo pametan i odabrati komponente ako nema limita po pitanju novca, no dobro odmeriti i napraviti balans uloženog novca i dobijenih performansi nije baš lako, ali Alti je pokazao na najbolji način kako se to radi.

Ključne karakteristike

  • Novi AMD Athlon X2 7850 Black Edition procesor
  • Najnoviija ATI Radeon HD4770 grafička kartica
  • OCZ Vendetta 2 kuler i Gold Edition memorija
  • Izuzetan odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • U kućištu nema dodatnih ventilatora

Specifikacija

Altos SUPRIMO FURY - Procesor: AMD Athlon X2 7850 Black Edition (2.8GHz, 512KB L2 i 2MB L3 cache)

  • Kuler: OCZ Vendetta 2
  • Memorija: 4GB Dual Channel DDR2 OCZ PC2 8500 Gold
  • Matična ploča: Gigabyte GA-MA770-UD3
  • Hard disk: Hitachi 160GB SATA
  • Optički uređaj: Optiarc DVD RW AD-7200S
  • Grafička kartica: ATI Radeon HD4770, 512MB DDR
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica, integrisana zvučna kartica
  • Konektori: 2x USB, 2x 3.5mm audio napred, 2x DVI, 8x USB, 2x Fire Wire, GLAN, optički i koaksijalni S/PDIF
  • Kućište: Foxconn Middle Tower 450W

Altos SUPRIMO FURY

Konfiguracija dolazi u zanimljivom Foxconn midi tower kućištu sa logom kompanije Alti i prepoznatljivim AMD 64 bedžom. Kućište sa prednje strane ima masku u kombinaciji crne glossy i srebrne mat boje. Postoje tri 5.25" ležišta sa maskama, dok su dodatna dva USB i audio konektora smeštena iza srebrnog poklopca koji se vrlo jednostavnim ali efikasnim mehanizmom pomera na dole. Tu je i jedan 3.5" slot koji je popunjen čitačem memorijskih kartica (CF, MS, Smart, SD i MMC formati su podržani). Sa bočnih strana se vide i prorezi za ventilaciju. Napajanje je stvarnog kapaciteta 420W i dolazi takođe iz Foxconn kuhinje, što je malo neobično imajući u vidu ostatak konfiguracije koji se sastoji iz vrlo dobro odabranih komponenti. Iako se 420W ne čini mnogo, ispostavilo se da je to više nego dovoljno da sistem radi pouzdano. Ova konfiguracija je čista AMD platforma, sa novim Athlon X2 7850 Black Edition procesorom, Radeon HD4770 grafikom i AMD 770 čipsetom, i iako nije namenjena za ultimativne performanse, čini prilično dobru kombinaciju komponenti koje će za malo novca dati odlične performanse.

Procesor koji je srce sistema je AMD Athlon X2 7850 Black Edition, nova serija pomalo zaboravljenih sjajnih dual core AMD procesora koji su bili aktuelni pre Phenom-a. Izrađen u 65nm procesu sa TDP-om od 95W, procesor dolazi u 940 pinskom mPGA pakovanju odnosno sa AM2+ podnožjem, HyperTransport 3.0 koji omogućava maksimalni 28.5 GB/s protok podataka i ukupno 3MB keš memorije (512Kb po jezgru L2 keša i ukupno 2MB L3 keša). Podržava DDR2 memoriju, a ono Black Edition iz imena znači da dolazi sa otključanim množiocem, dakle može se overklokovati u odnosu na fabričkih 2.8GHz. Ideja iza ovog procesora je da se ponude sjajne performanse i mogućnost overkloka u pakovanju koje će raditi na praktično svim aktuelnim AMD pločama i to po vrlo popularnoj ceni. Da ne ulazimo u diskusiju da li je bolje 2 ili 4 jezgra pošto to zavisi od dosta stvari, činjenica je da ako se po povoljnoj ceni mogu dobiti odlične performanse, ne treba mnogo ni gubiti vremena u razmišljanju. Uz procesor dolazi i sjajni OCZ Vendetta kuler sa 80mm ventilatorom koji će biti dobar partner ako se kupci odluče za overklok.

Računar je opremljen sa ukupno 4GB OCZ (dva modula od po 2GB) Gold Edition PC2-8500 memorije (1066Mhz) što je prilično dobar izbor pošto verujemo da će se interesenti sigurno odlučiti da provere koliko se može i dodatno izvući performansi. Moduli su oklopljeni aluminijumskim hladnjacima (zlatne boje), tako da bi hlađenje trebalo da bude efikasnije. Da pomenemo i to da iako ima mesta, kućište nije opremljeno ni jednim dodatnim ventilatorom napred i pozadi, što je pomalo neobično i verujemo da će verzija konfiguracije koja će se naći u prodaji biti sa dodatnim ventilatorima koji svakako neće bitnije uticati na cenu, a ipak puno znače za hlađenje. Matična ploča je Gigabyte sa AMD 770 čipsetom novije generacije i ono što je bitno pomenuti je da ima jedan PCIe x16 slot (dakle ništa od CrossFire kombinacija), šest SATA konektora, integrisanu 8-kanalnu zvučnu karticu i jednostavno pasivno hlađenje. Ploča je odličan izbor pošto omogućava da se izvuku maksimalne performanse iz ugrađenih komponenti, a opet nije toliko skupa. U kompletu ide i Hitachi SATA hard disk kapaciteta 320GB i standardni DVD rezač.

Rezime

Za kraj smo ostavili možda i najzanimljivije, a to je ATI Radeon HD4770 grafičku karticu sa 512MB memorije. Ova kartica je prva na tržištu sa procesorom (RV740) izrađenim u 40nm procesu što obezbeđuje manju potrošnju (svega 80W) i veću kompleksnost čipa (čak 826 miliona tranzistora je spakovano u ovaj procesor) po veoma povoljnoj ceni. Takt procesora je isti kao kod HD4870 kartice, 750MHz, dok je memorija na 800MHz odnosno efektivno 3.2GHz (da ne bi zalutala u viši segement, memorijski interfejs je 128bitni). Dizajn kartice je Dual Slot sa bakarnim kružnim hladnjakom i dosta tihim ventilatorom, a smanjena potrošnja energije utiče i na dosta malo zagrejavanje. Ova kartica nije oborila brzinske rekorde, ali je odnos cene i onoga što može pružiti zaista izuzetno dobar. Kompanija Alti je napravila izuzetno zanimljivu konfiguraciju sa najnovijim AMD procesorom i grafikom koji će kupcima željnim novih igara omogućiti da uživaju u njima a da ne moraju da za to potroše četvorocifrene sume novca. Izbor komponenti je sjajan i praktično bez ikakve zamerke, a jedino što bi mi dodali su dva ventilatora, što možda i najbolje govori koliko je SUPRIMO FURY dobro zaokružena konfiguracija.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2009.): 420€

ALTI ustupio: Altos SUPRIMO FURY
maloprodaja: ALTI prodajna mesta na ovom linku.