AjSiTi Hack Decji hakaton

Ambasada Švedske organizuje prvu dečiju radionicu za programiranje za decu uzrasta od 9 do 13 godina u nedelju, 22. novembra u prostorijama ICT Hub.

Zvanično press saopštenje

Ambasada Švedske organizuje prvi dečji hakaton (radionicu za programiranje) AjSiTi Hack za decu uzrasta od 9 do 13 godina u nedelju, 22. novembra u prostorijama ICT Hub, u Tehnološkom parku Zvezdara sa početkom u 11 časova.

Namera je da se po uzoru na švedski model koji je razvila organizacija Kodcentrum razmotre mogućnosti kontinuiranog organizovanja besplatnih vanškolskih radionica programiranja za decu i njihove roditelje. Budući da već živimo u digitalnom dobu, sve je više dece koja su zainteresovana za programiranje.

“Programiranje je veoma važna veština koja je tokom poslenjih godina doživela ekspanziju i starosna granica zainteresovanih za programiranje je sve niža – deca veoma rano pokazuju interesovanja za rad na računarima. Prema procenama stručnjaka, Evropi će 2020. godine biti potrebno čak milion programera, što potvrđuje činjenicu da sa osnovama programiranja treba početi rano i da hakatoni kao što je AjSiTi Hack predstavljaju važnu polaznu tačku i uporište na kojima će se graditi dalji projekti vezani za programiranje kod dece i mladih” rekao je povodom organizovanja manifestacije AjSiTi Hack ambasador Švedske u Srbiji Nj.E. gospodin Krister Asp.

Prateći savremen švedski model učenja kroz vanškolske aktivnosti dece, AjSiTi Hack predstavlja osnovu za dalji razvoj sličnih programa i za edukaciju dece za jedno od najatraktivnijih zanimanja budućnosti – programiranje.

Tokom trajanja dečjeg hakatona AjSiTi Hack deca zajedno sa roditeljima mogu da se okušaju u programiranju u programu Scratch. To će takođe biti i prilika za roditelje koji ne vladaju tehnologijom da uče zajedno sa svojom decom.

Kodcentrum je neprofitna organizacija osnovana u Stokholmu 2014. godine sa ciljem da deci uzrasta 9-13 godina kroz vanškolske aktivnosti na interesantan i zabavan način, a uz pomoć mreže programera-volontera obezbedi besplatno učenje osnova programiranja koje će biti neophodna baza za nadogradnju znanja i veština programiranja. Uz pomoć programera – volontera i studenata, Kodcentrum je u 2015. godini organizovao deset ovakvih radionica u sedam gradova Švedske.

Ambasada Švedske organizuje dečji hakaton AjSiTi Hack u ICT Hubu saradnji sa organizacijom Kodcentrum iz Stokholma i kompanijom Emric i u partnerstvu sa švedskim IT kompanijama koje posluju u Srbiji: Verisec Labs, IT Lab i Ericsson.

Tokom trajanja manifestacije AjSiTi Hack predstavnici ambasade Švedske, organizacije Kodcentrum i švedskih kompanija koje posluju u Srbiji Emric, Verisec Labs, IT Lab i Ericsson biće na raspolaganju za individualne intervjue.