5G: potpuni preokret u ulozi interneta stvari (Internet of Things - IoT)

Za samo nekoliko godina peta generacija mobilne mreže će biti komercijalno dostupna, obećavajući bolje veze, veće brzine i manja kašnjenja svima onima koji žive u hiperpovezanom svetu. Njena moć procesiranja, na primer, ima potencijal da nas preseli na „haptični veb“, viziju internet sveta u kojem svaki dodir senzora može da oseti i presretne računar koji radi u oblaku.

Međutim, 5G je više od sledećeg koraka u evoluciji veze. Njegova munjevita brzina, veći propusni opseg i poboljšano vreme rada imaju potencijal da transformišu industrije. S obzirom da većina zemalja planira potpunu komercijalizaciju do 2020. godine, ova povezanost ima potencijal da transformiše način na koji firme rade, od toga kako upravljaju svakodnevnim komunikacijama do pametnijih poslovnih primena i organskih mogućnosti rasta. To znači da će kvazi-inteligentan uređaj ili sistem zasnovan na senzorima uskoro moći da preseli dosadašnju ugrađenu inteligenciju za kontrolu u računarski ekosistem u oblaku.

Zamislite štampače, televizore, zamrzivače i mašine za kafu koji su svi integrisani u globalnu mesh mrežu i koji mogu u trenutku da naplate usluge u zavisnosti od korisnikovih izbora i potrošnje. 5G će izmeniti poslovanja u svakom smislu reči i zbog njega dizajneri proizvoda cupkaju od nestrpljenja, iščekujući novu eru u komunikaciji.

Evolucija tehnike svakodnevice u životu u predgrađu nakon 5G-a

Veće brzine, manja kašnjenja i veći kapacitet mogli bi da omoguće video ultravisoke definicije u pokretu, virtuelnu realnost i druge napredne primene. Čak i za jednostavne poslovne primene kao što su konferencijski pozivi postoji potencijal da budu redizajnirane.

U ovom trenutku, propusna moć potrebna da podrži ovu vrstu tehnologije postala je komercijalno održiva tek u poslednjih pet godina i ima ograničenu geografsku pokrivenost. Međutim, u budućnosti će pristup većim brzinama, mobilnosti i kapacitetu dovesti do još većeg razvitka, pa bi trebalo da očekujemo masovno usvajanje tehnologija virtuelne realnosti, kako u salama za sastanke tako i izvan njih, koje će omogućiti udaljenim korisnicima da se međusobno vide i komuniciraju kao da su u istoj sobi.

Ali to nije sve. Izvan kancelarije, 5G će se koristiti u budućem širenju pametnih gradova, kao i u samovozećim vozilima i jatima dronova pod kontrolom auto-pilota uz potencijal za izgradnju novih struktura bez skela. Povezanost većih brzina će omogućiti neprekidnu vezu koja nudi potencijal da automobili i roboti „razgovaraju“ jedni sa drugima i sa ulicama – na primer, da bi uticali na to koliko je jako ulično osvetljenje.

Mogli biste da dobijete poruku od lokalne gradske uprave na temu najbolje vazdušne rute do grada u zavisnosti od saobraćajnih uslova u bilo kom trenutku u toku dana. A u zdravstvu će 5G omogućiti brojne nove inovacije kao što su daljinska robotska hirurgija i personalizovane lekove zasnovane na podacima iz nosivih monitora zdravlja. Mogućnost nadgledanja zdravlja na ovaj način mogla bi da ima ogroman uticaj na sektor osiguranja, tako što bi životne navike klijenta diktirale cene premija. Prenošenje osetljivih podataka u industrijskim razmerama u rasprostranjene ekosisteme znači da će IoT bezbednost biti izvor velikih investicija u narednim godinama.

Novi 5G oblak

I dok će 5G mreže postajati sve važnije u držanju koraka s porastom potražnje za povezanim uređajima, one će takođe pružiti propusni opseg i smanjena kašnjenja potrebne za unapređivanje poslovnih usluga u oblaku. Vrlo je verovatno da će u budućnosti tehnologija oblaka postati toliko stabilna da potpuno zameni tradicionalne data centre. Ovo oslanjanje na oblak će takođe značiti da proizvođači više neće morati da ugrađuju procesorske elemente i memorijska skladišta koji postoje u današnjim uređajima, tako da će hardver postajati sve kompaktniji. Nivoi uštede za firme mogu da budu ogromni, naročito zbog toga što uređaji neće morati stalno da se ažuriraju da bi bili aktuelni.

SIM kartica za sve lokacije

Iako se mnoge firme povezuju na Internet pomoću WiFi-ja, njega ipak prate određeni problemi. Tehnologija sledeće generacije će uskoro omogućiti 5G SIM kartice, što znači da će IoT uređaji, od kućnih sigurnosnih sistema do pametnih dušeka, moći da se povežu bez potrebe da se oslanjaju na WiFi. Ovo će predstavljati novi standard u mogućnost povezivanja uređaja, pošto će preduzeća moći da stave SIM kartice u hardver koji to inače ne zahteva – fotoaparate, laptope i štampače, na primer – i moći će odmah da ih upotrebljavaju. Početne faze ove tehnologije smo već videli, kada je ASUS predstavio prvi eSIM tablet u februaru ove godine. Kako usvajanje ove tehnologije postaje sve rasprostranjenije, funkcionalnosti hardvera će se ponovo promeniti, što će tehnološkim kompanijama dati još jedan razlog za minimalistički pristup.

Osim praktičnih poboljšanja, eSIM-ovi obećavaju veću sigurnost i fleksibilnost za radnu snagu koja je sve mobilnija, omogućavajući neprekidnu povezanost odakle god da radite. Ovo će konačno značiti da jedan korisnik može da radi preko nekoliko različitih profila u isto vreme, pri čemu svi koriste jedan uređaj.

Zaključak

Ne samo da 5G obećava da će povećati efikasnost i osloboditi potencijal automatizacije, već će nam i omogućiti da istražujemo tehnologije u razvoju kao što su virtuelna realnost i proširena realnost, što bi moglo dovesti do neviđenih nivoa prekretnica. S namerom da ponovo osmisli budućnost života i poslovanja potrošača, 5G obećava da će postati okosnica hiperpovezanog i hipermobilnog sveta, odgovoran za novi talas uzbudljivih inovacija.

Bez obzira da li se radi o malom i srednjem preduzeću ili međunarodnom konglomeratu, samovozećem automobilu ili veštačkoj inteligenciji u bolnicama, pristup velikim brzinama i malim kašnjenjima ima potencijal da stvori poboljšanja na svim nivoima – od toga kako preduzeća komuniciraju i kako se povezuju sa klijentima do toga kako se upravlja svakodnevnim životima u gradovima i javnim sektorima.